Місто

Торгівлю алкоголем прикривають… дешевим хлібом

24 July 2008, 06:44

В Житомирі вирують небуденні пристрасті навколо буденної справи.

Суть проблеми - кому вигідно, аби продовольчий магазин «Золота нива» на розі вулиць Черняховського та М. Бердичівської в Житомирі продавав дешево незаможним житомирянам так званий соціальний хліб і хто страждає від продажу у цьому ж магазині спиртних напоїв? Що виграє бюджет та громада Житомира, якщо в орендованому приміщенні, де розташувалась  «Золота нива» розпочне роботу нове підприємство? І головне: що чи хто саме допомагає «Золотій ниві» не покидати приміщення попри відповідне рішення суду?

На ці питання ми спробували отримати відповідь у директора комунального підприємства «Агентство з управління майном» Володимира Загорського.

- Я не розумію, чому звичайна господарська справа набула такого розголосу. У бізнесі має завжди бути все чітко. Треба уміти програвати й аналізувати, чому так сталося, щоб більше не робити помилок. Моя особиста позиція така: громада міста повинна і буде одержувати більше від своєї власності, – каже Володимир Загурський.

У Житомирі досі не поставлена крапка у справі оренди продовольчого магазину на розі Черняховського та Малої Бердичівської. Колишній орендар не бажає вивільнити приміщення для нового. При цьому ігнорує навіть рішення суду.

Історія почалася ще в листопаді минулого року. Тоді завершилася дія угоди про оренду «Золотою нивою» приміщення у 107 кв. м. Міська влада не захотіла її продовжити, оскільки орендар не виконав усіх умов договору, дирекція «Золотої ниви» заборгувала місту більше 30000 грн. орендної плати. Окрім цього, міська влада вирішила, що громада може одержувати більше, якщо виставити оренду приміщення на конкурс. І не прогадала: орендар, що переміг, запропонував утричі більше, ніж платила «Золота нива» – 150 гривень за кв. м. «Продсоюз» також уже сплатив до бюджету додатково 20000 грн., хоча ще не почав господарювати у приміщенні.

- Лише за рік діяльності нашого молодого підприємства надходження від оренди комунального майна збільшилися з 220 тисяч гривень до 8 мільйонів. Різниця суттєва, чи не так? Усі гроші ми перераховуємо тільки до бюджету, звідки їх потім місто розподіляє медикам і вчителям, хворим та інвалідам тощо. Загалом конкурс оренди майна - це добре, надходження збільшуються. Думаю, цього року зберемо не менше десяти мільйонів гривень орендної плати, - говорить Загурський.

Натомість директору «Золотої ниви» Сергію Немаловському дуже не хочеться втрачати ласий шматок у самому центрі міста (тим більше з дармовою ціною оренди). На підтримку свого магазину він передав тільки 250 підписів нібито невдоволених городян, хоч раніше обіцяв тисячу. Проте у відділ торгівлі міськради днями поскаржилися жителі будинку, де на першому поверсі розміщено магазин, які просять міського голову припинити незаконну роботу магазину вночі, зокрема, торгівлю спиртними напоями. Адже куплений алкоголь розпивають прямо у них «під носом»…

Андрій Паперний

Газета "НОВОСТИ ПО-ЖИТОМИРСКИ",  №13

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі