Культура

У Житомирі всі українські конституції зібрали в одному місці. ФОТОрепортаж

25 June 2009, 12:10

24 червня у Державному архіві Житомирської області до Дня Конституції України відкрита виставка документів та періодичної преси, що відтворюють політичні події, що відбувалися в Україні на різних етапах становлення конституційного ладу в Україні.

Про це повідомляє Державний архів Житомирської області.

 

 

Період відродження національної Української держави (1917-1920 рр.) позначений появою значної кількості конституційно-правових актів, які передбачали певні варіанти організації державної влади в Україні. Зокрема, це і Третій Універсал Української Центральної Ради від 7(20) листопада 1917 року, Четвертий Універсал Української Центральної Ради від 9(22) січня 1918 року, які представлені на виставці.

 

 

Конституція Української Народної Республіки від 29 квітня 1918 року юридично оформила відродження державності України. Це був прогресивний на той час документ, в якому зазначалося, що Україна є суверенною, самостійною і ні від кого не залежною державою, вся влада в Україні належить народу. Верховним  органом влади є Всенародні Збори.

 

 

Першою Конституцією України прийнято вважати «Конституцію Пилипа Орлика». 5 квітня 1710 року в м. Бендери було укладено Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького. Цей документ був написаний під впливом передових на той час західноєвропейських наукових доктрин (природного права, поділу влади тощо). Він передбачав таку модель організації державної влади в Україні, яка базувалася на засадах принципу поділу влад (законодавча влада мала належати Раді, членами якої є полковники зі своєю старшиною, сотники, генеральні радники від Низового Війська, виконавча – Гетьману, а судова – Генеральному Суду). На жаль, положення цього документу не були реалізовані, хоча формально він діяв на Правобережній Україні до 1714 року.

 

 

Центральне місце в експозиції виставки займають документи, присвячені підготовці, обговоренню та прийняття Конституції України 28 червня 1996 року. Всі ці процеси  проходили в умовах гострого політичного протистояння. Після довго численних дебатів був розроблений проект Конституції, який задовольнив усіх.

 

 

11 березня 1996 року Конституційна комісія схвалила і передала на розгляд Верховної Ради ще один проект Конституції. Після досить напруженої праці тимчасової спеціальної комісії 28 травня розпочалось, а 4 червня завершилось перше читання.

Рівно через два тижні розгляд проекту було продовжено вже у другому читанні. Наприкінці червня політична напруженість досягла апогею, вершиною якого став Указ Президента про винесення 25 вересня 1996 року на Всеукраїнський референдум варіанту Основного Закону саме у редакції робочої групи від 11 березня 1996 року.

 

 

Як відповідь на своєрідний виклик Верховна Рада України відразу приймає безпрецедентне рішення: працювати у режимі одного засідання доти, поки робота над проектом Конституції буде завершена. 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хв. після 24-х годин безперервної роботи Верховна Рада прийняла і ввела в дію нову Конституцію України. Вона стала стабілізуючим фактором у державному і суспільному житті країни.

Виставка діятиме до 10 липня 2009 року.

 

Фото Катерини Тарановської

 

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі