Україна

Тимошенко має шанси втримати посаду прем’єра

11 February 2010, 20:59

Юлія Тимошенко не збирається сама йти у відставку. Проте бютівці стверджують, що будуть в опозиції до Президента Віктора Януковича і не погодяться на коаліцію з Партією регіонів. Таким чином, протистояння між Президентом та прем’єром може зберегтися ще на тривалий термін, бо переговори про створення нової коаліції не дають позитивного результату. Однак, попри такі труднощі, фракції Партії регіонів та частина БЮТ узгоджено голосують за деякі вельми неоднозначні законопроекти.

Юлія Тимошенко перервала тривалу мовчанку лише для того, аби звинуватити Партію регіонів у недотриманні своїх передвиборних обіцянок. «Янукович і його фракція після виборів за свій власний закон про підвищення соціальних стандартів дали всього два голоси, – заявила вона в четвер на засіданні уряду. – Очевидно, що ніхто з команди Януковича ніяких соціальних стандартів не збирався підвищувати – це просто були передвиборчі піар-технології».

Прем’єр нічого не сказала про свої подальші плани. Але її соратники наголошують, що вона не збирається подавати у відставку. Віце-спікер Микола Томенко каже, що БЮТ піде в опозицію за умов, якщо буде створено нову коаліцію. Проте, за його словами, «хоч як парадоксально, але прагматичну коаліцію створити набагато складніше, бо охочих увійти до неї багато, а посад – мало».

Микола Томенко пояснив, що Партія регіонів не поспішає ініціювати відставку Юлії Тимошенко, бо тоді змушена буде у визначений Конституцією термін сформувати нову коаліцію або йти на перевибори. «Мабуть, побоювання, що це може спричинити дострокові вибори, стримує», – зазначив віце-спікер.

Регіонали чекають і консультуються

Тим часом, речниця Партії регіонів Ганна Герман відповіла на закиди голови уряду. «Ми зараз працюємо над поправками до закону про соціальні стандарти, які подали нам профспілки, – зазначила вона. – Вже наступного тижня закон буде ухвалений».

Щодо нової коаліції, то за словами Ганни Герман, час для її формування настане після офіційного проголошення перемоги Віктора Януковича. «До того ми можемо говорити лише про консультації, про діалог – як з іншими фракціями, так і з окремими членами БЮТ», – зазначила Ганна Герман, не ставши уточнювати прізвища потенційних перебіжчиків.

Речник фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський підтвердив, що офіційних переговорів щодо формування коаліції не ведеться, «а з приводу розмов – то їх дійсно багато».

У парламентських кулуарах циркулює дуже суперечлива інформація щодо перспектив формування нової чи збереження чинної коаліції. Зокрема, обговорюється варіант збереження коаліції БЮТ-НУНС-Блок Литвина, але з новим прем’єром. Проте бютівець Сергій Соболєв вважає цю ідею неприйнятною. «Як ви собі уявляєте – найбільша фракція відмовляється від посади прем’єра? – дивується він. – Ну, ми ж не самогубці».

Коаліція в обхід Конституції?

Політичні сили представлені у парламенті намагаються уникнути перевиборів, тож прагнуть порозумітися. Але крісло Прем’єр-міністра залишається тим каменем спотикання, який наразі не дозволяє домовитися щодо коаліції.

Намагаючись знайти вихід із ситуації, Партія регіонів розглядає варіант, коли коаліцію створять не фракції, що складають більшість, а 226 народних депутатів. Проте, вчений-правник, колишній віце-спікер Віктор Мусіяка стверджує, що будь-який інший шлях формування парламентської більшості, крім визначеного конституцією, є нелегітимним і може трактуватися як спроба узурпації влади.

«Коаліцію мають створювати фракції, в яких кількість народних депутатів має бути більшою за половину конституційного складу Верховної Ради, – розтлумачив Віктор Мусіяка. – А просто зібрати 226 підписів, то це антиконституційна дія. Якісь ідеї ходять: мовляв, створимо, а там, поки Конституційний Суд розбереться, то вже наступні вибори будуть. Думаю, такі дії можна сприймати так, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження та накази».

Держзакупівлі як привід порозумітися

Між тим, вже зараз між регіоналами та частиною фракції БЮТ виникають точки дотику. Зокрема, фракція Партії регіонів та 50 депутатів-бютівців у четвер спільно проголосували за закон про державні закупівлі. Сфера держзакупівель, де обертається близько 200 мільярдів гривень, кілька разів була в епіцентрі корупційних скандалів. Попередній закон про держзакупівлі скасували через нарікання на діяльність Тендерної палати. Проте нова редакція закону також передбачає створення схожого органу регулювання та оскарження.

Депутат-бютівець Олег Ляшко звинуватив колег по фракції у протягуванні корупційного закону. За його словами, «саме через таку корупцію ми і програємо вибори».

Радио Свобода

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі