Культура

У Житомирі до Дня незалежності України відкрилася виставка газет і документів

21 August 2009, 11:32

До Дня незалежності України в Державному архіві Житомирської області відкрито виставку документів та періодичної преси, що відтворюють широку панораму політичних подій, якими наш народ ішов до незалежності своєї країни.

Про це повідомляє Державний архів Житомирської області.

Період відродження національної Української держави (1917-1920 років) позначений появою значної кількості конституційно-правових актів, які передбачали певні варіанти організації державної влади в Україні. Зокрема, це і Третій Універсал Української Центральної Ради від 7(20 за старим стилем) листопада 1917 року, Четвертий Універсал Української Центральної Ради від 9 (22 за старим стилем) січня 1918 року, які представлені на виставці. Текст Четвертого Універсалу зазначає: «…ми, Українська Центральна Рада сповіщаємо всіх громадян України: однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого незалежною, Вільною Суверенною Державою Українського Народу. Ліси, вода і всі багатства підземні, як добро Українського трудящого народу, переходять в порядкування Української Народної Республіки».

Документи виставки розповідають про життя і діяльність першого Президента УНР Михайла Грушевського, а також про вісімнадцять років суверенної України.

Шпальти газет: «Громадянин», «Волынские народные известия», «Радянська Україна», «Урядовий кур’єр», «Голос України», «Віче», «Радянська Житомирщина», «Житомирщина», представлені на виставці, починаючи з 1917 року по 2006 рік розповідають про здобуття одвічної мрії українського народу – незалежності нашої держави.

Центральне місце в експозиції займають документи, присвячені проголошенню Верховною Радою УРСР 24 серпня 1991 року Акту про Незалежність України.

Викликають зацікавленість документи, представлені на стендах виставки, що демонструють початок діяльності Народного Руху України. Це звернення В’ячеслава Чорновола - лідера Народного Руху, перша п’ятірка кандидатів у Президенти України 1990 року, різноманітні листівки 1989-1992 років, мандати учасників перших з’їздів Народного Руху тощо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі