Політика

Житомирщина: інфляція довіри

9 September 2008, 08:01
 Про те, що передвиборна агітація вже справді почалася, найкраще свідчить такий факт. У Житомирі, де й так чимало газет, за короткий час з’явилося ще декілька нових тижневиків. До того ж роздають їх безплатно, а за назвами самих видань та їхніх засновників складно здогадатися, яке з них до кого «ближче», — доводиться вчитуватися, котрого політика в якому контексті згадують...

Параліч облради

Коли починалися жнива — традиційний період мертвого штилю в політиці, керівник громадської організації «Житомирська ініціатива» Ірина Синявська сказала: «Зараз треба дати людям спокій».

«Житомирська ініціатива» справді взяла тайм-аут, але повного штилю в області так і не вийшло, бо на сесії облради, яка відбулася в серпні, знову дав про себе знати хронічний конфлікт, саме й пов’язаний з іменем Ірини Синявської. Їй змушені були виплатити 68 тисяч гривень за грубі порушення трудового законодавства, допущені під час звільнення з посади голови облради. Це надихнуло депутатів від Партії регіонів, Народної партії і КПУ на нові заяви про те, що продовжуватимуть боротьбу з «самопроголошеним» головою облради. Вони повідомили, що зайшли до сесійної зали тільки для того, щоб проголосувати за розподіл надпланових надходжень до бюджету і виділення коштів на допомогу потерпілим від повені. А оскільки, як було заявлено, БЮТ і «Наша Україна» перетворили Житомирщину на експериментальний майданчик для політичних розборок, перерозподілу землі й надр, у розгляді цих питань участі не братимуть. Далі сесія проходила в звичному режимі — з порожніми лавами нинішніх опозиційних фракцій.

Скільки ще триватиме це протистояння, враховуючи, що суди, приймаючи рішення, тільки заплутують ситуацію? На таке пряме запитання лідер Народної партії Володимир Литвин відповів запитанням: як можна залагодити цей конфлікт, якщо не вдається примирити навіть Президента і прем’єра? Ситуацію в обласній раді він вважає одним зі свідчень того, що в державі наростає хаос. А його парламентський колега — очільник народників області Микола Рудченко — вихід бачить тільки в дострокових виборах до обласної ради.

У партій слабнуть м’язи

Поки пани й товариші чубляться, інші, як судді на рингу, пробують рахувати очки. Керівник PR-агентства «Імідж-майстер» Олексій Василевич оприлюднив такі результати соціологічного опитування 2400 респондентів Житомира: за Партію регіонів готові були проголосувати 28 відсотків, БЮТ — 27,2, блок Литвина — 9,6, «НУ—НС» — 7,5, КПУ — 6,4. Хоча результат БЮТу на парламентських виборах торік становив 40 відсотків. На думку експерта, причиною стрімкого падіння рейтингу БЮТу в Житомирі є «насамперед загальноукраїнська економічна криза, спричинена урядом Тимошенко: висока інфляція, значне зростання цін». З другого боку, до цього приводить діяльність місцевих політиків БЮТу, «які займаються виключно популізмом».

Про одне можна стверджувати цілком упевнено: чим більше чубитимуться між собою опозиція з коаліцією, тим більше розкручуватиметься інфляція, більше ностальгії буде в старшого покоління за часами, коли все було просто і зрозуміло, а ціни на хліб та молоко протягом десятиліть залишалися незмінними. Втім, відійшли вже в минуле роки, коли говорили, що КПУ — то партія ветеранів. І на мітингах, і в агітаційних наметах, де збирають підписи проти чого-небудь, є і молодь. Хоча спілкування з нею залишає суперечливе враження.

Соціалісти теж роблять ставку на залучення молоді, особливо студентів, проводять з ними спільні акції, приваблюючи її тим, що вони — за «європейський соціалізм». Та головним своїм електоральним резервом, схоже, продовжують вважати дітей війни. Тим більше, що Всеукраїнську громадську організацію «Захист дітей війни» очолює колишній лідер соціалістів області депутат Верховної Ради двох попередніх скликань Олександр Баранівський. Наприкінці червня відбулися збори обласної організації цього формування, на яких від імені 40 тисяч дітей війни Житомирщини було прийнято звернення до столичних владних структур з вимогою забезпечити виконання всіх передбачених законом пільг.

А головну проблему соціалістів перший секретар обкому СПУ Олег Пінський визначив так: «Зняття зомбованого тавра зрадників». Йдеться не тільки про події, пов’язані зі «спікеріадою» 2006 року. Бо в комуністів Житомирщини є свої підстави вважати поведінку фракції СПУ в обласній раді, м’яко кажучи, непослідовною. Трохи більше року тому лідер соціалістів Олександр Мороз, на той час Голова Верховної Ради, спеціально приїжджав на сесію облради, щоб підтримати Ірину Синявську, над якою вже згустилися чорні хмари. Коли ж колишні соратники застосували до неї імперативний мандат, члени фракції СПУ перейшли до нової більшості — до «Нашої України» і БЮТ, отримали посаду заступника голови облради — це крісло перед цим обіймав представник КПУ.

У БЮТ — свої проблеми, пов’язані з тим, що люди ще не забули їхніх передвиборних обіцянок, зокрема й того, як Юлія Тимошенко приїжджала на сесію Житомирської міськради, щоб знизити тарифи. А з першого вересня їх довелося підняти на опалення й гаряче водопостачання, уже названо і дати громадських слухань, на яких житомирянам доводитимуть необхідність підвищувати плату за водопостачання, водовідведення й утримання житла. А ще ця політсила скаржиться на кадровий голод: очільник обласного осередку «Батьківщини» народний депутат України Сергій Пашинський визнав, зокрема, що в них немає кого запропонувати на посаду міського голови Житомира.

У «Нашої України» — інша кадрова проблема. Лідер обласного осередку цієї партії — народний депутат України Павло Жебрівський не приховує свого подиву, що у виконавчих структурах на обласному рівні нашоукраїнець тільки один — це начальник облуправління культури. Адже серед депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів області їх понад 1700. Зате там широко представлені активісти Народної партії, починаючи з першого заступника голови ОДА.

Нове — забуте старе?

Ініціатори створення обласної організації «Єдиного центру» зробили на Житомирщині ставку на нове обличчя: керівник осередку новоствореного політформування Геннадій Зубко є керівником успішного житомирського підприємства, до цього в політиці «не світився». Розпочала свою діяльність регіональна організація ЄЦ з кампанії-заклику «Стоп брехні!».

Однак на обласний осередок «Єдиного центру», куди ввійшли, зокрема, голова ОДА Юрій Забела, міський голова Житомира Віра Шелудченко, НУ, БЮТ та їхні опоненти з Партії регіонів відреагували майже однаково: це — «мертвонароджений політичний проект». А лідер регіоналів Житомирщини, керівник Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин Микола Присяжнюк висловив здивування з приводу того, що знову намагаються використати адмінресурс за принципом «нове — забуте старе».

 Олексій КАВУН.

http://www.golos.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі