Культура

Рок група «Вибач, я стріляю» з Житомирської області «пробилася» у фінал відомого музичного фестивалю

12 December 2008, 10:20

Останні кілька років стан українського теле- та радіо ефіру залишає бажати кращого: загублена вітчизняна кінематографія, з телеканалів нам співають зарубіжні виконавці. Та все частіше стали з’являтися люди, які прагнуть відновити українську культуру. На теренах України вже існують такі фестивалі, як «Рок Січ», «Тарас Бульба», «Зборів фест», «ДніПРО», «Горицвіт» та інші. Одним із старожилів фестивального руху є «Червона рута» - найбільший в Україні україномовний фестиваль сучасної молодіжної музики, який відбувається щодва роки.

Фестиваль є конкурсним. Змагання проходять у два етапи - відбірний та фінальний - за окремими жанрами: поп-, рок-, сучасна танцювальна, акустична музика тощо. Проводиться конкурс і серед композиторів та поетів.

Цього року до фіналістів «Червоної рути» потрапили двоє виконавців з Новограда-Волинського.

Так склалося, що виконавцям естрадного напрямку в Новограді-Волинському живеться легше, аніж тим, хто обрав для себе стежину рок-музики. В чому криється причина такої неприязні до року – важко сказати. Можливо, у шумі гітарних соло, або в галасливих ударних партіях, або в удаваній непередбачуваності поведінки цих людей. Відомо одне: кількість молоді, яка займається рок-музикою - не чисельна. І захоплення це складне, тому що найбільш складна робота з організації бази для репетицій, пошуку приміщення та апаратури лягає на плечі музикантів. А на сторонню підтримку сподіватись марно. Та, як не дивно, рок-гурти в нашому місті є. Один з таких - гурт «Вибач, я стріляю» - виник рік тому, проте вже встиг виступити на сцені двічі: під час проведення загальноміської акції «Скажи «Ні» наркотикам, алкоголю та тютюнопалінню!», організованої центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Ларисою Шутовою зокрема, і в київському клубі «Барви» під час спільного концерту з такими ж невідомими широкому загалу рок-гуртами, повідомляє прес-служба Новоград-Волинської міської ради.

5 квітня 2008 року в Житомирському міському палаці культури відбувся перший відбірний тур фестивалю «Червона рута», в якому хлопці були занесені в список резервістів – тобто команд, які ще мають шанс потрапити до фіналу фестивалю. Із 26 команд-резервістів, які повинні були 8 грудня прибути до Києва в Будинок юного глядача, де, власне, проводився 2-й відбірний тур, з’явилось лише 13. У фінал могли потрапити 3 команди.

Попри перешкоди у вигляді розірваної гітарної струни, новоград-волинців хлопці все-ж-таки відіграли конкурсну програму і… стали фіналістами фестивалю.

Другим виконавцем з міста Новограда-Волинського, який став фіналістом «Червоної рути - 2009», є Арман Мірзабікян. Щоправда, в розділі естрадної музики.

Отже, не дивлячись на певні розбіжності у музичних смаках  переважної більшості новоград-волинців, городяни можуть пишатися своєю музично-творчою молоддю. Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі