Украина не станет слабым звеном в мировой экономике

17 November 2008, 13:08
Україна як і весь світ сьогодні відчуває негативні прояви всеосяжної фінансової кризи. Найбільш відчутні удари світова криза нанесла по важливим галузям національної економіки - банківській, металургійній та будівничій. Але ситуація залишається економічно контрольованою.

За моєю ініціативою, український парламент схвалив пакет антикризових законів, які спрямовані на стабілізацію внутрішньо-економічної ситуації.

Ми робимо кілька важливих кроків - створюємо Стабілізаційний фонд, суттєво підвищуємо підтримку інфраструктурних та інвестиційних проектів, здешевлюємо кредити для малого та середнього бізнесу, гарантуємо стабільну роботу банківської системи. Крім того ми збільшуємо розмір гарантій за вкладами фізичних осіб.

Україна має достатні золотовалютні резерви. Додатковим стабілізаційним чинником стає велика кредитна програма Міжнародного Валютного Фонду для України.

Отримання цього кредиту носить і економічний, і психологічний ефект, даючи можливість і стабілізувати курс національної валюти - гривні, і зберегти впевнений розвиток економіки у довгостроковій перспективі. Інвестори зможуть сподіватися на переоцінку фінансових ризиків. Відтак можна очікувати на ремісію іноземного капіталу.

Як фінансист та економіст я впевнений, що Україна вчасно впіймала і зупинила загрозливі виклики. Як Президент я взяв ситуацію під особистий контроль.

Одним із моїх принципових кроків був вплив на уряд та політичну еліту, щоб нарешті припинити політику економічно необґрунтованих та політично популістських соціальних виплат.

Урядом було допущено ряд помилок, які потрібно виправити. Наприклад, раптова роздача грошей людям збільшила інфляцію, особливо починаючи з літа 2008 року.

Я розумію, що криза - це не лише ризики для економіки та загрози для розвитку країни, це й нові можливості для економічних реформ та нові шанси для якісного економічного росту. Робляться ефективні кроки для того, щоб згубні наслідки кризи стали також новим стимулом для розвитку малого та середнього бізнесу.

Прийнята антикризова програма надасть поштовх для докорінних економічних та управлінських змін в Україні. Україна повинна вийти з кризи з цілковито новою якістю державного менеджменту і управління. Висновок один - більше інтеграції і більше вільного підприємництва.

Криза змінила політичні пріоритети. Виник запит на економічне лідерство, єдність, професіоналізм та компетентність. Україні потрібно розв'язати вузол політичних проблем, в тому числі питання дієздатності парламенту. Можливі два варіанти: або створення нової парламентської більшості, або дострокові вибори.

Ці відповіді є в Конституції, і я буду чітко дотримуватися конституційних норм.

Ситуація в Україні не дає критичного приводу для песимізму. Україна змогла оперативно зреагувати на перші виклики фінансової кризи. Більш того, ми отримали шанс для економічних трансформацій і проведення структурних реформ.

Як президент, запевняю, що Україна не буде слабкою ланкою у світовій фінансовій та економічній системі.

Ukraine will not be weak link in global economy, Financial Times, Comment and Analysis, переклад прес-служби президента

http://www.pravda.com.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі