Економіка

Бізнес-омбудсмен розслідує «феномен української податкової перевірки»

4 March 2024, 15:19

Податківці програють у судах від двох третіх до 90% справах щодо результатів перевірок бізнесу.

Про це йдеться в опублікованому 28 лютого інтерв’ю «Юридичної газети» з бізнес-омбудсменом Романом Ващуком.

«Ми зараз почали розслідування феномену української податкової перевірки. Поки бачимо, якщо дивитися на останні п’ять років, що пропорція донарахувань до грошей, які щорічно поступають у бюджет, залежно від місць і кількості людей, року є приблизно 20:1, 30:1. Візьмемо приклад перших 10 місяців (ми все ще чекаємо повну річну статистику) 2023 року. Було донараховано в податкових перевірках 46 млрд грн. У бюджет надійшло понад 2 млрд грн. Отже, коефіцієнт корисної дії всієї цієї метушні… Ми пробуємо його розглянути. Є гіпотеза – ми ще не маємо жодної статистики, яка б це підтвердила. Маючи на увазі, що податкова оплачує самі судові кошти, де вони програють справи… А в податкових справах вони програють від двох третіх до 90% у судах… На рік вони видають 350-400 млн у судових коштах. Врахуйте кошти самих податківців, на які проводять перевірки тих суддів, які потім це все розглядають. Є поки непідтверджена можливість того, що держава працює собі в мінус», - сказав Роман Ващук.

Він також висловив думку, що держава звикла дивитися на бізнес і трактувати його з презумпцією злої волі: «Всі ці платники справді є людьми, які тільки й мріють про ухиляння від податків».

Повністю інтерв’ю читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, 26 лютого 2024 року Уряд та представники українського бізнесу підписали заяву про поглиблення співпраці між державою і підприємцями для покращення бізнес-клімату в Україні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес перерівка податкова Ващук омбудсмен 
Матеріали по темі