Місто

У Житомирі поліцейські вчаться на кінологів та покращують навички пошуку вибухових речовин

2 April 2024, 15:30

У Житомирі кінологи з різних міст України проходять навчання. Одні приїхали здобути нові знання, інші на підвищення кваліфікації.

«Первинну професійну підготовку ми навчаємо з метою, щоб особи, які прийшли до поліції, стали поліцейськими, а також професійними кінологами. Підвищення кваліфікації у нас відбувається з метою підготовки собак з пошуку вибухових речовин – тротил, пластичні речовини, зброю та набої. Кожен кінолог працює зі своєю службовою собакою, з своєї області та підрозділу», – говорить начальник циклу кінології Житомирської академії поліції Сергій Гайдук.

Олександр професійний кінолог, наразі працює з новою напарницею Беті. Чоловік говорить, що попри досвід, навички потрібно постійно вдосконалювати, тим паче, якщо це стосується вибухових речовин.

«Коли сталася війна, 24 лютого 2022 року, я перебув у Маріуполі, там проходив службу на кінологічному центрі. Десь 27 ми виїхали до міста Покровськ Донецької області там далі проходили службу. Залучалися на блокпости, патрулі, на обшуки з триботехнічними службами, виїжджали на розмінування. Десь у листопаді 2022 року перевівся до Полтави до кінологічного центра. Там мені дали службову собаку Беті, їй 5 років, вона з пошуку вибухових речовин та зброї. В теперішній час дуже актуальна служба. Тому що Полтавщина залучалася до розмінування Херсонщини», – розповідає молодший інспектор кінолог з пошуку вибухових речовин та зброї Олександр Тимрук.

Професія кінолога актуальна та потрібна державі, переконують поліцейські, які приїхали здобути первинну підготовку.

«Це Єгер і йому 2 роки порода бельгійська вівчарка малінуа. Дуже активна собака, любить гратися та швидко навчається. Спочатку нас вчать налагоджувати контакт з собакою – це, мабуть, один з найповніших моментів, щоб собака довіряла тобі, як своєму напарнику. Потім, коли вже налагоджений контакт з собакою, переходом до дресирування, різні команди - це сидіти, лежати, стояти, слухняність», – каже слухач поліцейської академії Володимир Нейлик.

«В Запоріжжі зараз дуже багато роботи. З початку повномасштабної війни дуже багато роботи додалося: на завалах шукати людей, просто людей шукати, додалося блокпостів, більше перевірок та обшуків, тому що колабораціонізм процвітає, на жаль. Якщо до війни на добу заступало по два кінологи, то зараз заступає по 5-6 осіб. Моя собачка Неш, вона дівчинка, німецька вівчарка. Вона з дуже гарними професійними якостями, будемо дуже гарно служити. Її хотіли готувати на пошук вибухівки, але тут вона розкрилася, як пошукова собака, пошук правопорушників за запаховим слідом, або вибіркою речей, або просто пошук людей. У неї дуже добрий нюх», – говорить слухач поліцейської академії Сергій Світінков.

Кінологи кажуть, що найскладніше – це викликати у собаки довіру, але коли це виходить, то ви отримуєте надійного напарника. Професійна первинна підготовка займає пів року, а підвищення кваліфікації близько місяця.

Чотирилапі захисники тилу з житомирського кінологічного центру, які «Ведуть» слідство, шукають вибухівку та наркотики – фоторепортаж.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція кінолог собака навчання Гайдук Тимрук Нейлик Світінков 
Матеріали по темі