Суспільство

Як в Житомирській області борються з "самогнщиками"? ФОТО

28 November 2008, 11:39

Прозаїчність теми, однак не зменшує її злободенності. Активізація упродовж останнього часу дій міліції щодо виявлення та припинення діяльності осередків самогоноваріння засвідчили надзвичайну актуальність цієї проблеми для нашої області. Ні для кого не секрет, що пияцтво породжується, як правило, цілою низкою суспільно-побутових проблем. З огляду на останні події у сфері економічного життя та не зовсім втішні прогнози на найближче майбутнє, йдеться про загальне погіршення ситуації на ринку праці, збільшення кількості безробітних, працівники міліції діють на випередження розвитку соціально-негативних процесів.

Лише у нашій області на профілактичному обліку перебуває близько 2 тисяч 300 осіб, які зловживають спиртними напоями, - і це лише офіційна статистика. Реальність набагато складніша.

Як прокоментував ситуацію заступник начальника відділу дільничних інспекторів міліції УГБ УМВС Володимир Мазарчук, ведення профілактичної, роз’яснювальної роботи з особами, що перебувають на обліку в міліції як ті, що зловживають спиртними напоями, на сьогодні єдиний чинник впливу міліції, на жаль, не завжди ефективний. Важко переконати людину, що втратила суспільні орієнтири, цінності, у необхідності зміни способу життя, працевлаштування. Такі особи дуже часто не просто зловживають алкоголем, а й на цьому грунті скоюють правопорушення та злочини, найчастіше крадіжки. Після вживання спиртних напоїв дуже часто розпочинається з’ясування відносин, що закінчується бійками.

А одним з чинників, що активно сприяє поширенню пияцтва є виготовлення та продаж самогону. І проблема ця не лише села, хоча для нього  вона дуже характерна, але й міста. Виявлення осередків виготовлення та продажу самогону, припинення їх діяльності, притягнення їх організаторів  як до кримінальної, так і адміністративної відповідальності - обов’язкова складова роботи дільничного інспектора. Самогон, закваска та самогонні апарати вилучаються та знищуються. Лише упродовж двох останніх місяців дільничними вилучено понад 1 тисячу 200 літрів самогону, більше 8 тисяч  літрів закваски та 224 апаратів для виготовлення самогону.

Найчастіше, стверджує Володимир Юрійович, таким незаконним видом діяльності займаються люди передпенсійного або пенсійного віку, розглядаючи його як додатковий заробіток для власного бюджету, однак забуваючи про давню істину – на чужому горі щастя не збудуєш.

 

 

3 листопада в оселі 46-річної жительки м. Коростишева працівники міліції виявили понад 200 літрів закваски, 8 літрів готової продукції та безпосередній засіб виробництва – самогонний апарат. Прокурором Коростишівського району за даним фактом порушено кримінальну справу.

Загалом же понад тисячі жителів області притягнено до відповідальності, 29 з них - до кримінальної, за порушення антиалкогольного законодавства. Майже 30 тисяч гривень сплатили порушники до державного бюджету країни.

Однак, відповідальність за такі дії у вигляді накладення штрафу не можна порівнювати із масштаби розвитку та поширення цього негативного явища. Проблему пияцтва лише боротьбою із самогоноварінням, звичайно, ж не подолати. Тут необхідно змінювати державну політику щодо пропаганди здорового способу життя, обмеження реклами алкогольних та тютюнових виробів, внісши відповідні корективи до нормативно-правової бази держави.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі