Культура

В Житомире открыли уникальную выставку документов об истории церкви

22 September 2008, 10:40

— Виставка присвячена 1020-річчю хрещення Київської Русі. Переважна більшість представлених на ній матеріалів вперше експонується в оригіналах. Як повідомив РІСУ Олександр Пивоварський, виставка розпочала роботу 16 вересня. Вона складається з кількох тематичних блоків, що висвітлюють різноманітні аспекти діяльності церковних інституцій та духовенства: ведення метричних книг як основного юридичного джерела реєстрації та статистичного обліку населення, відомостей, що містять важливу інформацію про історію церков та парафій.

Окремо представлено роль Церкви у поширенні народної освіти – шкільні листки, справи про відкриття та функціонування окремих церковно-парафіяльних шкіл та училищ, плани шкільних будівель.

За період існування Волинської єпархії велася активна видавнича діяльність. Значна частина духовенства єпархії займалася вивченням церковної історії, окремих храмів, парафій, монастирів, життєписів видатних діячів церкви минулих століть. На сторінках місцевої преси, зокрема "Волинських єпархіальних відомостей", які видавалися 1867-1917рр. і служили важливим джерелом для вивчення історії церкви та духовенства, з'являлися публікації на цю тематику, численні книги та брошури. Більшість з них й досі не втратила свого наукового значення і є цінним джерелом для краєзнавчих досліджень. Перш за все слід відзначити багатотомну працю Миколи Теодоровича "Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской пархии", що стала фактично першою краєзнавчою енциклопедією Волині.

Представлена на широкий загал виставка документів охоплює період переважно до кінця 1917 року і є першою частиною серії виставок, присвячених історії церкви на Волині та Житомирщині.

Директор архіву О. Рафальський запевнив громадськість, що працівники установи працюють над підготовкою матеріалів про історію церкви після 1917 року, пише
RISU.

Присутній на відкритті виставки голова видавничої ради Житомирської єпархії УПЦ, протоєрей Вадим Шапран висловив вдячність колективу архіву за підготовку виставки, наголосив на появі можливостей глибше вивчати історію рідного краю, з якою нерозривно пов'язана історія церкви на Волинській землі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі