Місто

Маргарита Козак - митець та тендітна жінка в одному флаконі

7 September 2009, 12:40

13 вересня 2009 року в приміщенні Житомирського музично-драматичного театру пройде вже традиційний для нашого міста Всеукраїнський фестиваль  “Fashion Friends”. Початок о 19-00.

Ідея проведення свята моди і краси належить талановитій, неординарній людині. Хто ж вона? Хто вже не один рік дарує житомирянам і його гостям  неповторні яскраві дійства?

Це – Маргарита Козак – дизайнер, художник, модельний спонсор, президент фестивалів моди, директор, режисер і модель, член спілки художників “Золота Палітра”.

Закінчила Житомирську середню школу №12, Хмельницький національний університет. Ескізи почала малювати ще у молодших класах. Її випускна сукня була найкращою в 1999 році і отримало відповідну нагороду. Серед професійних досягнень – два гран-прі, 8 перших  місць та 14 спеціальних призів. Була учасницею майже 30 конкурсів. Створила 13 колекцій: “Вальс квітів”, Птахи Едемського саду”, Французький бульвар”, “Моя прекрасна маленька леді”, “Бал маріонеток” та інші. Має авторські технології (вишивка, плетення гачком, розпис по плетенню гачком). Неодноразово була членом і головою журі різноманітних конкурсів. Багато творчих колективів, цікавих виконавців мають концертне вбрання від Маргарити Козак. Знаменита хорова капела “Орея” очаровує світ своїм співом  у костюмах від нашої землячки.

В 2005 році на Міжнародному фестивалі моди і театрального костюму ім. Варвари Каринської в Харкові відомий паризький історик і критик моди Олександр Васильєв присудив Маргариті Козак спецприз за ручну роботу і попросив подарувати йому один виріб із моєї колекції.

Маргарита  так говорить про себе: “Обрана професія для мене – все, якби я відмовилася від неї, то, мабуть, померла б. Професія допомагає мені у найтяжчі періоди життя. Коли буває емоційно дуже важко, починаєш працювати, чогось досягати, кудись їхати –  і відновлюєшся. Я завжди працюю із задоволенням. Ніколи не втомлююся. Не робити не можу. Не вмію відпочивати. У тому сенсі, як зазвичай, це уявляють. Для мене кращий відпочинок – зустрічі із друзями. А ще люблю мандрувати, ходити незнайомими вулицями різних міст”.

Дизайнер вважає, що одяг – хоч і не головна характеристика особистості, але він може змінювати людину. Коли вбрання підібране зі смаком і підкреслює достоїнства, то впевненість виникає підсвідомо.

Цікавим культурним явищем є Театр Мод Маргарити Козак, який починався з колекції “Птахи Едемського саду”. Театр мод – це дія без слів. Там є сюжет, який розкривається за допомогою одягу, міміки, жестів. Показ колекції проходить не як дефіле, а як шоу. Всі свої колекції автор представляє як театральний показ, де виступає одночасно і режисером, і сценаристом, і дизайнером. Театр мод має і свою школу моделей.

Мода живе і розвивається не тільки в столичних салонах. Це довела житомирянка Маргарита Козак.

 До відкриття вже традиційного для Житомира Всеукраїнського фестивалю “Fashion Friends” залишаються лічені дні. Нагадаємо, що він відбудеться 13 вересня 2009 року в приміщенні Житомирського обласного музично-драматичного театру. Початок о 19-00. Цілком зрозуміло, що у Маргарити Козак, а саме вона є ініціатором і організатором цього яскравого дійства, різноманітних справ і клопотів зараз вистачає. Але вона все ж знайшла можливість відповісти на питання, які цікавлять шанувальників моди і краси.

–        Чому Ви вирішили стати модельєром?

–      Із  дитинства я робила те, що мені подобається (вигадувала нові фасони суконь, щось шила) і лише потім довідалася, що, виявляється, професія такої людина називається модельєр. Але остаточно визначилася, що хочу бути саме дизайнером одягу вже в старших класах – кожного дня приходила в школу із новою зачіскою, завжди вигадувала щось цікаве. Коли на випускному вечері я сказала, що хочу поступати на модельєра, всі сміялися і говорили: “Що це за така професія – модельєр?”. В тому ж році моя випускна сукня стала “Кращим вбранням –1999”. Але на цей факт ніхто не звернув особливої уваги. Але я не відступилася від своєї мрії. Поїхала поступати в інше місто. Пам’ятаю себе у гуртожитку, вперше далеко від дому, навкруги нікого знайомого, обідрані стіни, але я тоді думала: “Я буду тим, ким хочу бути”.

–      Чи маєте яскраві спогади часів студентства?

–      Так. На другому курсі, в 19 років, виграла перше місце в номінації “За ручну роботу” на V міжнародному фестивалі моди “Пори року” в Одесі. Це була перша велика перемога. Конкурс проходив 28 квітня 2002 року. Моя колекція називалась “Вальс квітів” – весняні сукні, повністю сплетені гачком. І ще, зрозуміло, проведення  відкритого фестивалю моди в Житомирі 16 серпня 2003 року, ініціатором якого була я. З того часу “Fashion Friends” проводиться кожного року.

–        Яка головна ідея  проведення “Fashion Friends”?

–      Ми прагнемо, аби люди знали, що є така професія модельєр-дизайнер. А споглядання витворів мистецтва приносило їм лише насолоду і задоволення –  в цьому й полягає головна ідея фестивалю.

–  Чи можна носити одяг, який буде показано на фестивалі, у повсякденному житті?

–   Наш одяг у повсякденному житті носити не можна, це як картина в художній галереї, яку можна тільки бачити і милуватися.

–        Що нового, оригінального очікувати глядачам, які прийдуть 13 вересня на шоу?

По-перше, декорації. Це – ілюстрації на тему “Маскарад”, автором яких є художник із Хмельницького – Сергій Дубовик. Він – надзвичайно талановита людина. Я – щаслива, що таку важливу для мене справу роблю разом із ним. На цьому фестивалі ми додали нову номінацію – відкриття року. Колекція вперше на подіумі. Також будемо раді познайомити житомирян і гостей міста з першим в Україні експериментальним дитячим театром мод української обрядовості “Сонцевіра” з Києва. І ще планується показ двох моїх колекцій.

– На завершення розмови  побажання від Маргарити Козак майбутнім глядачам  і всім житомирянам та гостям міста.

– Як дизайнер, раджу всім одягатися сміливо та не боятися експериментувати. Кожна людина – індивідуальна, це треба підкреслити, висловити у стилі її одягу. А молодим людям, які хочуть чогось досягнути, – бути наполегливими, цілеспрямованими, вольовими; не здаватися і не боятися, особливо чогось нового.

Фото деяких колекцій від Маргарити Козак:

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі