Суспільство

Виртуальный бизнес пошел в наступление по всей стране, а в Житомире и слышать не хотят об интернет-магазинах?

1 November 2008, 10:30

Купівля товарів через мережу Інтернет на Заході вже давно перестала бути чимось надзвичайним, українці ж лише тепер  розпочинають активно освоювати можливість купувати речі, не відходячи від власного комп'ютера вдома чи на роботі.  Згідно з рейтингом  "Bigmir", сьогодні в Україні є більше 3,5 тисячі мережевих магазинів - цифра висока, зважаючи на те, що у 2005 році таких була лише тисяча.

Розвиток електронної комерції надзвичайно перспективний і зручний, насамперед, для споживача, адже незаперечною перевагою он-лайн шопінгу є можливість зекономити час, адже можна миттєво порівняти ціни і товари в різних магазинах і вибрати те, що підходить саме вам. Але у на­шій країні об'єми інтернет продажів ще далеко не "дотягують" до тих, які є хоча б у сусідніх держав: частка української роздрібної торгівлі в мережі зараз займає приблизно 0,4%.  Проте за динамікою розвитку вона приблизно удвічі обганяє  ро­сійський ринок.

Клікнув, побачив, придбав

Як розповів "Пошті" виконавчий директор моніторингової  компанії Gemius Ukraine Дмитро Лисюк, за даними gemiusAudience, 64% українських користувачів інтернету під час опитування в серпні сказали, що ніколи не користувалися послугами он-лайн магазинів. Та все ж Дмитро Лисюк каже, що у порівнянні з минулим роком, відсоток скоротився більш ніж на 10%. За словами фахівця, 14,5%  опитаних українців доводилося щось купувати у віртуальних магазинах кілька разів на рік, а 6,3% мали досвід придбання товару рідше ніж раз на рік.

За даними останнього дос­лідження компанії "Gemius", наші співгромадяни в мережі найчастіше купують побутову техніку, мобільні телефони та аксесуари до них.  Високий рейтинг мають книжки (адже інтернет-користувачі є тією категорією населення, яка багато читає), CD і DWD диски з музикою та фільмами. Якщо перелік найпопулярніших товарів в Україні порівняти із тим, що купують інші європейці, то виглядає він майже однаковим. На Заході, щоправда, частіше купують одяг, аксесуари та взуття, а останнім часом до цього списку увійшли ще й авіаквитки.

Щодо України, то найактивнішими мережевими покупцями є жителі східних і південних областей, що і не дивно, адже рівень урбанізації там значно вищий, аніж у західних областях. Про це переконливо свідчать цифри: близько 25% усіх Інтернет-продажів фіксують на сході й півдні країни, натомість частка заходу не перевищує 15%. Беззаперечним лідером електронної торгівлі залишається Київ - на жителів столиці припадає близько 60% усіх придбаних товарів. Найчастіше віртуальним шопінгом займаються люди віком від 16 до 34 років, абсолютна біль­шість яких це - чоловіки.

Розвиток електронної комерції залежить, насамперед, від доступності інтернету. За даними Державного комітету зв'язку й інформатизації, чисельність Інтернет-аудиторії в Україні становить 10 міль­йонів осіб, а це 55% родин, які мають доступ до мережі. За рейтингом "Bigmir", майже 31% усіх користувачів мешкають в Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Харкові та Запоріжжі. На наше припадає 5% усіх користувачів в Україні, а от найбільш "від­стає" сьогодні Житомир з часткою 0,16% .

Експерти кажуть, що однією з проблем розвитку електронної комерції є низька поінформованість потенційних покупців про правила і переваги такої купівлі. Цей молодий бізнес відштовхує і тих, хто не звик купувати те, що неможливо побачити на власні очі і "помацати руками". Назвати приблизні об'єми цього ринку сьогодні не береться жоден фахівець. Існує думка, що цей вид бізнесу в Україні значною мірою знаходиться у тіні. За приблизними підрахунками, у нас - це  кілька мільйонів доларів у той час, коли наші сусіди поляки можуть похвалитися цифрою більшою аніж 2 млрд євро.

Доставка без проблем

Одним із недоліків Інтернет-покупок є проблема доставки товару: буває, що замовлену річ привозять із запізненням або ж не те, що замовив клієнт. Більшість віртуальних крамниць обслуговує своїх клієнтів по всій території України переважно через кур'єрів. Час і місце доставки узгоджується з покупцем попередньо, а на ціну товару не впливає адреса, за якою здійснюється доставка. Кур'єрський варіант є найпривабливішим завдяки оперативності і,  що найважливіше, розрахунок готівкою відбувається безпосередньо через кур'єра, тобто оплата здійснюється тільки тоді, коли товар у вас в руках.

Поштову доставку товару по Україні виконує "Укрпошта" та  рідше приватні поштові служби. У таких випадках вартість доставки залежить від фірми-посередника і ваги товару.  Щодо способів оплати, то є також безготівковий розрахунок, не слід забувати про Інтернет-гроші, а деякі он-лайн магазини тепер пропонують товари в кредит.

Довіряй, та перевіряй

На перший погляд, усе прос­то і зрозуміло, проте актуальною залишається проблема шахрайства в інтернеті, оскільки він постійно розвивається. За даними експертів, світова кіберзлочинність вже дає більше прибутків, ніж торгівля наркотиками. Найпоширенішими є  афери, коли зловмисники копіюють  Інтернет-магазини, виставляючи  товар із дуже заниженими цінами. Коли користувачі, вирішивши придбати річ та реєструючись, часто використовують той самий пароль, що і  на інших сервісах, а це дає змогу злочинцям проникнути у потрібні їм бази даних. Крім того, для покупки користувачам пропонують ввести номер та інші дані своєї пластикової картки.

Начальник Львівської мілі­ції Ігор Цікало запевнив "Пош­ту", що у нашому місті ще не зафіксовано випадків шахрайства, коли покупці Інтернет-магазинів, заплативши гроші, не отримували свій товар. Однак з розвитком інтернету і електронної комерції в Україні збільшуються шанси бути ошуканим. Потенційному покупцю необхідно завжди пам'ятати про свої права і не забувати про те, що продавець повинен надавати всю необхідну інформацію і про себе, і про запропонований товар. Слiд бути особливо обережними, якщо пропонують розрахуватися за допомогою кредитної картки.

А наразі маємо змогу спостерігати і бути учасниками формування нового виду підприємництва в Україні - електронної торгівлі. Впродовж останнього десятиліття фахівці спостерігають тенденцію зсуву грошового потоку в сферу саме електронного бізнесу. Повільно, але впевнено, це відбувається і в нас.

 

http://www.lvivpost.net/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі