Культура

Кто стал победителем международного кинофестиваля "Кинотур"в Житомире. ФОТОрепортаж

28 October 2008, 18:05
 

Житомирська обласна спілка ветеранів афганської війни  та громадська організація «Творче об’єднання мистецтв «Аполлон»  заснували та п’ять  років  поспіль проводять міжнародний  фестиваль екранних мистецтв  «Кінотур» у м.Житомирі.

 Фестиваль «Кінотур» - єдиний в Україні,  де представлена щоденна нелегка  робота військовослужбовців  у справі укріплення обороноздатності держави, роздуми про героїчне минуле країни,  данина пам’яті ветеранам і, в першу чергу,  доля людини в погонах. Фестиваль  спрямований на виховання,  духовне збагачення та становлення громадянина і патріота. Тому активну участь у фестивалі приймають прес-служби та телестудії силових  відомств:  Міністерства оборони, Державної  прикордонної  служби, Державної митної  служби, Міністерства з  надзвичайних  ситуацій, Міністерства внутрішніх  справ.  

Фестиваль «Кінотур» у цьому році присвячений 50-річчю з дня створення  Національної спілки кінематографістів України та 65-річчю визволення столиці України міста-героя Києва від фашистської окупації. 

За час свого існування фестиваль став невід’ємною  частиною культурних подій телекінопростору України.   Учасники мистецького заходу – провідні телевізійні  та кінокомпанії з  різних областей України, країн ближнього та дальнього зарубіжжя.  Щороку на фестиваль приїздить велика кількість  кіномайстрів,  журналістів, які   представляють свої творчі доробки. 

Фестиваль «Кінотур» традиційно проходить за сприяння Національної спілки кінематографістів України, Міністерства оборони України та Державної прикордонної служби України. У цьому  році фестиваль  підтримає Державна  служба кінематографії Міністерства культури і туризму України.    До складу  журі запрошуються  відомі кіномитці з різних країн. 

Цьогоріч фестиваль «Кінотур»  відзначає  п’ятирічний ювілей. На ювілейний  фестиваль запрошені відомі кіномитці, серед яких всесвітньо відомий польський кінорежисер Єжи Гофман.  Кіномистецький захід триватиме з  22  по 26  жовтня.    У програмі  фестивалю передбачені прем’єрні покази нових кінострічок іноземного та вітчизняного виробництва, окрема програма сучасного ізраїльського кіно, знайомство з творчістю придністровських  майстрів телеекрану.  Традиційно у дні фестивалю проводяться екскурсії по історичним та пам’ятним  місцям  Житомирщини,  відвідування  військових  підрозділів,  прес-конференції та майстер-класи,  відкритий перегляд фільмів-учасників фестивалю для мешканців та гостей області. 

П’ятий Міжнародний фестиваль екранних мистецтв «Кінотур» прийняв 54 заяви на участь у конкурсі теле і кіно робіт окремих авторів і організацій Початковий етап  конкурсу – робота вибіркової  комісії уже позаду. Вибір був складним і жорстким. Пройшли кращі з кращих. Члени вибіркової комісії, своїм рішенням залишили в основній конкурсній програмі фестивалю 28 робіт. Це конкурсанти з таких країн: Вірменія, Узбекистан, Білорусія, Молдова, Придністров я, Україна, Ізраїль, Німеччина, Росія. Ці роботи будуть змагатися у номінаціях:

-          Фільм на військово-патріотичну тему.

-          «Кордон».

-           «Бойова козацька слава: за віру і вірність».

-          «Образ людини у погонах».

Учасники будуть виборювати призи:

-          Гран-Прі – Приз за кращий фільм фестивалю;

-          Приз за кращий ігровий фільм;

-          Приз за кращий документальний фільм;

-          Приз за кращу режисерську роботу;

-          Приз за кращу операторську роботу;

-          Спеціальний приз журі (вручається за рішенням журі).  

А ще конкурсні роботи учасників фестивалю зможуть отримати «Приз глядацьких симпатій»  і «Приз фестивальної преси».  До складу  журі фестивалю увійшли відомі кіномитці з України, Республіки Білорусь та Росії. 

У цьому році, як і в минулому, фестивалю «Кінотур»  гостинно відчинив двері один з найкращих кінотеатрів міста - кінотеатр «Україна».  

 Жоден справжній кінофестиваль не проходить без участі у ньому знаменитості. Засновники фестивалю Житомирська обласна спілка ветеранів афганської війни і громадська організація «Творче об’єднання мистецтв «Аполлон» запросили до участі на п’ятому ювілейному  фестивалі всесвітньо відомого кінорежисера Єжи Гофмана. За участі метра кіно у Житомирі пройде допрем’єрний показ документального фільму «Україна. Становлення нації».  Показ відбудеться у кінотеатрі «Україна». Перегляд стрічки обговорюватимуть за круглим столом кіномитці, історики, політологи, громадськість.

На учасників і гостей також очікують покази сучасного Ізраїльського кіно. Для цього до Житомира запрошена делегація кіномитців цієї  країни, яку очолює  відомий режисер Жадд Нейман. 

Програма фестивалю надзвичайно насичена. Протягом п’яти днів учасники побувають у відомих історичних місцях Житомирщини.  Військові 8-го армійського корпусу  представлять показові виступи елітних військ. Учасники і гості фестивалю візьмуть участь у стрільбах, скоштують «солдатської каші». 

 

Главные победители фестиваля.

 

Специальный диплом жюри за поиск путей примерения людей,  разделенных  войной  -  фильм «Галилейская невеста»  режиссер Бассель Танус (Израиль),

  

Специальный диплом жюри за неординарное художественное воплощение темы войны – фильм «Зитра»  режиссер Жадд Нейман (Израиль),

 

Приз жюри за веру и верность памяти войны – фильм «Поле памяти» режиссер Лидия Герман (г.Хмельницкий, Украина),

 

Приз  жюри за эмоциональное художественное воплощение  военно-патриотической темы  - фильм «Подвиг милосердия»  режиссер Игорь Телегин (г.Херсон, Украина),

 

Приз жюри  за яркое художественное решение образа человека в погонах – фильм «Королевский батальон»,  режиссер Александр Елагин (г.Херсон, Украина),

 

Приз за лучшую режиссуру -  фильм  «История людей на войне и в миру», режиссер Вардан Ованнисян (Армения),

 

Приз за лучший документальный фильм  - фильм «Граница. Полоцкое княжество»,  режиссер Денис Скворцов (Республика Беларусь),

 

Гран-при  Лучший фильм фестиваля – фильм «История людей на войне и в миру»,  режиссер Вардан Ованнисян (Армения)

 

 

 

 

 

 

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі