Культура

В Житомирі "Червона рута" запрошує поспівати

3 September 2008, 11:25

«Усе залишилося на рівні початку 90–х років, а то й 80–х, — каже виконавчий директор фестивалю «Червона рута» Мирослав Мельник. — Це надуманий репертуар, який не користується попитом у 99% населення. Місцеві автори не мають можливості вийти зі своїми піснями на велику сцену, їх не підтримують обласні й центральні теле– та радіоканали. Люди живуть самі по собі. Функцію популяризації таких виконавців мають узяти на себе фестивалі, у тому числі «Червона рута», яка знаходить невідомих музикантів і перетворить їх у відомих».

Згідно з планом роботи Міністерства культури і туризму України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства України у справах молоді та спорту, з березня по грудень цього року по всій Україні мають пройти обласні відбіркові конкурси ХI Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута–2009». З 6 по 28 вересня вони відбудуться в Кіровограді, Ужгороді, Тернополі, Черкасах. «Просіяли» таланти вже у Вінниці, Львові, Чернігові, Харкові, Рівному, Сумах, Полтаві, Миколаєві, Житомирі, Херсоні та інших містах України, пише УМ

«На відміну від інших акцій, «Червона рута» залишається єдиним некомерційним фестивалем, який цілеспрямовано підтримує саме українських виконавців, а не зарубіжних зірок. Участь у конкурсах не потребує жодних вступних внесків. Вхід для глядачів є вільним, що робить цей захід доступним для всіх бажаючих. Загальна кількість конкурсантів становитиме понад чотири тисячі. Будуть представлені більшість районних центрів та сіл. Спеціально для участі у конкурсах буде створено і виконано понад шість тисяч нових пісень українською мовою», повідомляється на сайті Міністерства культури і туризму.

Мирослав Мельник намагається не пропустити жодного відбіркового конкурсу і прощупати музичний пульс України. «Нинішні поп–виконавці повинні задуматися над тим, що та манера співу, яка є, — це старий «запорожець», на якому ніхто не хоче їхати, всі хочуть чогось кращого», — пояснює виконавчий директор.

Перемога на відбірковому конкурсі «Червоної рути» гарантує участь у півфіналах, які пройдуть наступного року в Запоріжжі, Дніпропетровську і Києві, а 17 вересня — у Чернівцях відбудеться фінал і святкуватимуть 20–ту річницю фестивалю. Переможці цієї осені візьмуть участь у турі «Дні української культури з «Червоною рутою» у Луганську та Харкові.

Чи вдасться знайти і розкрутити нові імена рівня переможців перших фестів, організатори «Червоної рути» відповісти напевне не ризикують, але кажуть, що з відродженням фестивалю у молоді виробиться смак і вона відійде від своїх авторитетів — Пугачової з Кіркоровим.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі