Суспільство

У Житомирі є попит на цікаві ідеї, які будуть реалізовані. ФОТО

24 November 2008, 16:12

17 листопада в Житомирському прес-клубі реформ відбувся круглий стіл на тему: „Роль студенства в розбудові громадянського суспільства”. В ньому взяли участь студенти вищих учбових закладів Житомира, а також народний депутат України, лідер обласного громадського руху „Українська платформа”, президент міжнародної організації „Земляцтво житомирян” Павло Жебрівський,- пише газета «Новости по-житомирски»

 

Треба сказати, що крім того, що на теренах області „Українською платформою” і МГО „Земляцтво житомирян” реалізуються цікаві масштабні проекти, яких ще не було на Житомирщині, Павло Іванович і його команда зацікавлені в підтримці живих ініціатив студентства. І без всякого сумніву, ця зустріч народного депутата з представниками „вишів” Житомира була спробою знайти контакт, ознайомитись з колом питань, які хвилюють молодих людей, підтримати цікаві ідеї. Їх реалізація допоможе вирішити важливі питання. А головне – зробить життя молоді цікавішим і дійсно допоможе в розбудові громадянського суспільства - коли кожен громадянин країни буде впевнений в тому, що його активна позиція, його дії будуть працювати на покращення як життя суспільства, так і його особистого життя.

Засідання розпочалось з приємної події. Павло Жебрівський з нагоди Міжнародного дня студента вручив сертифікати та грошові премії в розмірі 1000 гривень 10 найкращим студентам вузів Житомира. І цих „везунчиків”, на прохання народного депутата, визначили самі навчальні заклади. Це студенти Леся Запольська, Ян Плакош, Володимир Кужелюк – національний агроекологічний університет, Дмитро Климчук, Олег Толстов, Інна Степанюк, Юлія Король - державний університет ім. І. Франка, Тетяна Сологуб, Наталія Макаренко, Алла Ярченко - державний технологічний університет. Сьогодні вони кращі в навчанні, і цей потенціал потрібно підтримувати! До речі, ще 20 студентів Житомирщини, які навчаються в різних вузах країни, отримують фінансову підтримку від Павла Івановича.

Про важку долю двох житомирських студентів було повідомлено і на круглому столі. У хлопця, який навчався за контрактом, в березні минулого року померли батько і мати. На бюджетну форму навчання перейти він не може – всі місця зайняті. Не отримує стипендію, а треба за все платити. Хтось з малочисельної рідні заплатив за навчання до нового року, а як далі? Його підтримують сусіди по гуртожитку, щось він сам підзаробляє. Студенти збирають для нього кошти – хто скільки зможе дати.

В іншому університеті тиждень тому студентка, яка теж на контракті, в одну ніч стала сиротою. Батько застрелив маму, молодшу сестру і застрелився сам. За допомогою закладу відбулось поховання, студенти збирають кошти, щоб підтримати її матеріально. Але що чекає дівчину завтра, як навчатись, жити?

„Спробую вирішити питання в Міністерстві освіти щодо переводу цих студентів на бюджетну форму навчання, що зробити непросто. А якщо не вийде, то я буду оплачувати їх навчання. І будуть отримувати стипендії, щоб вистачало на життя. Але є одна умова - вони повинні добре вчитись,” - сказав Павло Жебрівський.

На круглому столі обговорювалось немало питань. Це і створення дисциплінарної комісії студентів, яка буде вирішувати проблеми повсякденного життя, що виникають. Багатьох змусила замислитись інформація: створюються клуби по інтересах, але до них не хочуть йти студенти, хоча теми для обговорення гострі й цікаві. Жваву дискусію викликала тема працевлаштування після закінчення вузу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ті, хто на держзамовленні, мають їхати туди, де вони потрібні, - між іншим сказав Павло Жебрівський. – Наприклад, я не пам’ятаю, коли в моє село приходив молодий вчитель. І сьогодні ми зібрались тут не для того, щоб один одному сподобатись. І не для того, щоб сказати, що всі ваші питання я обов’язково вирішу. Ми маємо усвідомлювати, що Житомирщина - це не тільки місто Житомир. Залишитись всім у місті – нереально і неправильно. Можливо, в наступну нашу зустріч ми поговоримо про те, як ми бачимо завтрашній день села, яке, на жаль, зникає. І що треба зробити, щоб цього не трапилось.

Круглий стіл закінчився побажанням Павла Жебрівського студентам: „Від вас потрібні ідеї. З них необхідно вибрати 3-4 найбільш цікаві напрямки і з моєю допомогою досягти їх реалізації”.

Влад Башинський

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі