Події

У жителей Житомирской области изъяты пистолет, винтовки, ножи и кастеты. ФОТО

17 February 2010, 09:11

Історично так склалося, що зброя сприймалася, переважно, як засіб силового вирішення конфліктів. На щастя, сьогодні існують десятки альтернативних шляхів для їх усунення, а зброя поступово стає захоплюючим хоббі, як то полювання, пейнтбол чи щось подібне.

Проте, як свідчать міліцейські хроніки, проблема нелегального обігу зброї допоки все ще залишається актуальною для нас. Чи то прадавні мисливські інстинкти даються взнаки, чи інші причини спонукають до цього, однак лише упродовж декади проведення оперативно-профілактичних заходів на території Житомирщини, що мали на меті попередження та недопущення незаконного зберігання та використання вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухівки, було виявлено 30 подібних  фактів.

Серед вилученого арсеналу – пістолет,  гвинтівки,  саморобні вогнепальні пристрої, ножі, кастети, набої різного калібру та вибухові речовини.

28-річний житель Коростенського району у салоні свого авто, а чоловік працює таксистом, зберігав пістолет, в магазині якого працівники міліції згодом виявили 4 патрони з гумовими кулями. Звичайно, його професія має певний ступінь ризику, але існують цивілізовані шляхи для узаконення використання зброї. На даний же час відносно чоловіка порушено кримінальну справу.

Навіщо знадобилась саморобна рушниця раніше судимому 34-річному жителю смт. Кам’яного Броду Баранівського району, який, до того ж, ніде не працює, пояснити уже складніше. Втім чоловік і сам не може, або не хоче, цього зробити.

Ще одного любителя саморобної зброї виявили працівники міліції у    с. Ковалі Коростенського району. 27-річний молодик в оселі зберігав вогнепальний пристрій у вигляді пістолета калібру 8,5 мм для стрільби пороховим зарядом.

Не менш небезпечним є й арсенал вилучених бойових припасів, походження та призначення яких тепер з’ясовують працівники міліції. Наприклад, 26-річна жителька с. Дубовця Житомирського району зберігала у власному будинку майже 90 патронів 7,62 мм часів Великої Вітчизняної війни.

Цікаву знахідку виявили оперативники карного розшуку і в Овруцькому районі. У сараї домоволодіння 46-річного жителя с. Великої Фосні було вилучено 5 артилерійських снарядів калібру 122 мм. Як пояснив їх власник, ці боєприпаси він знайшов на території колишнього військового полігону і переніс додому – от тільки про свою безпеку та безпеку близьких у той час чоловік навряд чи подумав. 

Застосування тротиловій шашці (вагою 350 гр) шукав 30-річний житель смт. Народич, у даному випадку працівники міліції вчасно зупинили чоловіка та завадили його далеко не благородним намірам.

Загалом, як прокоментував ситуацію начальник Управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Сергій Ертус (на фото), з початку року на території області з незаконного обігу вилучено 4 гвинтівки, 4 саморобних вогнепальних пристрої, пістолет, 12 одиниць холодної зброї, понад 130 набоїв та  0,350 кг вибухівки.

Водночас працівники міліції проводять роботу і щодо попередження правопорушень серед власників зареєстрованої мисливської зброї. Зокрема, за період проведення оперативно-профілактичних заходів за порушення правил зберігання, використання та поводження зі зброєю після проведених перевірок було вилучено 73 одиниці мисливської вогнепальної зброї, а її власники притягнені до адміністративної відповідальності.

P.S. Cтаття 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального Кодексу України за носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу визначає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі