Події

Обережно! У Житомирській області сезон кишкових інфекцій

26 November 2008, 10:08

Потрапивши з маленькою донькою у переповнене інфекційне відділення Житомирської обласної дитячої лікарні, переконалася: зараз сезон гострих кишкових інфекцій у дітей.

Вони ще називаються діареями інфекційного походження, бо, як правило, проявляються водянистим проносом, блювотою та підвищеною температурою тіла, яка свідчить про боротьбу організму зі збудником. Кишкові інфекції передаються фекально-оральним шляхом і призводять до зневоднення організму та електролітних порушень, які можуть навіть загрожувати життю дитини. До кишкових інфекцій відносять стафілокок, дизентерію, гепатит А, хворобу Боткіна, сальмонельоз та інші, які ще інколи називають хворобами брудних рук,- пише газета «Новости по-житомирски»

 

„Хоча нині показники захворюваності не перевищують порогового рівня, однак іде банальний сезонний підйом захворюваності на кишкові інфекції, - говорить завідуюча інфекційним відділенням Житомирської обласної дитячої лікарні Лариса Козік. – Цей підйом пов’язаний з дозріванням та вживанням у їжу зібраних восени плодів, а також з плюсовою температурою надворі, яка сприяє розмноженню збудників діарей інфекційного походження”.

„Основних шляхів передачі є три, - говорить лікар-інфекціоніст відділення Василь Артюх. – Це брудні руки або немиті овочі, фрукти, порушення санітарно-гігієнічних норм при приготуванні їжі (брудний посуд, погано помиті або неякісні продукти) і контакт з домашніми тваринами, носіями збудника. Просто гладячи кішку, дитина не заразиться, повинен бути контакт з її фекаліями – скажімо, коли вона бавиться біля собачої буди або котячого «туалету». Мами, які годують груддю, мають її обмивати перед годуванням. Причиною кишкових інфекцій також може стати питна вода неналежної якості. Дорослі до цих збудників стійкіші, у них сильніший імунітет. Тому за чистотою в оточенні дитини слід дбати особливо ретельно”.

Що мають робити батьки, які помітили у дитини перші ознаки хвороби? Найперше - поїти дитину розчинами, які містять сіль, нагадують лікарі-інфекціоністи. Це „Регідрон”, „Хумана-електроліт”, ORS-200 Hipp. Після кожного рідкого випорожнення, для запобігання блювоті, необхідно випоїти від 50 до 200 мл рідини залежно від віку дитини. А також контролювати температуру тіла дитини та забезпечити дієтичне харчування: виключити молочні та м’ясні страви, концентровані м’ясні бульйони. Рекомендовані овочеві супчики та печені яблука. Не варто силоміць годувати малечу. Забезпечте достатнє пиття – вода виводить токсини, але її бажано кип’ятити. Уважно вивчайте термін придатності продуктів і ні в якому разі не годуйте дітей ковбасами та копченою рибою, зауважує Лариса Козік. Самим їх теж краще не вживати. Купіть шматок м’яса і запечіть або стушкуйте його. У наш час синтетично-модифікованої продукції краще переходити на натуральне харчування, вважають лікарі.

 Даяна Колос

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі