Вакансії є, але роботи немає

9 February 2009, 11:13

У січні в інтернеті було розміщено в 1,7 рази більше вакансій, ніж у грудні. Але шукати роботу не стало легше. При цьому держава знайшла спосіб заощадити на звільнених співробітниках.

У першій половині січня ринок праці не проявляв особливої активності. У період з 20 грудня до 7 січня нові резюме або вакансії практично не публікувалися. Ситуація помітно оживилася після свят, до кінця місяця.

Однак більшість вакансій заявлялася роботодавцями з метою прозондувати ґрунт або обновити власну базу претендентів.

Найбільш складно в січні було знайти роботу логістам, секретарям і маркетологам.

Негативне співвідношення

На відміну від грудня, січень ознаменувався ростом кількості пропозицій по роботі практично в усіх напрямках. Однак фахівці ринку не поспішають розцінювати цю тенденцію як сигнал до виходу із кризи. Скоріше можна говорити про те, що роботодавці свідомо виставляють «неживі» пропозиції по роботі, щоб скласти базу потенційних працівників або знайти фахівців подешевше. «Фахівці з кадрів деяких компаній не приховують того факту, що, публікуючи вакансії, формують кадровий резерв, інформуючи про вакансії, які не є відкритими в цей момент», - розповідає Тетяна Топчий, директор по маркетингу й PR HeadHunter Україна.

Незважаючи на збільшення пропозицій, у січні збереглася динаміка відриву в співвідношенні між кількістю розміщених вакансій і резюме. По багатьом вакансіям кількість резюме в кілька разів перевищує кількість пропозицій роботи. Зацікавленість є у висококваліфікованих фахівцях. Попиту на персонал з досвідом роботи 1-3 роки практично немає.

Як відзначає Топчий, у середньому кількість відгуків на одну вакансію в січні склало 33 чоловік. У жовтні на одну пропозицію відгукувалося вдвічі менше - 16.

Найбільше активно в січні намагалися знайти роботу менеджери з продажу (2,8 тисячі нових або оновлених резюме), фахівці в сфері логістики й транспорту (1,6 тисячі), а також секретарі (1,5 тисячі).

Стрімко росте кількість шукачів роботи в сфері готельного бізнесу й туризму, маркетингу, а також журналістики. Усього за даними одного з порталів з працевлаштування, у січні в них було розміщено більше 20 тисяч нових резюме. Для порівняння, у грудні цей показник становив 15,2 тисячі.

Велику кількість безробітних маркетологів і журналістів представники рекрутингових компаній пояснюють зниженням продажів на рекламному ринку. Через скорочення рекламних бюджетів більшість ЗМІ скоротили штат, а деякі медіа закрилися зовсім.

У той же час співвідношення між кількістю резюме й відкритими позиціями фахівців зі зв'язків із громадськістю незначне. Кількість резюме всього в 1,2 рази більше, ніж вільних вакансій. Через економічну кризу багато компаній не мають фінансової можливості проводити дорогі рекламні акції й заміняють рекламу піаром, що обходиться їм значно дешевше.

Зарплата буде в гривнях

Нестабільний курс долара призводить до того, що все більше компаній у своїх пропозиціях переходять на гривню.

За даними HeadHunter, у січні в 60% вакансій зарплата вказувалася в доларах, 39% - у гривнях і 1% - у євро. Для порівняння, на початку 2008 року, коли курс валют був стабільним, для 95% вакансій зарплата номінувалася в доларах.

Якщо говорити про розміри пропонованих зарплат, то вони вже котрий місяць знижуються як у доларах (заявляється за курсом 5), так і в гривнях.

У порівнянні із груднем виросли пропоновані зарплати лише в бухгалтерів і фінансистів, юристів, лінгвістів і фахівців у сфері будівництва.

Найбільш істотно в січні впали пропоновані зарплати для системних адміністраторів - відразу на 200 доларів (за курсом 5 гривень за долар), пише
Дело.

http://www.4post.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі