Арсенію Яценюку показали на двері. До Юлії Тимошенко

12 November 2008, 10:10
 Та хамло рідкісне цей Яценюк! – збуджено сказав БЮТівець Геннадій Задирко своєму соратнику по фракції.

– Уявляєш, підійшов до нього в президію, а він каже, що я – п’яний! – обурився інший член фракції Тимошенко Сергій Подгорний – Та я останній раз випив шампанського на ювілеї комсомолу.

– Слухайте, а давайте відсторонимо Яценюка, – приєднався до розмови БЮТівський юрист Володимир Пилипенко.

– Ну, тут треба рішення парламенту... – відповів Задирко.

– Нічого, ми підемо... О–о–о! В Гусятинський суд, і він прийме таку ухвалу, – знайшовся Пилипенко. – А за одно і Лавриновича відсторонимо. Нехай сесію веде Томенко.

Цей напівжартівливий діалог в кулуарах парламенту відбувався у останній день минулого сесійного тижня. Співрозмовники з БЮТ мріяли, як з особливим цинізмом позбутися незручного спікера.

Ні ці депутати, ні сам Яценюк, ні навіть Тимошенко уявити не могли, що у перший день наступного сесійного тижня БЮТові доведеться самотужки (!) блокувати трибуну, щоб не допустити відставки голови Верховної Ради.

Після розпаду демократичної коаліції Яценюк самостійно написав заяву. Цим сильним жестом спікер позиціонував себе як політик, що не тримається за посаду і дотримується даного слова. Адже коаліційна угода передбачала, що в разі розпаду політичного шлюбу прем’єр–міністр і голова Верховної Ради зобов’язані подати прохання про звільнення.

Коли Тимошенко відмовилася наслідувати приклад Яценюка, цей крок спікера заграв ще більш яскравими фарбами.

Однак один сесійний тиждень змінювався іншим, заява Яценюка про відставку лежала у парламенті, але він продовжував керувати Верховною Радою. На докори регіоналів, що Яценюк усіх розіграв, спікер відповідав бравурними коментарями.

– Ура, товариші! Я підтримую цю ідею, – заявив Яценюк минулого тижня, звертаючись до Ганни Герман з Партії регіонів. – Домовтеся зі своєю фракцією, бо я не можу вже місяць, і звільніть зрештою цього голову парламенту!

До реалізації відставки Яценюка дійшли руки 11 листопада.

Включення цього питання до порядку денного підтримали 229 депутатів. За це в повному складі проголосували комуністи та блок Литвина. У регіоналів рішення не підтримали двоє депутатів: Василь Грицак – на знак протесту, бо його позбавили посади в київському обласному осередку партії, та Рінат Ахметов, який на той момент ще не дійшов до точки повного розчарування в Яценюкові.

Сам спікер, який перед всією країною демонстративно подавав прохання про відставку, кнопку "за" не натиснув.

– Ми думали, що Яценюк – це майбутнє України, а виявилося, що він – совок, – намагався вразити журналістів метафорами Борис Колесніков. – Ми думали, що це – український Обама, а виявився – пізній Горбачов, який кігтями чіпляється за крісло.

Вирішальні вісім голосів дала група "Нашої України", орієнтована на Віктора Балогу – депутати "Єдиного центру", Іван Плющ та два найперших перебіжчики з коаліції – Ігор Рибаков та Юрій Бут.

– Очевидно, що по команді президента "Єдиний центр" на гроші Ахметова зміг доскребти необхідні голоси, – виступив Сергій Соболєв від БЮТ в ролі адвоката Яценюка. – Вкравши дві карточки – Бута і Рибакова – вони намагаються створити в державі переворот.

Схожою мовою заговорив і Яценюк, який, втім, не поспішав записати Ющенка до числа учасників змови.

– Це класика дворових переворотів, які намагаються провести, коли хтось з керівників держави виїжджає за її межі, – повідомив Яценюк, маючи на увазі, що Ющенко в цей день перебував у Варшаві.

Спікер зізнався, що розмовляв з президентом, однак не повідомив його реакцію.

За інформацією "Української правди", Ющенко зателефонував збудженому Яценюку з Польщі. Спочатку президент відмовився вірити, що депутати "Єдиного центру" проголосували за початок розгляду відставки спікера.

Коли Яценюк переконав Ющенка, що це – правда, і він втрачає свій останній бастіон у парламенті, президент зв’язався з Віктором Балогою. Тон розмови джерела переповідають як "щось середнє ором і криком". Глава секретаріату заявив президенту, що не впливає на Петьовку з Крілем, тому Ющенко сам може спробувати їх переконати не чіпати Яценюка.

Більше того, напередодні на Банковій відбулася зустріч президента з фракцією НУНС. Там були присутні також члени "Єдиного центру", які жодним словом не повідомили Ющенку про рішення позбутися Яценюка.

Знаючи про намір "Народної самооборони" відсторони В’ячеслава Кириленка з посади лідера фракції, президент запропонував проголосувати питання прямо тут і зараз. Звісно, за відставку ніхто руки не підняв.

– Ну тоді питання знято, я правильно зрозумів, – зрадів Ющенко.

– Правильно! – відповіли йому із залу.

– Ну а по Яценюку взагалі не треба проводити голосування, – чи то запитав, чи то запевнив присутніх президент.

І от не минуло й доби, як люди, що промовчали в той момент, зараз натискали зелені кнопки за початок процесу відсторонення Яценюка з посади.

Задум Партії регіонів та Віктора Балоги полягав у тому, щоб проголосувати зміну процедури відкликання спікера з посади. Регламент передбачає, що голову Верховної Ради обирають і звільняють таємним голосуванням бюлетенями.

Однак сам Регламент є нелегальним документом, що неодноразово визнавав Конституційний суд. Крім того, парламент може своїм спеціальним рішенням змінити спосіб голосування. Так було, наприклад, коли після невдалої спроби обрання Тимошенко прем’єром через систему "Рада" її фракція домоглася переходу до голосування шляхом підняття рук.

Крім того, саме член БЮТ Андрій Портнов вніс проект постанови, якою було змінено спосіб обрання першого і простого віце–спікерів парламенту. Тоді, 2 вересня, регіонали і Тимошенко не могли витрачати час на голосування бюлетенями – вони мали підстрахуватися на випадок, якби Яценюк відмовився розглядати антиющенківський пакет.

Тож зараз, якби вдалося змінити спосіб голосування за відставку Яценюка, все інше було справою техніки. На руках у змовників була необхідна кількість карток.

Щоб зірвати заплановане, блок Тимошенко включив традиційну технологію – блокування трибуни. Це стало знаковою подією, яка пролила світло на політичні процеси останніх днів, які залишалися за кадром.

Яценюк під "парасолькою" БЮТівців

Розгляд антикризового закону на минулому сесійному тижні зблизив Тимошенко і Яценюка. Прем’єр і спікер відчули, що об’єднує їх набагато більше, ніж роз’єднує – і він, і вона втрачають свої посади в разі дострокових виборів.

Крім того, усунення Яценюка від влади потягне для нього втрату контролю над державною компанією "Укрінтеренерго", яка монопольно займається експортом електроенергії. Зараз фінансові потоки "Укрінтеренерго" проходять через партнера Яценюка ще з чернівецьких часів Андрія Іванчука. Спонсори – це добре, але амбіційному спікеру слід мати і власний загашник для підтримки свого політичного проекту.

Особливо бурхливо обурювався поведінкою соратника Балога. У грудні 2007 року він зробив все, щоб Яценюк став спікером. Як відомо, спочатку на голову Верховної Ради за квотою НУНС був висунутий В’ячеслав Кириленко. Балога, якому було некомфортно з ним працювати, написав заяву про відставку, змушуючи Ющенка змінити вибір на користь Яценюка. Так зрештою і сталося.

"Я тебе породив, я тебе і уб'ю", – очевидно, взяв Балога на озброєння принцип відносно Яценюка. А те, що глава секретаріату забув поставити до відома президента, стало ще одним проявом кризи у їхніх стосунках. Останніми тижнями фракція і родина Ющенка підсилюють на нього тиск з вимогою відставки Балоги – і той, щоб шантажувати президента, самостійно написав уже другу заяву про звільнення.

У вівторок, побачивши в особі Яценюка союзника для блокування дострокових виборів, на його захист постав увесь БЮТ. Вони не лише взяли в абордаж трибуну, але і реалізували наперед провальний сценарій таємного голосування за відставку спікера.

І Яценюк, і його союзники розуміли, що у парламенті фізично немає 226 депутатів, які могли би підтримати його звільнення.

Уже будучи впевненим у безрезультативності цієї спроби, Яценюк взяв бюлетень і продемонстрував журналістам, що поставив позначку напроти свого звільнення.

Спікер показує свою "самопожертву". Фото Дмитра Амідова

Однак голосування було визнано таким, що не відбулося – бюлетені отримали тільки 109 депутатів з необхідних 226.

Підрахунок бюлетенів за відставку Яценюка навіть не проводився. Однак в прозорій скриньці був ще один голос "за" задоволення заяви спікера. Як вдалося з'ясувати завдяки балакучості Олександра Омельченка, він також підтримав це рішення.

– А чому ні? Нас же сам Яценюк просив зняти з нього тягар цієї роботи, – екс–мер чи то не зрозумів, чи то дуже добре розумів усі хитрощі поточного моменту.

Нинішня самопожертва БЮТ на користь спікера має просте пояснення. Там впевнені, що, рятуючи сьогодні Яценюка, вони рятують завтра Тимошенко. В команді прем’єра підозрюють, що відставка голови парламенту є лише першим пунктом плану. Другий – це голосування вотуму недовіри уряду Тимошенко.

Лояльний спікер потрібен прем’єру і для блокування плану Б, який замислили в Партії регіонів. В штабі Януковича вирішили – якщо БЮТ і надалі гальмуватиме вибори, то вони складуть 150 депутатських мандатів та спробують розпустити парламент у спосіб, аналогічний минулорічному. Щоправда, треба, щоб відмову від депутатства написали і всі наступні 300 членів виборчого списку Партії регіонів. Але там не мають сумнівів у дисципліні своїх членів.

А коли депутати Януковича почнуть складати повноваження, то на завершальному етапі це рішення має бути проголосоване парламентом. Тут Яценюк і стане Тимошенко у пригоді.

Яценюк з подякою мав би дивитися в очі заступнику лідера фракції БЮТ Андрія Кожем'якіна

...Зробивши послугу Яценюку, БЮТ поставив свою умову – в середу спікер повинен забезпечити результативне голосування за відставку Валентини Семенюк з посади голови Фонду державного майна.

Драматизм ситуації для Яценюка в тому, що на його захист не став ніхто з членів рідної фракції, а БЮТ "здасть" його так само легко, як вони погодилися його захищати.

У парламенті тривають переговори про створення коаліції трьох – за участі блоку Литвина. Залишилося доагітувати декількох нашоукраїнців, щоб зібрати 37 голосів всередині фракції. Можливо, цього ніколи і не станеться. Але якщо станеться, то зрозуміло, що в новому форматі посаду спікера отримує людина, яка так "потрібна Україні". І його прізвище не Яценюк, а Литвин.

http://www.pravda.com.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі