Хто стоїть за ЄЦ?

25 July 2008, 17:23

Україна, попри всі сьогоденні негаразди, зберігає свій надзвичайно потужний потенціал, який, при врегулюванні політичної ситуації, може підняти її економіку всього лиш за декілька років до рівня найбільш розвинутих держав світу. Україна може досить швидко відновити запаси ядерної зброї і не тільки. Не маючи на сьогодні боєздатної армії, Україна має надзвичайно ефективний запас боєздатних кадрових офіцерів, які пройшли випробовування в Іраці, Лівані, Косово... Все це дуже добре розуміють наші «друзі».

Останні події, історична зустріч Президента з депутатами із фракцієї НУНС і перший з’їзд ЄЦ, зафіксували, що політичне протистояння Ющенко – Тимошенко виходить на новий, більш високий рівень і сьогодні дуже важко спрогнозувати його кінцевий результат. Поясню чому.

Ветуючи антиінфляційні закони КМ (чим черговий раз зламав усні домовленності), В.А.Ющенко добре усвідомлював, що найкращий інструмент у боротьбі з Ю.В.Тимошенко – інфляція, яку просто таки необхідно підтримувати у державі, попри те, що вона досить швидко спалює всі внутрішні резерви і підштофхує економіку до кризової прірви. Зрештою, якщо операція по усуненню КМ на чолі з Ю.В.Тимошенко пройде успішно, то факт інфляції можна тривалий час успішно використовувати в політичних маніпуляціях і залякувати ним електорат на нових президентських виборах. Те, що за допомогою інфляції можна здобути на президентських перегонах такі бажані голоси – цілком реальний факт. Варто не забувати, що наше суспільство тільки виходить із жорсткого тоталітаризму, який викривив свідомість основної маси людей, і на рівні тої ж свідомості зламав здатність людини самостійно вирішувати власні проблеми. Додайте сюда ще Голодомор 30-х, який на генетичному рівні посіяв страх голоду, а інфляційні процеси супроводжуються саме недостачею продуктів харчування...

Ефектний хід Ю.В.Тимошенко у Верховній Раді здавалося приніс їй таку потрібну перемогу в протистоянні,.. але тактична перемога в одній лише битві не означає, що переможно закінчиться вся війна. Дрібний, як для «великої» політики, захід по значному зменшенню закупівельних цін на молоко (в селах Турійського району до 70 копійок за один літр), при збереженні роздрібних цін, на Волині, в середовищі найбільш відданого БЮТ електорату, може дуже сильно підірвати довіру до КМ і Ю.В.Тимошенко особисто. Цю думку підтвердив і Перший з’їзд ЄЦ.

Всі представлені на цьому історичному з’їзді ЗМІ зафіксували помпезність самого заходу і відсутність серед делегатів яскравих харизматичних публічних політиків, з якими звикли асоціювати кожну політичну партію. Останній факт є не слабкою ланкою ЄЦ, як політичної сили, а її здобутком, безсумнівною перевагою над рештою політичних партій України.

Переважна більшість партійців ЄЦ – державні службовці середньої ланки практично з усіх регіонів України. Саме вони, ці службовці, і формують сьогодні І ПОЛІТИЧНЕ, І ЕКОНОМІЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ в Україні. Від непомітного, але вправного службовця Обласної Державної Адміністрації повною мірою залежить робота сектору, за який він відповідає, в цілому регіоні. Які б постанови не приймала обласна Рада, чиновник може щонайменше «затормозити» їх, прикриваючись відсутністю/наявністю тих чи інших законів. Чиновник Волинської ОДА може красномовно і «аргументовано» пояснити факт суттєвого зменшення закупівельних цін на молоко «загальносвітовою тенденцією збільшення цін на нафтопродукти» і що він «не має законного права вмішуватися у справи приватного підприємства». В ситуації, коли повністю нейтралізовані правоохоронні структури держави, коли дезорієнтовані спецслужби, при підконтрольних ЗМІ, саме чиновник ОДА уособлює абсолютну владу в регіоні. Отже, ЄЦ – сьогодні одна з найпотужніших політичних партій в Україні, яка на чергових, позачергових, парламентських перегонах здатна спочатку потіснити визнаних фаворитів великої політики, а згодом «поглинути» своїх майбутніх союзників по коаліції.

Журналісти були розчаровані тим, що на з’їзді ЄЦ не було обрано «харизматичного» лідера. Він, цей лідер, з’явиться пізніше. Це не Балога. Балога зробив свою справу, Балога мусить піти. Нам варто згадати початок тієї історичної неділі: зустріч Президента, який до того дня був почесним Головою НСНУ, з депутатами із фракції НУНС.

Долі політичних сил, подібних ЄЦ, в різних країнах складалися по різному. Й.В.Сталін провів у комуністичну партію регіональних держслужбовців, абсолютно відданих йому, і, маніпулюючи ними, створив надзвичайно потужну адміністративну машину, яка поглинула в собі мільйони людських душ. Ф.Д.Рузвельт, спираючись на тих же регіональних держслужбовців, «вирвав» США з лабет Великої Депресії.

Автор: Богдан Горгота

 

http://h.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі