Суспільство

Пожежні Житомира зайняли два призових місця

21 May 2007, 18:17

За традицією в середині травня, протягом трьох днів, на спеціалізованому стадіоні Житомирського міського управління МНС проходив чемпіонат області з пожежно-прикладного спорту. Цього року змагання проходили під особливим знаком – рівно 70 років тому в Україні були проведені перши змагання пожежних. З того часу, крім військових років, пожежні постійно випробували свої сили й навички за право називатися кращими. Треба підкреслити, що в змаганнях приймають участь діючи вогнеборці, ті, хто несе чергування в караулах, виїздіть на пожежі, а тренується у вільний від служби час.

Вадим Миколайович Грабченко – суддя вищої категорії – з 1966 року судив обласні, республіканські, міжнародні змагання. Зараз очолює обласну ветеранську організацію пожежних. Саме йому доручили відрекомендувати ветеранів.

Першим Вадим Миколайович представив Валерія Мостовича. 20 років виступів за збірну команду області. З командою об’їхав усю  Україну. При цьому з успіхом керував об’єктовою пожежною частиною на льонокомбінаті. В травні 1986 року, в самі небезпечні дні два тижні, працював на Чорнобильській АЕС. Про відданість  Валерія  Максимовича своєї справі, товаришам ходять легенди. Ветерани служби розповідають про випадок під час аварії на нафтопроводі  „Дружба” в 1993 році, коли горіла нафта. Мостович, якій був не на службі, за 50 кілометрів приїхав велосипедом до місця аварії, щоб допомогти товаришам. Сам ветеран із гордістю доповів, що „В його роки другі місця вважалися невдачею”.

Ще одна легенда пожежної охорони Житомирщини – Станіслав Казимирович Герговський. Ветеран війни, все своє життя присвятив пожежній охороні, становленню пожежно-прикладного спорту, особливо в тяжкі післявоєнні роки. Любов до професійного спорту привив своєму сину – Володимиру, якій в парі з Михайлом Лямзіним установили рекорд України у сходженні по висувній драбині. До речі, полковник внутрішньої служби Володимир Станіславович Герговський зараз керує Головним управлінням МНС в Черкаській області, напевно, є особистим прикладом для підлеглих.

„Почесний динамівець” Борис Андрійович Чумак пишається тим, що 20 років тому збудував цей стадіон на місці болота. Будували тільки силами та руками пожежних. За допомогою заводу „Електровимирювач” на стадіоні було встановлено електронне табло. Спортивна арена вийшла такою, що на неї проводилися міжнародні змагання. І хоча зараз не має можливостей підтримувати об’єкт на такому рівні, але завдяки турботі співробітників Житомирського міського управління МНС стадіон у пристойному вигляді і, навіть, в майбутньому році планується відродити інтернаціональний кубок СНД.

„Молоде” покоління ветеранів уособлювали Олександр Слєпцов, багатосторонній спортсмен, Майстер спорту, у свої сорок „з хвостиком” років „бігаючий” тренер, котрого більшість молоді не наздожене. Майстри спорту СРСР Володимир Шарий, Олександр Воловой, Микола Петя та інши.

Чемпіонат області проходив окремо по групах: серед підгрупи юнаків, яких зібралося 19 команд, 22 команди 1-шої групи, тобто воєнізованих пожежних підрозділів, та 16-ти команд 2-гої групи – пожежних, які не мають військових звань.

У нелегкій боротьбі в загальнокомандному заліку серед команд воєнізованих частин перехідний кубок чемпіонату області та перше місце здобула 1-ша частина м. Житомира. Спортсмени з Малина фінішували другими, а “бронза” дісталася житомирським пожежникам СДПЧ №2.

На підтримку доброї традиції, окрім переможців, були заохочені найстарші й наймолодші спортсмени та найкращі водії пожежних автомобілів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі