Культура

День Бердичева праздновали в непривычном месте, а еще его можно было посмотреть по Интернету. ФОТОрепортаж

27 August 2008, 10:50

Відзначати День свого народження Бердичів розпочав не кваплячись. Чи то позначилася обідня спека, чи то – зміна прописки свята, але близько 12-ї години на Шандорі зібралися одна-дві сотні людей, частина з яких одразу розташувалася у виїзних кафе, інша – біля дитячих атракціонів. Окрім розважальних закладів, напоготові були рятувальники, лікарі “швидкої” та міліціонери. Останні кажуть, у охороні громадського порядку було задіяно весь особовий склад.

Одними з перших відзначати День міста розпочали шахісти: клуб “Була тура” провів шаховий турнір. Його учасники зосереджені, у керівника клубу святковий настрій відсутній: організатори заходу, говорить, забули про призи для переможців. Значно жвавіше у наметовому містечку: там усіх бажаючих ознайомлювали зі своєю діяльністю скаути, вихованці МЦ “Юність”, БДТ ім. О. Разумкова та військові 26-ї артилерійської бригади. Поряд із їхніми наметами розташувалися представники організацій “Фенікс” та “Молодь Бердичівщини”. Побувати у них варто і молодим, і дорослим, впевнені мешканці містечка.

Олексій Соболь скаут-лідер БСО “Оптиміст”: “Молодь займається гарною справою... Пересічного бердичівлянина, зокрема дорослого, це має, насамперед, зацікавити тим, що його дитина не питиме й не палитиме десь у підвалі, а займатиметься корисною справою, розвиваючи у собі патріотизм до держави та до рідного міста.”

Марина Леонтьєва представниця організації “БОМОНД” (БДТ ім. О. Разумкова): “У нас є дух і бажання до об’єднати бердичівлян. Думаю, що тут набагато веселіше, ніж сидіти, приміром, десь у кафе та пити горілку. Ми – за активний відпочинок.”

Із годинним запізненням розпочали свої виступи спортсмени. До того часу людей на Шандорі додалося, тому “Богатирські ігри”, прем’єра яких успішно відбулася минулого року та турнір зі стрітболу проходили за потужної підтримки глядачів. Любителів вуличного баскетболу у місті не зменшилося, участь у змаганнях взяли “Їжачки”, “Помідори”, “Кульбабки”, “Чудіки” - усього 11 команд із різних мікрорайонів Бердичева.

Павло Гайдаманчук гравець команди “Переможець”: “Очень приятно, что уже не в первый раз проводятся подобные мероприятия... В этот раз, правда, далековато от центра города – нет асфальта, но, в принципе, площадка укатанная. Неплохо то, что подобные мероприятия проводятся один год в одном месте, следующий – в другом...”

За 1 місце баскетболісти боролися кілька годин. У підсумку виявилося: рівних команді “Переможець” у місті поки що немає.

“Бурлаки на Шандорі”... Таку назву мав один із конкурсів, що відбувся у рамках шоу “Богатирські забави”. Семеро аматорів та шестеро професіоналів виборювали звання бердичівського богатиря. Порівняно з минулим роком конкурсна програма змагань дещо змінилася, та кількість бажаючих поспостерігати за силою, міццю та витривалістю справжніх чоловіків меншою не стала. Учасникам змагань довелося побувати і фермерами, і вантажниками, і гірьовиками. Під бадьорі заклики незмінного ведучого шоу Олександра Підгорчука чоловіки, хто з більшим успіхом, хто з меншим, проходили один етап за одним. Участь у нагородженні переможців взяв Бердичівський міський голова. Найсильнішим серед професіоналів було визнано бердичівлянина Дмитра Грищука, серед аматорів кращим став гість із Житомира Дмитро Мішков. Володарі 1-3 місць отримали дипломи та смачні призи. Участь у подібних змаганнях вони завжди беруть із особливим задоволенням, говорять важкоатлети.

Микола Самонов учасник шоу “Богатирські забави”: “Это уже стало привычкой, переросшей в профессиональные навыки. Они способствуют и воспитанию молодёжи, и тому, что и себя держишь в форме. Хочется, чтобы молодёжь равнялась на нас, приходила в спортивные залы. Это и хорошее самочувствие. и настроение.”

Спортивні заходи підійшли до завершення. На гостей свята на Шандорі чекала головна того дня сцена міста.

Вкотре на ній засяяло “Сузір’я Бердичева”... Близько 20-ти кращих вокальних, танцювальних та театральних колективів шкіл міста взяли участь у Гала-концерті 1-го міського фестивалю дитячої творчості. Родзинкою заходу стало нагородження усіх його учасників. Для цієї церемонії місцеві майстри кондитерської справи приготували незвичайний приз – фото-торт. На спеціальному рисовому папері харчовою фарбою було зображено визначні місця Бердичева. Смачний подарунок діти отримали з рук кондитерів та Василя Мазура.

Не залишилися без нагород і учасники конкурсу малюнку на мольберті “Моє рідне місто”. Кращими у ньому було визнано Валентину Мельничук, Любов Рослянову, Олену Гапчук, Володимира Ніколайчука та Єлизавету Мостицьку.

Єлизавета Мостицька переможниця конкурсу “Моє рідне місто”: “У своєму малюнку я зобразила хлопчика й дівчинку. Також намалювала арку – символ входу до Бердичева. Думаю, що любов до міста полягає у тому, щоб не цуратися його і поважати тих, хто у ньому мешкає.”

Концертно-розважальну програму свята продовжили творчі колективи профспілки освітян міста та міського центру “Юність”. Містом добра та краси, працьовитих та гарних людей називають Бердичів місцеві таланти. Педагоги та вихованці “Юності” закликали людей творити прекрасне: тоді тебе не забудуть. А що краще допомагає творити добро, як не гарна музика та весела пісня ?

Ірина Сколкіна вихованка МЦ “Юність”: “Мені подобається виступати тут та дарувати радість людям, піднімати їм настрій. Хочеться побажати усім великого щастя, добробуту та злагоди у сім’ях.”

Поки глядачі насолоджувалися співами та танцями, наймолодші бердичівляни окупували атракціони: малеча із задоволенням йшла в гості до “Жовтого папуги”, “Осьминога” та “Пірата”.

Людмила Новицька бердичівлянка: “По-моему, очень красочно. Очень много деток, хорошие программы для них, концерты хорошо подготовлены. Много молодёжи, которая может себя в них проявить.”

Валентина Доманська бердичівлянка: “Бачу, що організовано непогано, достатньо простору для того, щоб люди не скупчувалися. Цікаві атракціони для дітей. Є на що подивится.”

Ігор Доманський бердичівлянин: “Ми тільки-но прийшли. Поки що подобається. Добре, що все відбувається на природі.”

За технічної підтримки міського відділення “Укртелекому” на Шандорі було встановлено WEB-камеру. Вперше святкування Дня міста від самого початку можна було спостерігати у мережі Інтернет.

Автор: Олександр Єжель

Камера: Андрій Пеньківський

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/3572.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/3573.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/3574.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/3575.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/3576.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/3579.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі