Культура

В Бердичеве открыли музей известному английскому писателю. ФОТОрепортаж

5 December 2008, 10:30

Бердичів став ще ближчим до Європи: у нижньому храмі Кляштору Босих Кармелітів відкрили музей видатного англійського письменника Джозефа Конрада. Не тільки для міста стала визначною ця подія: у церемонії відкриття взяли участь високопосадовці та члени конрадівських товариств з Польщі та Великобританії. Зі слів відомого польського історика та політолога, професора Здіслава Найдера, місце для музею було обрано не випадково: саме тут 151 рік тому хрестили майбутнього письменника.

Протягом усього життя Джозефа Конрада оточували представники різних національностей. Як результат, головною темою його творчості стало розмаїття багатьох культур та тісні взаємовідносини між людьми з різними кольорами шкіри. Сьогодні завдяки творчості уславленого письменника, народи багатьох країн стануть ближчими одне до одного. У цьому висловили впевненість і професор Найдер, і Посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковські, і заступник міністра закордонних справ Маріуш Машкевич. Представники української сторони цілком згодні із польськими друзями. Окрім вищеназваного, наголосив Бердичівський міський голова Василь Мазур, музей Джозефа Конрада зміцнить статус Бердичева та стане містком між «містом 4-х культур» та світом, пише ТРК ВІК

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4364.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4365.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4366.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4367.full.image.jpg

http://www.trkvik.tv/images/upload/images/4368.full.image.jpg

 

Василь Мазур, Бердичівський міський голова: «Музей матиме статус міжнародного, про нього знатимуть у всьому світі. Відповідно, дуже багато туристів захочуть його відвідати. Особистість Конрада знана у всьому світі, і має неабияке значення для розвитку дружніх стосунків між Україною, Польщею, Великобританією.»

У якості подарунка Василь Мазур вручив пану Найдеру картину із зображенням фортеці та двотомник «Бердичівська земля із плином часу».

У нижньому храмі Кляштору музей розташований тимчасово. Своє постійне місце він займе у прибрамному корпусі монастиря Босих Кармелітів, де наразі проходять ремонтні роботи.

Яцек Ключковські, Посол Республіки Польща в Україні: «Вже є відповідна згода Міністерства культури України, і ми працюємо над тим, щоб створити створити потужний музейний фонд. Треба, щоб було що показати в музеї. Головним сьогодні є завершення ремонту прибрамного корпусу монастиря Босих Кармелітів. Думаю, для цього нам знадобиться близько року. Наприкінці 2009-го, сподіваюся, відбудеться офіційне відкриття приміщення. Туди можна буде запрошувати гостей і здійснювати нормальну музейну діяльність.»

У свій час українські письменники Дмитро Павличко та Юрій Щербак визначили три провідні джерела, три культурні сили творчості Джозефа Конрада — українська земля, польський дух і велич англійської мови. На їхню думку, це — письменник, який возвеличив найкращі людські чесноти та митець, який ніколи не стане набутком минувшини. Він — жива актуальність та непокірність.

Автор: Олександр Єжель

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі