Суспільство

У власність держави повернули землю Житомирського району з археологічною пам’яткою ХІІ-ХІІІ століть

7 February 2024, 13:03

На Житомирщині прокуратура через суд повернула державі з приватної власності землю з археологічною пам’яткою ХІІ-ХІІІ століть.

Про це 7 лютого інформує пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За позовом прокурорів Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури приватне товариство зобов’язали повернути державі 4 га землі з розташованою на ній археологічною пам’яткою, що на території Стрижівської сільської ради Коростишівської міської територіальної громади. Йдеться про об’єкт культурної спадщини «Стрижівка-1. Поселення ХІІ-ХІІІ століття», що на лівому березі річки Тетерів поблизу села. Земельна ділянка має історико-культурне призначення та належить державі в особі Житомирської обласної військової адміністрації», - йдеться в повідомленні.спадщина, культура, Таліс-Вуд,

Прокурори встановили, що земля, на якій розташована пам’ятка археології, незаконно вибула з державної власності.

«Спочатку, за наказом Головного управління Держгеокадастру, передана двом місцевим жителям у приватну власність ніби для ведення селянського господарства. Однак згодом вони продали свої ділянки (кожна по 2 га) приватному товариству. Новий власник приєднав землю до раніше набутої та на утвореній ділянці загальною площею 16 га планував видобувати копалину місцевого значення», - інформують у прокуратурі.

Тоді прокуратура звернулася до суду та довела незаконність набуття у приватну власність землі з історичною пам’яткою.

«До того ж наміри товариства розробляти піщаний кар’єр на давньому поселенні викликало значний резонанс серед жителів громади, які виступили проти промислового видобування надр. До думки громади дослухалися й депутати Коростишівської міськради та прийняли на сесії рішення про відмову товариству у погодженні надання дозволу на розробку Стрижівського родовища піску», - підсумовує пресслужба.

Нагадаємо, керівник Коростишівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської обласної військової адміністрації звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Таліс-Вуд» (с.Федорівка Коростенського району Житомирської області) щодо повернення державі земельних ділянок історико-культурного призначення, на яких знаходяться пам`ятка археології. Провадження у справі за позовом прокуратури Господарський суд Житомирської області відкрив ухвалою від 27 березня 2023 року. Зазначається, що головне управління Держгеокадастру у Житомирській області, перевищивши свої повноваження, 30 серпня 2017 року та 1 жовтня 2018 року передало приватним особам дві земельні ділянки, які 16 жовтня 2018 року були продані «Таліс-Вуд».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля прокуратура археологічна пам'ятка повернення Стрижівка-1 поселення спадщина Таліс-Вуд держава артефакт пам'ятка ділянка  
Матеріали по темі