Суспільство

Пастки шахраїв, або як житомирянам не попасти на гачок махінаторів. Продовження

1 March 2010, 13:55

У цій статті хотів би продовжити тему шахрайських комбінацій з нерухомістю, які, на жаль, так часто зустрічаються на теренах України. Маю надію, що цикл цих матеріалів допоможе громадянам уникнути небезпечних ситуацій та зберегти свої заощадження.

Деякі шахрайські угруповання  націлені на малозабезпечені  і неблагополучні  верстви населення, які  залежні від алкоголю та інших негативних явищ. Цілком зрозуміло, що квартири та будинки, де такі сім’ї проживають, мають дуже велику заборгованысть по комунальним платежам. Але, як правило, такі сім’ї не мають коштів погасити заборгованість, чим і користуються шахраї. Вони пропонують погасити їх борги, а також знайти гарне помешкання з барвистим краєвидом недалеко від міста в менш престижному районі, обіцяючи при тому кошти, які будуть виплачені їм після продажу житла. А щоб  господарі самі не ходили по комунальним службам, то в  деяких випадках наївним власникам пропонують зробити генеральну довіреність на купівлю-продаж їхнього майна, при тому постійно їх пригощають алкогольними напоями, купуючи трохи харчів. Дають невеликі грошові позички - в якості авансу, який згодом треба буде віддати, роблять з себе «друзів сім’ї» – психологічний трюк, обробка майбутніх потерпілих. Коли ці люди погоджуються на пропозиції, їх виписують з помешкання і ведуть до нотаріуса, зазвичай, до знайомого. "Свій" нотаріус не буде задавати зайвих питань. Коли справа зроблена, нерухомість швидко продається. А горе-господарів швиденько виселяють у якесь село, далеко від міста з мальовничим видом на річку. Така ж схема може бути зроблена і без генеральної довіреності, просто господарям не називається правдива ціна на їх житло. зловмисники завищують вартість своїх послуг, мовляв, це дуже складно - підготовити пакет документів, дозволи, тощо. Зазвичай, в таких неблагополучних сім’ях нерухомість неприватизована - ця додаткова послуга «друзів сім’ї» теж коштує багато.

Також мали місце випадки, коли такі «комбінації» закінчувалися прикро або навіть летально для господарів. Наприклад, в Житомирській області була така ситуація. Багато років тому діяло кримінальне угруповання, яке набувало майно і наживилося на неблагополучних сім’ях. Бо там, де існує можливість поживитися легким хлібом, знайдуться непорядні люди, які захочуть заробити.

Хочу навести інший приклад, який трапився не так давно в Житомирському регіоні. В двокімнатній квартирі проживала сім’я з 4 чоловік. Чоловік вживав алкоголь, тому стосунки між чоловіком і дружиною були напруженими. Дружина була змушена забрати дітей і виїхати на деякий час до своїх батьків. Господар квартири знайомиться з «маклером», який пропонує свої послуги у продажу його майна. Справа в тому, що квартира була неприватизована. Господар квартири за допомогою «маклера» отримав необхідні довідки про те, що дружина з дітьми не прописані в квартирі. Після цього відбулася приватизація квартири тільки на чоловіка. Квартира була продана швидко за ціною нижче ринкової вартості. Нові господарі ні сном, ні духом не знаючи ситуації, почали робити ремонт в "своїй" оселі. Через місяць після продажу приїхала дружина з дітьми, а в квартирі живуть інші люди, і квартира більше їй не належить. Звичайно, жінка була шокована. Вона подала позив до суду. Через певний час угода була визнана недійсною. У цьому випадку постраждалими залишилися покупці, яким ніхто не вернув їхні кошти.

Ще один приклад ошуканих покупців. Одна жіночка приїхала з міста М. з метою продажу майна за довіреністю, яке знаходилось в Житомирі. Як це проходило? В місті М. проживала господарка житомирської квартири. Після її смерті сусідка якимось чином заволоділа документами на квартиру, паспортом жінки, і незаконним шляхом, змінивши фото в паспорті, оформила довіреність на продаж квартири в Житомирі. Продала її швиденько. Через кілька місяців після поховання діти жінки подали документи на спадок. І виявилось, що спадку у них вже немає, він проданий.  Так що в нашій країні краще купувати  майно безпосередньо у власників, а не за довіреністю, тому що випадки бувають різні.

Також раджу звертатись в агентства нерухомості з доброю репутацією, а не до «приватних маклерів», яких після оформлення згоди купівлі-продажу майна можна не знайти за їхнім телефоном.

З повагою - директор АН «Актив+» Форест С.В.

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі