Суспільство

Пастки шахраїв, або як не потрапити на гачок махінаторів

25 February 2010, 18:01

Звісно, про шахраїв можна написати не одну книгу і надати сотні прикладів шахрайських комбінацій. Маю надію, що мої статті розкриють темні сторони і допоможуть нашим громадянам уникнути проблем з купівлею та орендою об’єктів нерухомості. Бо чим більше розвивається ринок нерухомості, тим більше на цьому ринку з’являється різного роду «комбінаторів», які хочуть поживитися «легким хлібом». Тому, зазвичай, якщо вам пропонують дешеву квартиру, то слід ретельніше перевірити цю інформацію і бути пильними. Хто знає, можливо за такою супер - пропозицією ховається звикле шахрайство і ви не встигнете схаменутися, коли залишитесь без грошей. Наведу приклад зі свого життя, коли пару років тому назад, я хотів сам придбати квартиру. Прочитав в газеті вигідну пропозицію від одного славнозвісного агентства. Мені була запропонована квартира за ціною нижче ринкової вартості,  тим паче, ця квартира була  запропонована агентством – це мене і заспокоїло. Мене вечором запросили до квартири, яка знаходилась в районі вокзалу. Звичайна «хрущовка», але за зниженою ціною. Прийшовши на зустріч разом з працівниками агентства, я подивився квартиру і разом з «псевдо» господарем сіли ми за стіл переговорів.  Звичайно, я попросив надати мені документи на квартиру і документи власника квартири. Документи на квартиру не підлягали сумніву, «працівники агентства теж перевірили документи», але паспорт хазяїна квартири визвав у мене підозри, тому що вік хазяїна паспорта не відповідав його зовнішності. Вже йшла мова про аванс, але внутрішній голос підказав мені не поспішати, тому я переніс зустріч на наступний день. Зранку, отримавши інформацію від сусідів про родину господаря, я з’ясував, що справжній власник квартири покинув межі України. А так як він був залежний від алкоголю, його товариші викрали документи на квартиру, взяли довідку з ВЖРЕП про склад сім’ї, та продавали його власність. Теоретично, вони цю квартиру могли продати двічі в один і той же день. Звісно, коли родина власника нерухомості, довідавшись, що таке відбувається - заявила до міліції і це злочинне угруповання було знешкоджено.

Хочу ще навести приклади шахрайства оренди житла. Один із способів перездачі квартири в «субнайм» без згоди власника. Цей спосіб дієвий з тими власниками, хто виїжджає в тривале відрядження в інше місто або країну і протягом довгого часу не можуть здійснювати контрольні перевірки квартири. Після повернення орендодавець приходить в квартиру і виявляє, що там живуть зовсім інші люди. Наймачі здали її в субнаймання, узявши з нових мешканців гроші за півроку вперед. Нові мешканці стверджують, що мають право жити в квартирі протягом якогось часу, але орендодавця такий варіант не влаштовує. Він-то грошей за вторинне наймання квартири не отримував. А у випадку якщо здавав свою єдину квартиру, то йому ще і ніде жити. Щоб забезпечити себе від такого способу шахрайства, необхідно укладати договір найму з наймачем. Якщо в ньому окремо не написано про можливість здачі квартири в субнаймання, наймач не має права це робити. А власник квартири може вигнати нових мешканців з приміщення.

Інший варіант стосується неприватизованої квартири. Потрібна письмова згода тих, хто проживає  спільно з наймачем муніципального житла членів сім'ї і муніципалітету, інтереси якого представляють житлово-комунальні контори. Але справа навіть не в цьому: неприватизовану квартиру можуть спробувати приватизувати наймачі. Підробити документи, що встановлюють право, не складає особливих труднощів. Тому, перш ніж здавати квартиру внайми, подбайте про приватизацію цієї квартири. У власника і прав більше, і проблем менше.

Думка про псування майна в зданій квартирі напевно турбує всіх орендодавців. Проте один господар прагне себе забезпечити і докладає до цього деякі зусилля, а інший пускає все на самоплив в надії, що його-то мешканці на таке не здатні. Але на жаль, отримавши «на виході» зламані меблі, зіпсовану сантехніку і побутову техніку, невдалий орендодавець вимушений розлучитися з кругленькою сумою на ремонт квартири і заміну речей.

Будьте уважні з прийомом квартири, тому що якщо зламали новий диван або телевізор, ви маєте право зажадати від квартирантів гроші на їх ремонт, тому раджу вам брати передплату або завдаток. Після того, як ви виявите недоліки тобто зламані речі, то у вас будуть кошти на їх ремонт.

Почастішали випадки, коли наймачі обманюють господаря, благаючи його відстрочити оплату на кілька місяців. Але через один-два місяці орендарі з'їжджають, так нічого і не заплативши. Знайти шахраїв неможливо, навіть якщо господар квартири записав всі паспортні дані квартирантів і місце постійної реєстрації. Адже багато людей прописано в одному місці, а живуть в іншому.

На мою думку, всі агентства нерухомості повинні більш пильніше і професійніше підходити до об’єктів, які вони пропонують для продажу та оренди, старанно перевіряти документи, паспорти тощо, бо можна потрапити в халепу.

Форест Сергій, директор АН «Актив+», Житомир

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі