Суспільство

Житомир переживає бум на пластикові вікна

25 November 2008, 09:01

Житомир переживає бум на пластикові вікна, однак умов договорів їх постачальники дуже часто не виконують.

«Порушення терміну виконання замовлення – найпоширеніша у цьому році скарга, - розповіла нам заступник начальника відділу споживчої політики та контролю у сфері послуг та реклами Житомирського обласного управління у справах захисту прав споживачів Любов Бігун. – У договорі зазначена одна дата, а встановлюють на тиждень чи два пізніше. Натомість за кожен день затримки виконання замовлення споживач має право на отримання пені у розмірі трьох відсотків від вартості замовлення – згідно з п. 5 ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів»,- пише газета «Новости по-житомирски»

 

Деякі житомирські підприємці зменшують розмір пені до 2%, 1% або 0,1%. Це порушує права замовника.

За 10 місяців цього року ми отримали близько 20 письмових заяв та більше сотні усних скарг на виготовлення та встановлення металевопластикових конструкцій.

То вікна «плачуть», то відкоси чорніють, то у комплекті не вистачає підвіконня чи протимоскітної сітки.

Цього літа житомиряни почали активно скаржитися на два житомирських підприємства, які збирають з людей гроші, а замовлення взагалі не виконують. Ми оприлюднимо назви цих підприємств, як тільки отримаємо про них повну інформацію».

Щоб не стати заручником нечесних підприємців, звертайтеся до виробників, які вже зарекомендували себе на ринку послуг, радять фахівці управління.

Крім телефону, в оголошенні мають бути вказані назва підприємства та його адреса.

По можливості, робіть замовлення в офісі фірми, а не вдома - побачите, що являє собою підприємство-виробник. Завжди оформляйте договір із зазначенням розмірів, матеріалу, комплектності та фурнітури пластикових виробів. Вимагайте «гарантію» і розрахунковий документ. Особливо ретельно перевірте, чи збігається прізвище підприємця у реквізитах і печатці.

Останній приклад – мешканець Житомирського району отримав договір за підписом, скажімо, Іванова, а печатка була підприємця Сидорова.

Не поспішайте ставити підпис про відсутність претензій до виробника. Часто буває, що вікна встановлюються по приходу господарів з роботи, і у вечірній час можуть бути непомітними відмінності у відтінку конструкцій, або справність ручок, чи інші моменти. Нехай вікна послужать вам 2-3 дні, тоді й підписуйте «папірчик».

Любов Бігун каже, що не у всіх випадках претензії споживача є об’єктивними. Наприклад, людина нарікає на широку смугу піни між стіною і вікном. Між тим, за нормативними документами, вона може сягати 6 сантиметрів. Або змащує механізми бензином, а потім дивується: рами почорніли…

Тому важливо, аби разом з пластиковими виробами вам надали інструкцію з їх експлуатації.

Христина Подольська

Житомир.info

 

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі