Економіка

«Власна справа»: за минулий рік підприємці Житомирської області отримали понад 125 млн грн, це майже на 97 млн грн більше, ніж у 2022

30 January 2024, 10:12

Минулого року 999 жителів Житомирської області подали заяви на мікрогранти за програмою «Власна справа».

Про це 29 січня повідомила Житомирська обласна служба зайнятості.

«Упродовж 2023 року жителі Житомирщини подали 999 заяв на отримання мікрогрантів для розвитку бізнесу за програмою «Власна справа». За результатами їх розгляду Державний центр зайнятості ухвалив 520 позитивних рішень на загальну суму понад 125 млн грн. Тобто середня сума одного мікрогранту – близько 240 тис. грн. Протягом пів року після надходження коштів переможці програми зобов’язались створити 1108 нових робочих місць», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що серед грантерів більшість складають діючі ФОПи, які розвивають свої бізнеси (73%). Кожен п’ятий – підприємець-початківець і близько 8% - це підприємства та організації, які масштабуються.

54% отримувачів грантів мають вищу освіту, 20% - середню спеціальну (технікум, коледж). У гендерному співвідношенні більш активні жінки, їх майже 57%.

Переможці здійснюють або планують розпочати свою господарську діяльність переважно в таких видах діяльності:

  • гуртова/роздрібна торгівля та ремонт автотранспорту (33%),
  • тимчасове розміщення й організація харчування (20%),
  • переробна промисловість (18%),
  • професійна, наукова та технічна діяльність (5%),
  • надання інших видів послуг (5%),
  • сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство (4%).

У центрі зайнятості нагадують, що подати заяву на отримання мікрогранту від 50 до 250 тис грн. можуть громадяни України віком від 18 до 65 років. Обов’язкова умова – створення не менше одного-двох нових робочих місць упродовж півроку після надходження коштів.

Надання мікрогрантів здійснюється Міністерством економіки через АТ “Ощадбанк” на підставі рішень Державного центру зайнятості. Витратити кошти можна на придбання обладнання, сировини і матеріалів, оренди приміщення, реклами і т.д.

З початку дії програми «Власна справа» у Житомирській області – вже 648 грантерів, які отримають понад 153 млн грн та в результаті реалізації своїх бізнес-ідей створять понад 1400 нових робочих місць.

Більше про програму https://www.dcz.gov.ua/storinka/mikrogrant-vlasna-sprava

Подати заявку можна через Дію https://is.gd/Zezi5a

Відповіді на запитання щодо умов програми та оформлення заявки на отримання мікрогранту можна отримати за телефоном «гарячої» лінії 063-214-41-75, а також в телеграм-каналі Житомирської обласної служби зайнятості https://t.me/DCZ_Zhytomyr.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 27 грудня 2022 року за підсумками дванадцяти періодів реалізації грантової програми мікрокредитування «Власна справа» упродовж 2022 року підприємці Житомирщини отримали понад 28,4 млн грн. За 12 хвиль прийому заяв на отримання грантових коштів на Житомирщині – 123 схвалених бізнес-проєкти, поданих як нинішніми підприємцями для розширення діяльності, так і новачками для старту в бізнесі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: грант мікрогрант центр зайнятості ЦЗ грант бізнес Власна справа 
Матеріали по темі