Суспільство

Бердичевские школьники воспроизвели историю любви Леси Украинки. ФОТОрепортаж

26 February 2010, 17:00

Для письменників кохання, наче світло в кінці тунелю: без нього життя перетворюється на темряву та вічні пошуки себе. Саме кохання, взаємне чи нерозділене, тонкою, але помітною лінією проходить майже через усю творчість багатьох прозаїків та поетів. У загальноосвітній школі №7 вчителі та учні відтворили трагічну, але високодуховну історію кохання Лесі Українки та Сергія Мержинського. Захід приурочили до Дня народження геніальної української поетеси, запросивши на нього вчителів інших шкіл Бердичева, повідомляє ВІК.

Антоніна Гранківська-Тарасюк, директор ЗОШ №7: «У кожній школі, у кожному навчальному закладі проводять подібні заходи. У нас пройшла літературно-музична композиція для учнів старших класів. Не лише твори Лесі Українки, а і її особисте життя цікавить нас. Сьогодні усі побачили кохання великої поетеси, яке вона потім перенесла у рядки своїх віршів.»

Леся Українка та Сергій Мержинський познайомилися влітку 1897 року в Криму, де обоє лікувалися від однієї і тієї ж хвороби — туберкульозу. Лесині почуття дружби після декількох зустрічей із Сергієм переросли у кохання. Чоловік же завжди любив її, як доброго та вірного друга. Вона знала про це, і тим болючішими були її почуття до Мержинського. Школярі та вчителі намагалися точно і водночас і ніжно передати увесь сум, усю трагедію кохання Лесі Українки. А що як не танець та пісня поєднують у собі ці почуття.

Лариса Пойта, учениця сьомої школи, яка виконувала роль Лесі Українки, завжди захоплювалася талантом поетеси, її вольовим характером та витримкою духу.

Лариса Пойта, учениця ЗОШ №7: «Це надзвичайно геніальна жінка. У неї нелегке життя: нерозділене кохання, хвороба. Для мене вона талановита й геніальна. Я відчувала усе її нерозділене кохання, її душевний стан, її почуття. Я ще юна і сподіваюся, що у мене невзаємного кохання не буде.».

Геніальність поетеси у тому, що драма особистого життя вилилася у творчість, говорить одна з організаторів заходу Світлана Шлапак. Саме біля ліжка смертельно хворого коханого Леся Українка написала одну із найвідоміших своїх поем “Одержима”. Уся інтимна лірика Лесі пронизана стражданнями від нерозділених почуттів та втрати коханого. Неможливо вивчати твори того чи іншого письменника, не проникнувшись його історією любові, вважає Світлана Шлапак.

Світлана Шлапак, вчитель української мови та літератури ЗОШ №7: «Діти, відкриваючи підручник та вивчаючи біографію будь-якого поета чи письменника, не можуть уявити, якою він був людиною, якою була його життєва доля, і як це впливало на його творчість. Я гадаю, що діти змогли уявити Лесю Українку не як письменницю та поетесу, а як звичайну людину, якій притаманні душевний біль і трагедія.»

Організатори заходу впевнені: після перегляду мініатюри у багатьох присутніх виникне бажання перечитати поезії українського генія. Але перечитати по-особливому, по-новому. Історія Лесі та Сергія, сподіваються вчителі школи, навчила глядачів, як потрібно кохати: віддано, палко, не вимагаючи чогось навзаєм. Так як це робила Леся Українка.

Автор: Ніна Сільченко

Камера: Андрій Пеньківський

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі