Культура

У найближчій перспективі всесвітньовідомий кінорежисер Єжи Гофман знову буде гостем Житомира... ФОТО

28 January 2009, 17:59

23 січня в актовому залі державного університету імені Івана Франка відбулась презентація нового проекту громадського руху „Українська платформа” - „Наша історія: погляд крізь призму кінооб’єктиву”. Завданнями проекту є ознайомлення з основними етапами вітчизняної історії, розвитку суспільно – політичної думки, культури та мистецтва на основі перегляду з подальшим обговоренням творів документального кіно , а також  кращих художніх стрічок на історичну тематику.

Організатори проекту хочуть забезпечити навчальні заклади, позашкільні установи кіно-відео продукцією на DVD – носіях, а також необхідними методичними матеріалами для допомоги в організації обговорення переглянутої кінострічки.

У вступному слові народний депутат України засновник громадського руху „Українська платформа” Павло Жебрівський сказав, що „проект націлений на згуртування інтелігенції, на осмислення нашого сучасного життя й історії  України. Недарма кажуть, що патріотом держави є людина, яка знає історію своєї землі і платить податки.

Ми назвали цей проект „Наша історія: погляд крізь призму кінооб’єктиву”. А робоча назва – „Інтелектуальне кіно”. За роки нашої незалежності достатньо багато зібрано і знято документальних стрічок. Аналізуючи весь цей багаж постає питання, чому Україна не змогла стати міцною державою.

В нашій історії були такі сумні моменти як голодомор та інші, але ж не треба тільки на цьому акцентувати увагу. Потрібно показувати і говорити про позитив, а він у нас є, змінювати світогляд. Бо, як сказав відомий кіноперсонаж – „розруха починається в головах”. І тому давайте відбудовувати цю „розруху”  через призму інтелектуального кіно. І робити це треба не тільки в Житомирі чи інших містах, а перш за все почати з сіл, містечок. Щоб люди розуміли, що таке для них Україна і чому за неї треба боротися. І коли є загроза ззовні, то попри розбіжності в політичних поглядах, чи якихось інших мотивах - ми повинні об’єднуватись і відстоювати наші інтереси.

 Сьогодні тут зібрались представники багатьох районів і міст. Фільми будуть тиражуватись на дисках і роздаватись по тих осередках, які і будуть організовувати перегляд фільмів на місцях. Хотілося б щоб кінострічки після перегляду мали обговорення, під час якого могли звучати різні точки зору. І це був би діючий дискусійний клуб. Тут не потрібно масовості, сюди повинні прийти люди, яким цікаво пізнавати нашу історію, наше життя. Нехай спочатку їх буде мало. Але впевнений, що інші, побачивши, що це постійно діюча і цікава акція – теж прийдуть і приєднаються до цього дійства. Кожний осередок повинен мати фільмотеку.”

Затим слово було надане ректору університету ім. Івана Франка Петру Сауху. Він сказав: „Я підтримую цей проект – з духовністю в нашому суспільстві, як і з інтелігентністю, на жаль, не все гаразд. Інколи ми навіть задаємося питанням, чи взагалі вона у нас існує? І те, що мова йде про створення таких духовних осередків, які будуть об’єднуватись за інтересами, це дуже добре. Треба піднімати духовність, вселяти людям оптимізм”.

Відомий в Житомирі журналіст Віктор Радчук, він же автор ідеї і куратор  проекту „Інтелектуальне кіно”, розповів, що першою кінострічкою, яка вибрана для перегляду, є документальний фільм „Забута державність”. Це перший фільм про нашу історію який був створений відразу після отримання Україною незалежності. Також увазі присутніх був запропонований примірний перелік документальних та художніх фільмів. Це такі твори як „Собор на крові”, „Між Гітлером і Сталіним (Україна в другій світовій війні)», „УПА. Тактика боротьби”, „Олег Ольжич. Повернення”, „Сергій Корольов. Початок” та інші. Віктор Радчук також сказав, що за появи у кінопрокаті та кінокаталогах телебачення нових документальних стрічок на історичну тематику, їх показ буде плануватись додатково. Він наголосив, що реалізація проекту на Житомирщині може охопити до тисячі сіл і населених пунктів області і може стати  масовим всеобучем нашої історії. Осередки по перегляду фільмів будуть розміщуватися в школах, навчальних установах, клубах, позашкільних закладах. Там будуть створені фільмотеки, які в подальшому використовуватимуться  для проведення навчально – виховних заходів.

Павло Жебрівський вніс цікаву пропозицію, що перегляд фільмів такої направленості було б доречним на уроках історії. І як політичний діяч, який  добре продумує резонансну частину кожної дії, Павло Іванович запропонував розпочати реалізацію проекту з події, яка сколихне житомирську, і не тільки, спільноту: запросити в Житомир всесвітньовідомого кінорежисера, який створив цікаві фільми про історію України – Ежи Гофмана.

 

 

 

 

 

 

Ідея проекту була повністю підтримана учасниками перегляду і обговорення фільму, який відбувся в актовому залі університету. Виступаючі вносили свої пропозиції, доповнення і при обговоренні, найбільш оптимальні із них приймалися. Що ж, стартував ще один цікавий проект громадського руху „Українська платформа”.

Влад Башинський

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі