Новини компаній

Як доїхати до Польщі зараз: гайд для українців

28 March 2024, 15:34

З лютого 2022 року пряме транспортне сполучення між Україною і Європою є обмеженим. Під час війни українці не можуть подорожувати літаком, адже повітряний простір закритий. Ба більше, “Укрзалізниця” в перші місяці скасувала усі планові міжнародні рейси, натомість компанія запустила евакуаційні потяги. А міжнародний автобусний перевізник Flixbus повернувся в Україну аж через рік.

Сьогодні добратися до Польщі з України простіше. Попри продовження воєнних дій, до польських міст курсують десятки автобусів та декілька поїздів.

У цій статті ми розповімо, як можна доїхати до Польщі автобусом та потягом. А також скільки коштують квитки та скільки часу потрібно, щоб добратися до польських міст під час війни.

Як доїхати до Польщі автобусом

Сьогодні автобус є майже єдиним варіантом з подорожі України до Польщі, який має пряме сполучення. З українських до польських міст щоденно курсує декілька рейсів. Крім зелених автобусів Flixbus, подорож з України до Польщі пропонують Павлюк Транс, КЛР й Автолюкс. Дізнатися ціну квитка на автобус можна онлайн на сайтах перевізників. А швидко та зручно порівняти вартість та години відправлення допоможе сервіс бронювання Tickets.

Ціни на автобусні квитки до міст Польщі:

  • з Києва до Варшави — від 700 грн
  • з Житомира до Катовіце — від 1100 грн
  • зі Львова до Гданська — від 1000 грн
  • з Одеси до Кракова — від 1200 грн
  • з Тернополя до Вроцлава — від 900 грн
  • з Дніпра до Жешува — від 1700 грн

Тривалість в дорозі залежить від відстані між містами. Загалом час у дорозі становить від 14 до 25 годин, без урахування черг на українсько-польському кордоні.

Фото з сайту BlaBlaCar

Як добратися поїздом до Польщі поїздом

Потягом до Варшави

З Києва щоденно курсує до Варшави. Поїзд відправляється з Центрального залізничного вокзалу по четвертій годині дня.

Він прямує через Вінницю, Хмельницький, Тернопіль до польського міста Холм, де є пересадка. Вона пов’язана із тим, що польські залізничні колії вужчі, отже потребують вагонів іншого типу. Прибуває потяг на станцію Варшава-Всходня майже об 11 годині ранку наступного дня. Тривалість у дорозі складає до 18 годин. Сюди включений час для проходження прикордонно-митного контролю та пересадка.

Вартість квитка на потяг до Варшави — від 1700 грн. Придбати його можна онлайн лише на офіційному порталі “Укрзалізниці” через авторизацію в “Дія.Підпис”.

Фото з сайту bzh.life

Потягом до Перемишля

До Перемишля з України можна добратися з декількох міст. Потяги курсують щоденно з Києва та Одеси та прямують через Жмеринку, Хмельницький, Тернопіль та Львів. Час у дорозі залежить від відстані, яку потрібно подолати поїзду. Наприклад, зі Львова до Перемишля — це від 5 годин, а з Одеси — до 20 годин. Вартість квитків також різна — від 700 грн. На неї впливає категорія потяга та клас вагона, який вибрав пасажир.

Що не можна перевозити через польський кордон

Перетин українсько-польського контролю передбачає проходження двох видів контролю: паспортного, коли перевіряють документи та дозволи на виїзд; та митного, коли переглядають вміст багажу. Загалом українці мають право брати із собою до Польщі більшість видів продуктів, але у певній кількості.

Обмеження щодо продуктів, які можна перевозити через кордон зараз:

Прикордонники мають право конфіскувати продукти та інші речі в особи, яка перевозить через українсько-польський кордон більше, ніж дозволяють правила. До того, ж за порушення виписують штраф у розмірі від 50 доларів США.

Не можна перевозити вогнепальну та іншу зброю, хімічні та токсичні продукти, порнографічні матеріали та готівку понад 10 тисяч доларів.


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзд Польща гайд кордон  
Матеріали по темі