Політика

Сергій Пашинський: «Розвал коаліції - це персональна відповідальність Віктора Андрійовича Ющенка!»

9 September 2008, 11:45

Про причини розвалу демократичної коаліції з боку її учасників лунає так багато версій, що зорієнтуватися у тому, що насправді відбувається важко. Ми звернулися  за коментарем до нашого земляка, народного депутата України, голови Житомирської обласної організації Блоку Юлії Тимошенко Сергія Пашинського. На його думку, політична криза, яка спіткала Україну - логічний наслідок дій Президента України Віктора Ющенка.

- Сергій Володимирович, Президент у своєму зверненні до нації звинуватив Вашу політичну силу та особисто Прем'єра у розвалі коаліції через власні меркантильні інтереси.

- Президент нас у чомусь звинувачує фактично з перших днів існування демократичної коаліції. Але я переконаний, що розвал коаліції - це виключно персональна відповідальність Віктора Андрійовича Ющенка. Він та голова президентського секретаріату Віктор Балога фактично її знищили. Все почалось із заяви Андрія Кислинського  (заступника Балоги) у державній зраді Прем'єр-міністра. Це надзвичайно тяжкі звинувачення, після яких потрібно проводити серйозне розслідування. Насправді виявилось - суть цих звинувачень полягала в тому, що уряд виконав тільки 140 із 400 доручень, які дала йому Рада Національної Безпеки та Оборони (РНБО - ред.). Нагадаю, що серед цих доручень були такі, які зобов'язували уряд віддати компанії «Венко-Прикерченська» Чорноморський шельф, передати групі Коломойського  «Приват» нафтопровід Одеса-Броди, фактично на багаторічне використання. Тобто - відмова уряду розбазарювати державну власність вважається у Секретаріаті Президента зрадою національних інтересів. Ці звинувачення у «зраді» були передані до Генпрокуратури, яка відмовилась їх розглядати і тоді їх передали в СБУ. За законом, Служба безпеки повинна дати офіційну відповідь щодо наявності ознак злочину протягом 10 днів. Пройшло, як ми бачимо, більше. Ніякої реакції немає, а неофіційно, вдумайтесь, за Прем'єр-міністром ведеться спостереження, прослуховуються телефони, тероризується її оточення. Все це ми вже проходили, при попередньому Президентові були і арешти, і погрози, і залякування, і прослуховування. Репресіями нас не злякаєш, але от повноцінно працювати у таких умовах справді важко.

     Уряд терпів всі ці знущання скільки міг. Терпів навіть після того, як фактично за вказівкою Балоги двоє депутатів вийшли з демократичної коаліції. Після цього, зверніть увагу, представник Президента в Конституційному суді Марина Ставнійчук всіма силами доказувала, що коаліції більше не існує. То до чого у розвалі коаліції Блок Юлії Тимошенко?

- Голосування, які відбулись у Верховній Раді 2 вересня стали причиною  для звинувачення фракції БЮТ з боку НУНС. Що викликає таке роздратування?

- 2 вересня у Верховній Раді відбулося позитивне голосування за ряд законів, після чого нас звинуватили у «зраді». Я, як народний депутат України можу лише пишатися, що голосував за них, і що вони нарешті були прийняті. Поясню - перше питання стосувалось створення слідчих депутатських комісій, діяльність яких передбачає Конституція (до речі та сама, за яку у 2004 році проголосував ще депутат Ющенко).

Друге - щодо діяльності судів, якщо говорити коротко, ми припинили можливість «жонглювати» правосуддям. Жодних порушень наших коаліційних домовленостей чи, тим більше конституційного перевороту тут не бачу.

- В чому тоді причина звинувачень президента в «конституційному перевороті»?

- Причина в тому, що останнім часом Віктор Ющенко вперто не хоче бачити в парламентарях законотворців, натомість сприймає їх як групу по обранню його на другий президентський термін. Колись король Франції Людовік ХІV говорив: «Держава - це я!».

Президент поводиться так, ніби цей вислів - його кредо, але це не правда: держава - це не Ющенко і навіть не Балога, а народ!

- «Наша Україна - Народна Самооборона» офіційно заявила про вихід з коаліції, чи зробить таку ж заяву БЮТ?

- Ми уже заявили, що виходити з коаліції не збираємось. На жаль, наші партнери в цій ситуації показали себе не політичною силою, а слухняним загоном пана Балоги. У мене є інформація, що на депутатів фракції НУНС тиснули, щоб вони підписали заяви про вихід з коаліції, а це - неприпустимо.

Нас звинувачують в тому, що ми зрадили «Нашу Україну» через небажання розглядати у Верховній раді питання по Грузії. Це - цинічна брехня! Адже ми не лише чітко висловили свою позицію, але й зареєстрували відповідну постанову в парламенті, щодо підтримки територіальної цілісності Грузії, підтримки позиції ЄС в цьому питанні та мирного врегулювання конфлікту. Де тут зрада інтересів України?

Цікаво, що ця колотнеча почалася тоді, коли Уряд подолав інфляцію. Коли 2 вересня був прийнятий закон про підвищення престижу шахтарської праці, маємо прийняти пакет законів про сприяння агропромисловому комплексу. Позапланові надходження до бюджету склали 30 млрд.грн. На подолання наслідків повені Кабінет міністрів виділив 5 млрд.грн., а раніше про таку суму не могло бути й мови. Зараз це дозволяє бюджет, Тимошенко ці гроші заробила. Не дивлячись на те, що було заблоковано приватизацію, а половина рішень уряду заблокована у Конституційному суді.

Проблема в бажанні декількох осіб підмінити інтереси держави на власні. Ситуація в країні штучно розхитується, тільки тому, що Ющенко хоче бути президентом ще один термін, але це, дякувати Богу, не йому вирішувати, а - народу!

Поліна Очеретенко

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі