Україна

Теледебати стали телемонологами

2 February 2010, 12:38

На відміну від попередніх президентських виборів, цього разу українські виборці не побачили двобою кандидатів у прямому ефірі.

Віктор Янукович відмовився від участі від наданої Першим телеканалом можливості напряму подискутувати із своєю опоненткою Юлія Тимошенко, яка, відтак, отримала весь ефірний час, призначений для дебатів.

Фактично половину програми вона присвятила критиці діяльності Віктора Януковича, де відкрито звинувачувала його в анти-демократичності.

Чинний прем'єр сказала, що лідер опозиції побоявся зустрічі з нею на теледебатах. Серед головних обіцянок, у разі обрання президентом, пані Тимошенко сказала, що після завершення кризи системно підвищуватиме пенсії.

Натомість пан Янукович оприлюднив своє звернення до виборців на власному сайті та обрав участь у програмі іншого телеканалу.

Він зі свого боку також критикував свого опонента на виборах, які відбудуться 7 лютого, хоча й не так гостро, як пані Тимошенко, а також діяльність її уряду, зокрема за неефективну роботу в боротьбі з фінансовою кризою.

Пан Янукович сказав, що в разі його обрання президентом, в першу чергу візьметься за, як сказано, швидке подолання кризи.

Кандидатські телебаталії

Сьогодні дебати по суті справи зірвано. І я змушена дивитися на порожнє місце. Дуже важливо, аби порожнє місце потім не зайняло посаду президента в державі, - це було б дуже прикро

Юлія Тимошенко

Бути чи не бути дебатам між двома кандидатами у президенти – таким було головне питання останніх днів виборчої кампанії. Одна із лідерів Партії регіонів Ганна Герман у понеділок вранці заявила, що лідер регіоналів Віктор Янукович не збирається брати у них участь:

“Віктор Янукович не буде брати участі у чемпіонаті з брехні, який влаштувала Юлія Тимошенко, тому що в нього є дуже багато серйозних питань, над якими він працює. Він буде розповідати людям про свою стратегію змін, які він проведе в Україні до 2020 року.”

Віктор Янукович і Юлія Тимошенко під час теледебатів 2008 року

Віктор Янукович і Юлія Тимошенко під час теледебатів 2008 року

Водночас соратниці Віктора Януковича вкотре довелося пояснювати журналістам одну із останніх широко обговорюваних заяв лідера Партії Регіонів - про “українського письменника Чехова”:

“Знаєте, той, хто вчить літературу не тільки зі шкільних підручників, знає, що таке поезія у прозі. І більшість чеховських оповідань – це є поезія у прозі, в тому числі і моє улюблене оповідання “Дом с мезоніном.” А що стосовно українства, то, ті, хто вчать літературу не з підручників, знають, що мама Чехова була українкою, що він писав до Горького у листах своїх про те, що у дитинстві він говорив лише малоросійською мовою, і російську вивчив вже пізніше. І ті прозові твори, які написані Чеховим на території нинішньої України, можна вважати українською творчістю. Чехов так само належить Україні, як і цілому світу.”

Сам Віктор Янукович обрав за форму спілкування із виборцями звернення через свій офіційний сайт:

Вірю, що конкретна справа і слово, яке ти дав, важливіші багатьох солодких і приємних фраз. Тому напередодні виборів вважаю негідним втягуватися у політичне пустослів’я і змагатися у брехні

Віктор Янукович

“Я живу просто – як усі люди. Вірю, що конкретна справа і слово, яке ти дав, важливіші багатьох солодких і приємних фраз. Тому напередодні виборів вважаю негідним втягуватися у політичне пустослів’я, і змагатися у брехні. Я усвідомлюю, що чіткі обіцянки потребують чіткого виконання. Моя мета – отримавши від вас кредит довіри, привести Україну у двадцятку найбільш розвинутих країн світу.”

Натомість конкурентка Віктора Януковича на виборах, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко отримала всі 100 хвилин, призначені для дебатів на Першому національному каналі українського телебачення:

“Сьогодні дебати, які передбачені Законом про вибори президента, які передбачені всіма рішеннями ЦВК, по суті справи зірвано. І я змушена дивитися на порожнє місце. Дуже важливо, аби порожнє місце потім не зайняло посаду президента в державі, - це було б дуже прикро. Я так розумію, що це порожнє місце, яке ми бачимо – це і є сутність. Нікого немає. Але запах у цій студії відчувається – і це запах страху. Я не хотіла би, аби лідером нашої нації, лідером народу став би банальний боягуз.”

Чи є шанс внесення змін до виборчого законодавства?

Юлія Тимошенко і Віктор Янукович в день виборів

Юлія Тимошенко і Віктор Янукович в день виборів

Виглядає, що виборчі баталії також не оминуть і парламент. Хоча цього тижня депутати мали працювати у поза сесійному режимі, крім вівторка, вже на середу фракція Партії регіонів планує скликати позачергове сесійне засідання. За інформацією депутатів від БЮТ, на порядку денному цього засідання поки що одне питання – внесення змін до Закону про вибори, які стосуються легітимності зборів виборчих комісій без кворуму. Це може призвести до утворення колізій у виборчому законодавстві напередодні дня виборів – каже депутат від БЮТ Андрій Кожем”якін. що у свою чергу, призведе до загальної дестабілізації ситуації в країні:

“Якщо цей законопроект буде поставлено на розгляд, ми вважаємо, що це є зазіханням на антиконституційне захоплення влади, і спроба тотальної фальсифікації результатів виборів.”

Натомість у фракції Партії Регіонів спростовують такі припущення.Владислав Лук’янов каже, що регіонали мають на меті лише вдосконалення законодавства:

“Це питання цілком може бути розглянуто на позачерговому засіданні парламенту. Гадаю, колізії, які виникають у законодавстві, також можуть бути розглянуті у залі Верховної Ради. Для нас зміст цих змін полягає у тому, аби вибори не можна було б зірвати, і чітко підрахувати результати голосування.”

Чому ініціюють звільнення голови Верховного Суду?

Крім того, у понеділок депутати від Партії Регіонів зареєстрували і ще одну постанову – про скасування рішення парламенту щодо призначення Василя Онопенка на посаду голови Верховного Суду. Саме цей суд мав би стати останньою інстанцією у разі, як результати виборів знову будуть оскаржені. Утім, за повідомленням прес-служби Верховного Суду, виявилося, що саме зараз пан Онопенко перебуває на лікарняному, а відтак, згідно із законодавством, звільнити його не можна.

У сам день виборів Партія регіонів планує провести у Києві масові народні гуляння із роздачею млинців та чаю з нагоди Масляної, хоча за католики відзначають це свято завтра, а православні – за два тижні. 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі