Події

В Житомирской области вор-рецидивист дважды обокрал один и тот же магазин

5 January 2009, 17:38

Аналіз злочинів майнового характеру свідчить про поширення такого явища, як крадіжки з торгівельних об’єктів. Упродовж 2008 року на території Житомирської області було зареєстровано близько сотні таких злочинів, половина з них правоохоронцями наразі розкрита. Проте, вважають самі міліціонери, слід працювати на випередження злодіїв, адже злочин легше попередити, ніж розкрити. Позитивних результатів, у свою чергу, можна досягти лише спільними зусиллями.

А ще в магазинах, що знаходяться в сільській місцевості, правоохоронці радять встановлювати звукову сигналізацію. Це – додаткові труднощі для злодія та один з найефективніших способів захисту майна: почувши рев сирени, мешканці села обов’язково відреагують, таким чином якщо і не затримавши, то добряче налякавши зловмисника.

На жаль, не всі власники магазинів прислухаються до порад правоохоронців, посилаючись чи то на нестачу коштів на укріплення своїх торгівельних точок, а чи сподіваючись, що лиха участь їх обмине. Як підтверджує практика, так буває далеко не завжди.

  22 грудня невідомий, пошкодивши двері магазину в с.Зибен Малинського району, викрав алкогольні та тютюнові вироби, продукти харчування. Працівники міліції за підозрою у скоєнні цього злочину затримали раніше неодноразово судимого 40-річного жителя сусіднього с.Заболоть. Десять діб, визначених судом у покарання затриманого, що він провів в ізоляторі тимчасового тримання у Малинському відділку міліції, не вплинули на сумління рецидивіста так само, як і попередні роки ув’язнення.  

Належні висновки не зробила і власниця пограбованого магазину, не вживши заходів щодо покращення технічного укріплення та охорони приміщення своєї торгівельної точки.

Вже 4 січня, відбувши чергове покарання, той самий злодій знову навідався в той самий магазин, звідки, зірвавши навісний замок на дверях, повторно викрав горілчані та тютюнові вироби, а також продовольчі товари. Наразі правоохоронці його затримали. Вирішується питання про порушення кримінальної справи.

Слід зазначити, що як в конкретному випадку, так і загалом «магазинних» злодіїв приваблюють як раз відсутність належного технічного укріплення торгівельних об’єктів, про що говорять і приписи, підготовлені за результатами обстеження правоохоронцями магазинів. До речі, за ст. 185-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, залишення власником торгівельного об’єкту без розгляду припису про  усунення  причин  і умов,  що сприяли вчиненню злочину, тягне за собою накладення штрафу від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, шановні власники магазинів і торгівельних кіосків! Охорону кожного з торгівельних об’єктів силами міліції не забезпечиш. А от об’єднавши зусилля з правоохоронцями, ви можете захистити та зберегти власне майно. У першу чергу, слід потурбуватися про надійне технічне укріплення приміщень (міцні двері, замки та решітки на вікнах). Не зайвим буде скористатися послугами Державною служби охорони та встановити сигналізацію. Інший варіант – фізична охорона. Проте, підбираючи кандидатуру охоронника, слід звернути увагу на його надійність, фізичну та моральну відповідність довіреним йому функціям.

 

Ольга Номерчук, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі