Суспільство

В Житомире пробовали разобраться, что общего между украинским и английским языками

11 February 2009, 16:37

«Чужому научайтесь, і свого не цурайтесь»… - саме цими словами Тараса Шевченка, цим підтекстом була наповнена робота вперше проведеної в Житомирі регіональної учнівсько–вчительської науково–практичної конференції „Етнокультурна ідентичність – місток до англійської мови”. Саме цей підтекст проходив червоною ниткою в кожній промові вчителів і докладах учнів, які звучали на англійській мові. І як для мене та інших гостей конференції – це були серйозні дослідження, за якими стояла наполеглива праця. Ось тільки декілька тем – „Україна та українська діаспора за кордоном ”, „Українознавство на теренах континентів ”, „Українські недільні школи в США”, „Рідна мова – доленосна сутність України”.

Ініціаторами скликання науково – практичної конференції були громадський рух „Українська платформа”, державне видавництво „Педагогічна преса”, редакція журналу „Іноземні мови у загальноосвітніх школах”, Незалежний центр мистецтвознавчих та етнографічних досліджень Житомирського Полісся. Спонсором конференції, як і інших цікавих мистецьких проектів, направлених на розвиток духовності, став лідер громадського руху „Українська платформа” народний депутат України Павло Жебрівський.

...10 лютого, 14 година. Актовий зал Житомирської гімназії №23. Тут зібрались учні гімназій і шкіл міста та області. Добрим зачином став виступ відомого дослідника нашого краю, керівника Незалежного центру мистецтвознавчих та етнографічних досліджень Анатолія Шевчука. Серед шанувальників англійської мови він відомий тим, що має хорошу базову освіту і написав декілька книг – підручників по вивченню англійської.

- Ми хочемо показати глибину і прагматичність знань наших дітей, - сказав Анатолій Шевчук. – Як може використовуватись англійська мова поза межами Англії. Це дуже важливо. Бо вивчення іншої культури в свою чергу збагачує нас самих і є сильним поштовхом до збереження і розвитку наших  великих надбань.

...Атмосфера в залі була зовсім не шкільною. Гімназисти - надзвичайно зосереджені. Перед ними виступали їхні товариші, демонструючи глибину розкриття складних тем, а також хороше володіння іноземною мовою. Це був приклад серйозного відношення до дорученої справи, що було і є запорукою успішної реалізації себе в нашому надзвичайно конкурентному середовищі.

Перша частина конференції проходила з використанням суто англійської мови. Ключові напрямки обговорень - як зробити місток від європейських етонокультур до української мови. Наскільки можна поєднати вивчення європейських мов з нашою мовою. Де знайти спільні базиси, точки дотику української і європейських мов, в першу чергу англійської.

Дискусія велась про самоцінність кожної мови і культури. В своєму виступі Марія Масловська, заступник директора Житомирського інституту філології та журналістики підкреслила, що конференція проведена в ракурсі, коли на тлі української мови, українських символів, традицій формується наше відношення, наше ставлення до іноземної мови і культури. Але тільки таким шляхом ми можемо виховувати патріотизм.

Директор гімназії №23 Ніна Купрійчук наголосила, що конференція була плідною і цікавою за тематикою. Започаткований  новий напрямок роботи по вихованню молоді треба продовжити, він повинен мати підтримку в суспільстві.

Анатолій Шевчук вручив учням гімназій та вчителям подарунки від Павла Жебрівського. Це були книги видані англійською мовою в Лондоні. Їх отримали кращі за досягнення у вихованні патріотизму, формування в молоді національної гідності, за популяризацію сторінок нашої історії та формування сучасного світогляду у підростаючого покоління, а також за інші здобутки, пише Влад Башинський у газеті "Новости по-житомирски".

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі