Місто

У Житомирі поліцейські з інших міст опановують професію сапера

13 February 2024, 17:38

У Житомирі поліцейські з різних регіонів України проходять навчання для опанування професії сапера з розмінування.

«Завдання – це опанувати нову професію з розмінування та отримати навички з розмінування та потім виконувати бойові завдання з розмінування на деокупованих територій нашої країни. Вибухотехніки повинні отримати практичні навички з поводження з вибухонебезпечним предметом. Спочатку працюють з макетами вибухонебезпечних предметів. Вони отримують навички поводження з міношукачами, з металодетекторами різного виду, тому що в різних підрозділах різні металодетектори. Вони отримують навички з поводження з металевим щупом з пошуку вибухонебезпечних предметів. Також вони отримують бойову навичку з поводженням вибуховими матеріалами бойовими, вони отримують навичку зі знищення таких предметів», – говорить заступник начальника Житомирської академії поліції Віктор Кручинський.

Навчають людей викладачі, які мають реальний досвід, адже брали участь у розмінуванні деокупованих територій.

«Навчають у нас професійний викладацький склад, які прибули до нас з практичних підрозділів. Є старші викладачі, є люди, які брали участь безпосередньо в розмінуванні деокупованих територій, особливо у 2022 році – це Харківська область, Київська область. Тобто досвід є. Ну ми не можемо навчати людей по старій радянській системі – «роби, як я кажу», а ми їм говоримо – «роби, як я». Ми показуємо свій приклад», – розповідає заступник начальника Житомирської академії поліції Віктор Кручинський.

В умовах повномасштабної війни навчальну програму довелося скоротити, тому за півтора місця поліцейські вибухотехніки мають опанувати теорію, практику та скласти іспит. Втім, серед тих, хто опановує професію також є люди з досвідом.

«Їздив у Київ, Ірпінь, Буча, Гостомель. Потім перекинули в Чернігів, там слідчі дії проводили. Осінню їздили на Херсон, потім ротація 3-4 місяці та знову на Херсон», – ділиться вибухотехнік з Волинської області Юрій Ковальчук.

«Маю досвід. Виїжджав у вересні 2022 року, це перша ротація була у Харкові, Харківській області. Довелося працювати майже на розмежуванні з росією. Це був перший досвід, потім у 2023 році в травні в Херсонській області та в вересні в Херсонській області. Три ротації у мене було. Найбільше запам'ятав, що було заміновано кладовище. Не знаю чому, для яких цілей, але, на жаль, в одному селі прямо біля місця, де були поховані люди знаходили протитанкові міни в кількості 20 одиниць. Це мене дуже здивувало », – вибухотехнік з Чернівецької області Артем Ситник.

Вибухотехніки кажуть, що попри досвід потребують постійного вдосконалення.

«Вчитися потрібно завжди та постійно, бо ворог використовує нові міни, він вдосконалюється і ми маємо вдосконалюватися», - каже вибухотехнік з Чернівецької області Артем Ситник.

Нагадаємо, 13 лютого піротехніки ДСНС області знищили залишки від сучасного бойового снаряда, який виявив житель Малинської громади під час заготівлі дров.

Як повідомляв Житомир.info, 10 січня 2024 року начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко інформував про те, що у Житомирській області торік знищили або передали ЗСУ майже 6000 боєприпасів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліцій сапер розмінування Кручинський Ковальчук Ситник вибухотехнік боєприпас 
Матеріали по темі