Здоров'я

Від початку року у Житомирській області виявили майже два десятка хворих на сказ тварин

4 April 2024, 15:40

У 2022 році, коли розпочалося повномасштабне вторгнення рф, пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин і полювання не проводилися. Це вплинуло на епізоотичну ситуацію у Житомирській області.

Про це у коментарі Житомир.info 4 квітня розповіла фахівчиня зі зв'язків з громадськістю ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Галина Заріцька.

«Упродовж чотирьох років в період 2018-2021 років на території Житомирській області по сказу тварин спостерігалася стабільна тенденція щодо покращення епізоотичної ситуації, що пояснюється комплексним проведенням профілактичних заходів, в т.ч. кампаній із розкладання пероральної вакцини. У 2022 році у зв’язку із введенням в дію на території Житомирської області особливого правового режиму на відповідь загрозі національної безпеки, пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин й полювання не проводилися і, як наслідок, епізоотична ситуація погіршилася», - зазначила Галина Заріцька.

У пресслужбі також розповіли, що протягом 2023 року на території Житомирської області виявлено 69 неблагополучних пунктів по сказу (на 36 випадків більше ніж у 2022 році), де захворіло 73 тварин, серед них велика рогата худоба – 2 гол.; коти – 17; собаки – 24; лисиці – 27; інші дикі тварини – 3 голови. Всього було проведено 342 дослідження на сказ.

Тому з метою стабілізації ситуації стосовно сказу тварин проведено комплекс протиепізоотичних заходів: зокрема, в травні та у вересні місяцях минулого року на території області проведено весняну та осінню кампанії із пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Всього було сформовано 174 бригади, якими розповсюджено 570 414 доз вакцини на території площею 11 408,29 квадратних кілометрів, що становить 38% загальної площі області.

Також було проведено безоплатну вакцинацію домашніх тварин проти сказу (собаки, коти) та вакцинацію сільськогосподарських тварин, що випасаються (велика рогата худоба, коні, дрібна рогата худоба). Так за 2023 рік імунізовано проти сказу ВРХ – 61 312; ДРХ – 1 135; коней – 635; собак – 93 011;котів – 48 410 голів, що становить 100% від планових завдань.

Стерилізовано понад 2 100 голів безпритульних тварин, систематично здійснювалася інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення щодо профілактики сказу.

У пресслужбі Держпродспоживслужби кажуть, що весь цей комплекс проведених профілактичних заходів дав змогу стабілізувати епізоотичну ситуацію стосовно сказу у першому кварталі 2024 року.

«На сьогодні виявлено 17 хворих тварин (6 червоних лисиць, 5 котів, 4 собаки, 2-дикі тварини), що в цілому на 2 голови менше до відповідного періоду минулого року. У 17 неблагополучних щодо сказу населених пунктах спеціалістами Держпродспоживслужби запроваджено карантинні обмеження та вжито повний комплекс профілактичних протиепізоотичних заходів з метою локалізації та ліквідації спалахів», - зазначила Галина Заріцька.

Загалом на 2024 рік на території Житомирської області заплановано проведення повного спектра протиепізоотичних заходів у боротьбі зі сказом, в тому числі двох кампаній із пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин. Окрім цього, всі ветеринарні установи забезпечені антирабічною вакциною для імунізації домашніх тварин.

Нагадаємо, 12 лютого село Осівка Ємільчинської громади оголосили неблагополучним населеним пунктом по сказу за результатами дослідження проб загиблого собаки.

Як повідомляв Житомир.info, за 2023 рік у Житомирській області виявили 69 неблагополучних населених пунктів по сказу, де захворіли понад 70 тварин. А 7 вересня 2023 року пресслужба ГУ Держпродспоживслужби інформувала, що в другій половині вересня планується проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Попередню кампанію з вакцинації диких травин проти сказу проводили в квітні того ж року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба сказ статистика собака кіт лисиця Заріцька 
Матеріали по темі