Земля під Києвом: обвал цін на старті

24 October 2008, 13:20

Ціни на землю в столичному регіоні вперше упали. Власне, таку тенденцію давно можна було прослідкувати за приватними оголошеннями, а тепер про це наважилися заявити й аналітики ринку.

Ціни на землю в столичному регіоні вперше упали, слідом за цінами на квартири. Власне, таку тенденцію давно можна було прослідкувати за приватними оголошеннями, а тепер про це наважилися заявити й аналітики ринку.

Так, за даними компанії SV Development, у період з 13 до 19 жовтня середня вартість земельних ділянок під котеджну забудову знизилася на 0,03%, і тепер у доларовому еквіваленті складає 6 866 за сотку.

Однак здешевшання землі відбулося лише в районах, прилеглих до Києва, тобто в близькому передмісті.

Так, наприклад, у Києво-Святошинському районі земля знизилася в ціні на 0,26% - до 10,65 тис. дол. за сотку, в Обухівському - на 0,23% - до 8,36 тис. дол. за сотку, у Вишгородському - на 0,51% - до 6,1 тис. дол. за сотку.

У віддалених районах Київщини землі продовжують зростати в ціні. Це стосується Кагарлицького, Баришивського, Фастівського та інших районів.

Як повідомив ЕП аналітик компанії SV Development Сергій Костецький, земля дешевшає там, де на неї було свого часу штучно встановлено високі ціни, які не відповідають реаліям ринку.

"У більш віддалених від Києва районах ціни зростають, там є високий попит на землю і, за нашими даними, він вище за пропозицію", - зазначає експерт. Хоча зазначимо, що в умовах нинішньої кризи дуже важко повірити в переважання попиту.

Сергій Костецький переконує, що нині розвіюється міф, ніби земля повинна постійно зростати в ціні. За його словами, як і всюди в світі, одні ділянки дорожчають, інші - знецінюються, і це є нормальним процесом.

Цікаво, що SV Development сповнена оптимізму: із середини 2009 року, прогнозують експерти компанії, у віддалених районах Київської області землі почнуть масово дорожчати і зростуть у ціні мінімум на 50%.

У районах, прилеглих до столиці, переконують експерти, до кінця 2009 року ціни також підвищаться - на 20%. Варто зазначити, що ці показники є дуже сміливими, якщо врахувати всі негаразди на ринку нерухомості. Можливо, тому решта експертів з прогнозами дуже обережні.

Так, директор департаменту оцінки земель компанії "Нотінгем Хауз" Ігор Вознюк не береться називати якісь конкретні цифри.

"До того ж, скажу, що вже зараз ціни на деякі ділянки знизилися на 10%. У людей просто немає грошей, щоб купувати землю. Таке відбувається не лише у столичній області, а в інших регіонах, і в більш масових масштабах, адже там люди ще бідніші, аніж в столиці", - зазначає аналітик.

Так що, швидше за все, на ринок землі України чекає доля ринку житлової нерухомості, де значне падіння цін уже триває.

Однак варто зазначити, що вартість землі не повинна знизитися до так званого рівня загальнодоступності, адже земля - завжди більш дороге "задоволення", ніж квадратні метри житла.

 

http://www.epravda.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі