Суспільство

Відбувся 50-й обмін полоненими: до України повернулися 207 захисників – наймолодшому – 20 років

31 January 2024, 15:06

До України повернулися 207 полонених захисників.

Про це 31 січня повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«Повертаємо своїх додому! Сьогодні відбувся 50-й обмін полоненими. На рідну землю повертаються 207 наших людей! Працівники нашого Офісу перебувають на місці здійснення обміну для того, аби проконтролювати дотримання прав людини, відповідно до міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій. Хлопців, які вже сьогодні за довгий час почули голоси своїх рідних, переповнювали емоції. Не менш емоційно на дзвінки реагували і родини, які чекають на своїх батьків, синів, братів. Далі у повернутих воїнів – тепла вечеря, отримання чистого одягу, медичний огляд, відновлення документів, банківських карток та реабілітація», - повідомив Лубінець.

Україна вкотре підтверджує своє прагнення повернути всіх своїх громадян на рідну землю і працює у цьому напрямку.


«Дякуємо рідним, які чекають на хороші новини і вірять в державні органи, які працюють заради результату. Окрема подяка за плідну роботу Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими та Об'єднаному центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ за спільну роботу. Вітаємо вдома наших захисників! Наразі повернулося на Батьківщину 3035 українців! Працюємо далі», - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив, що серед врятованих військовослужбовців цього разу 95 представників Збройних Сил України, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони та один представник Національної поліції України.

«180 Оборонців, які повертаються додому - з рядового та сержантського складу, ще 27 - українські офіцери. Щонайменше 36 з них мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому зі звільнених Оборонців вже виповнився 61 рік, а наймолодшому невдовзі буде 21. Серед звільнених військовослужбовців - захисники Маріуполя, Херсона, бійці з острова Зміїний, морпіхи та бойові медики», - йдеться в повідомленні

Зокрема, з ворожого полону вдалося врятувати молодшого сержанта Захара.

«Він потрапив до рук російських терористів разом зі своєю дружиною Тетяною після евакуації з «Азовсталі» у травні 2022 року. Менш ніж за пів року жінку вдалося обміняти й повернути в Україну. Тетяна оселилася разом з двома доньками у Дніпрі. Однак 14 січня росіяни вдарили ракетою у багатоповерхівку, де мешкала родина. Захисниця загинула під завалами разом з молодшою донечкою та матір’ю чоловіка. Старша 19-річна донька Руслана сьогодні чекає на повернення тата. Повертаються додому медики, які в надлюдських умовах рятували побратимів і цивільних на Маріупольському металургійному комбінаті та «Азовсталі». Повернувся на рідну землю старший лейтенант, який боронить Україну з 2014 року, пройшов Дебальцеве і двічі відзначений орденом «За мужність». Визволені з неволі двоє рідних братів, солдатів ЗСУ Анатолій та Павло. Врятований також ще один оборонець острова Зміїний. З моменту повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити вже 3035 Захисників та Захисниць. Висловлюємо вдячність Об’єднаним Арабським Еміратам за надану допомогу та сприяння в організації цього обміну. Щодня наша команда працює, аби якнайшвидше повернути всіх», - повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Нагадаємо, 3 січня з російського полону повернулися 230 захисників та цивільних.

Як повідомляв Житомир.info, на початку січня 2024 року прикордонник з Житомирщини зустрівся з родиною після 20 місяців полону.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: обмін полон Лубінець штаб полонений  
Матеріали по темі