Події

В Житомирской области сотрудники подразделений дознания расследовали около 2 тысяч уголовных дел

4 February 2010, 10:20

6 лютого є днем одного із підрозділів системи МВС – дізнання. Саме в цей час 19 років тому була створена ця служба, хоча, звісно, структура такого плану існувала й раніше.
Сьогодні посади зазначених фахівців передбачені в усіх міськрайвідділах міліції області. Працівники дізнання проводять перевірки по матеріалах кримінального характеру, здійснюють розслідування кримінальних справ та готують матеріали протокольних проваджень при неухильному дотриманні чинного законодавства, а рішення були обґрунтовані та законні.
Щоб краще розібратися у роботі цієї служби, ми звернулись до керівника відділу дізнання УМВС України в Житомирській області підполковника міліції Ігоря Ростиславовича Кувшина.
- Головне завдання дізнавачів полягає у розслідуванні злочинів невеликої та середньої тяжкості. Сюди входять і крадіжки, і тілесні ушкодження, і грабежі, і шахрайства, тобто всі злочини, які законодавство не відносить до тяжких. А таких, на жаль, зараз чимало.
В разі встановлення особи, що скоїла протиправне діяння, справа передається до підрозділів досудового слідства протягом наступних десяти діб. В окремих випадках, штатні дізнавачі проводять невідкладні слідчі дії у кримінальних справах, порушених за вчинення тяжкого та особливо тяжкого злочинів, після чого справа, також протягом десяти діб, передається до слідчого підрозділу.
Варто зупинитися на питанні відшкодування матеріальної шкоди. Адже для громадян важливо, щоб їм повернули викрадене майно. Зазначу, що за останні роки службою дізнання звертається значна увага щодо забезпечення у ході кримінальних справ відшкодування збитків внаслідок протиправних дій потерпілим.
Складністю в нашій роботі є те, що основна категорія кримінальних справ - неочевидні, тобто особи, які їх скоїли – не встановлені. Тому, важливим аспектом діяльності служби при проведенні слідчо-розшукових заходів є належна співпраця з працівниками інших підрозділів органів внутрішніх справ. До того ж, працюючи в дізнанні, доводиться спілкуватися із різними соціальними верстами населення, із злочинцями…
Нашій роботі потрібно віддаватися повністю. Адже на підрозділи дізнання, як і на органи дізнання в цілому, покладається кропітка робота, що полягає у виїздах на місця скоєння злочинів для збору первинних матеріалів, встановлення свідків та очевидців, осіб схильних до вчинення протизаконних діянь. Це забезпечує розкриття злочинів. Адже неувага або будь-які упущені дрібниці можуть виявитися вирішальними, і справа залишиться нерозкритою, а злочинці не покараними. До того ж у міліцію потрапляють як особи, що скоїли протиправні діяння, так і ті, хто від них постраждав. Тому кожна людина потребує індивідуального підходу й кваліфікованої допомоги.
Складно розслідувати кримінальні справи про хуліганство. Це пов’язано із великим об’ємом роботи, бо часто свідки дають не завжди правдиві покази. Тут дізнавачу треба знайти оту «золоту середину» й довести по справі, хто каже правду, а хто – ні. Пригадую один із таких фактів: в одному із розважальних закладів молода дівчина, що вчилася на юридичному факультеті одного із столичних ВУЗів, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, спричинила тілесні ушкодження декільком відвідувачам. Хоча свідки давали покази на користь підозрюваної, її вина була доведена. За скоєні діяння суд виніс обвинуваченій покарання.
Виходячи зі статистичних даних результатів роботи, працівниками підрозділів дізнання Житомирської області у 2009 році розслідувано майже 2 тисячі кримінальних справ, значна частина з них – за фактами вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. За результатами проведення дізнання, встановлено особи, що скоїли злочини, більше ніж по 700 справах. Відповідно матеріали направлено до слідчих підрозділів Управління МВС в області.
Як бачите, роботи справді дуже і дуже багато, а для того щоб виконувати її якісно та успішно, у службі дізнання повинні перебувати ті працівники, які мають відповідний професійний рівень підготовки.
Серед кращих, варто відмітити: старшого дізнавача Бердичівського МРВ УМВС України в Житомирській області Олександра Оленюка, дізнавача Богунського райвідділу – Олександра Барановського, ст.дізнавача Малинського райвідділу міліції – Володимира Кириченка та багато інших.
В день професійного свята я бажаю всім колегам витримки, міцного здоров’я, а також сімейного благополуччя та родинного затишку.
Бесіду вела Інна Базилюк, ст.інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі