Культура

„Три чудеса України” від Житомирщини

11 July 2007, 14:37

Від Житомирської області для участі в акції „7 чудес України” було обрано три пам’ятки історії, архітектури й культури, - повідомляє прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

1) Церква Святого Василія Великого (м.Овруч)

Це один із найстаріших кам’яних храмів Київської Русі. Василівська золотоверха церква – палацова церква князя Рюрика Ростиславича (у хрещенні Василія).

Церкву кілька разів руйнували та відбудовували. Нинішня споруда – результат реставрації 1907-1909 рр. У декорації фасадів церкви використаний цікавий спосіб інкрустації стін камінням, заглибленим у цегляну кладку та відшліфованим з лицьової поверхні. В інтер’єрі церкви на фрагментах давніх стін збереглися рештки фрескових розписів з позолотою. В розписі інтер’єру брали участь відомі художники К.С. Петров-Водкін, О.П. Блазнов, Ф.К. Волков, Б.Н. Максімов.

2) Державний заказник «Камінне село»

У Замисловецькому лісництві, на двох з половиною гектарах заповідника розташувалося „Камінне село”

Поміж високими соснами видніються камені-валуни. Одні - завбільшки з чималий будинок, а інші - ще більші. Якщо придивитися пильніше - камені вишикувались „вулицею” немов сільські оселі.

Якщо босоніж ступити в скам’янілий „Божий слід” в прохолодну погоду, то він не холодний. Існує повір’я, що той, хто постоїть у „сліді”, набирається здоров’я, а бажання, загадане тут, збувається.

Легенда про скам’яніле село наклала свій відбиток на звичаї гостинності в цих краях. І хлібом, і медом, і зібраними в лісі грибами-ягодами поділяться тут щедро, від душі.

3) Музей космонавтики імені С.П.Корольова

Меморіальний дім-музей академіка Сергія Павловича Корольова знаходиться на його батьківщині у м. Житомирі

В м. Житомирі в 1907 році народився майбутній основоположник практичної космонавтики Сергій Корольов. А в 1970 році тут був відкритий меморіальний дім-музей академіка Сергія Павловича Корольова.

Зразки космічної техніки дають можливість перелистати сторінки історії космонавтики. Цього року у гостей музею з’явилася нова можливість побачити галактику в стереозображенні – відкрито новий стерео-кінотеатр.

Акція „7 чудес України”, яка є продовженням низки акцій під гаслом „Пізнай Україну!” стартувала в країні на початку червня 2007 року. ЇЇ підсумки буде підбито 21 серпня. Мета акції – привернути увагу мас-медіа та громадян до найбільш популярних пам’яток історії та культури України, глибше пізнати свою землю з її неповторними краєвидами, цікавою історією та багатими туристичними і відпочинковими можливостями.

Подібні інформаційно-туристичні акції відбувалися на Полтавщині („Купальські ігри на батьківщині Гоголя”), Чернігівщині („Зоряна осінь в Качанівці”), Запоріжжі („Відкриваємо острів Хортиця”), Буковині („Масляна на Буковині”), Рівненщині („Бурштинові легенди Рівненщини”), Волині („День Європи на батьківщині Лесі Українки”) тощо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі