Культура

Житомирська письменниця презентувала нову збірку прози «Роман із компанією». ФОТО

28 January 2009, 10:07

Під вечір минулої п’ятниці, 23 січня, в Житомирському літературному музеї  була атмосфера свята, очікування цікавої події. Тут зібралось багато житомирян. Це були представники творчої інтелігенції міста, шанувальники творчості красивої і талановитої жінки, артисти. А справа в тому, що тут повинен був відбутись літературний вечір - презентація збірки прози житомирської письменниці Олени Білошицької – Костюкевич, яка має інтригуючу назву „Роман із компанією”. До „товстенької” красиво виданої книги увійшли написані впродовж 2005 – 2007 років роман „Чи важко плисти в Н2SО4?”, п’єса „Діалектика нещасть у часі і просторі” і радіоп’єса „Обставини місця, часу і т. д., і т.п”. Видання здійснене із залученням коштів родини і за фінансової підтримки громадського руху „Українська платформа”, засновником якого є народний депутат України Павло Жебрівський. До речі, він теж прийшов на вечір, щоб послухати автора та думки інших людей щодо книги - питань і проблем, які в ній знайшли відображення. Треба сказати, що девіз збірки - „Українська шляхетна проза”- вибраний не випадково. Як наголосила письменниця, вона принципово відстоює право людини жити у світі, де поважається людська гідність, де унеможливлюється зневага у будь – якій формі - використання ближнього в корисливих цілях, чи зазіхання на моральне знищення, або образи „чорним” словом і навіть ділом.

Олена Білошицька – Костюкевич за фахом економіст, викладала у вищих навчальних закладах, технікумах. Має наукові публікації, а також публікації соціально – економічного характеру в центральних періодичних виданнях. Кілька років тому побачила світ поетична збірка, де автор виступила в ролі перекладача віршів з російської на українську мову, пише газета Новости по-житомирски.

...Атмосфера на презентації була теплою і невимушеною. Звучали пісні, ведучий вечора літератор В’ячеслав Шнайдер і актриса театру Марина Рогова читали фрагменти з книги. По реакції слухаючих було видно, що їх захоплює надзвичайно цікавий стиль написання, гострі діалоги, точність психологічних характеристик, оригінальність суджень, вміння героя покепкувати над собою, виникаючими сюжетними ситуаціями і над нашим неприкаяним життям.

 Скажу, що автор цих рядків того ж вечора, коли йому була подарована книга автором, запропонував почитати збірку  знайомій жінці. Її думка про „Роман із компанією” мене не здивувала: „ Це дуже цікаво! Я вперше бачу такий стиль, книга захоплює! Вона, автор, дуже добре робить свою справу.”

Про це говорили і учасники вечора. Були виступи в яких аналітично, і навіть прискіпливо аналізувалась структура всього твору. Висловлювалось своє бачення деяких моментів, звучали побажання письменниці в роботі над наступними творами. Це в дотепній формі зробив і керівник громадського руху „Українська платформа” Павло Жебрівський. Нагадаю, що це вже далеко не перший приклад фінансової підтримки „Українською платформою” талановитих людей Житомирщини. І  „Новости по-житомирски” вже не один раз писали про ці акції на своїх сторінках. Як підкреслив народний депутат, завдання держави, кожного громадянина – це відродження духовності, розбудова громадянського суспільства.

Влад Башинський

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі