Суспільство

Будни и праздники батальона патрульной службы в Житомирской области. ФОТО

2 March 2010, 16:39

Від хуліганських витівок, безладу та злочинів нас оберігає й рятує батальйон патрульної служби УМВС України в Житомирській області. Його співробітники забезпечують охорону громадського порядку на вулицях і в місцях масового відпочинку громадян.

Аби більше дізнатися про діяльність даної служби, до розмови ми запросили командира батальйону капітана міліції Анатолія Монзолевського.

-                     Анатолію Володимировичу, які сьогодні функції виконує очолюваний Вами підрозділ та які результати роботи?

-                     Сьогодні в структуру батальйону входять 3 роти, які у вечірній та нічний час стежать за порядком на вулицях міста, забезпечують особисту безпеку громадян.  

Одним з найголовніших завдань працівників підрозділу є профілактика вуличної злочинності, розкриття злочинів та оперативне затримання підозрюваних у їх скоєнні.

Окрім того, патрульні проводять бесіди з порушниками порядку. Адже іноді людині, що зробила хибний крок, також необхідна допомога. Особливе місце тут займає робота із неповнолітніми. Наші працівники найчастіше помічають дітей на вулиці, які в пізню годину самотньо гуляють, або вживають спиртні напої, чи скоюють правопорушення.

З кожним таким неповнолітнім наряд обов’язково ретельно розбирається і, залежно від характеру вчиненого правопорушення, приймає рішення - обмежитися застереженням на місці чи доставити його до райвідділу для подальшого з’ясування обставин.

Ми взяли шефство над учнями Коростишівської спеціальної школи-інтернату №4, намагаємося зігріти ці маленькі сердечка батьківською турботою, щоб кожен з них відчув, що  він потрібен комусь, що про них не забувають. Окрім подарунків, допомагаємо у вирішенні соціально-побутових проблем, проводимо лекції з правової тематики. А наприкінці кожного навчального року 10 кращих учнів приїздять до нас у підрозділ, де мають можливість детально ознайомитися із нашою роботою. Крім того, для них ми організовуємо екскурсії до музеїв та інших закладів культури.

В обов'язки патрульних входить також надання в межах мо­жливостей, невідкладної, у тому числі медичної, допомоги особам, які потерпіли від правопорушень і нещасних випадків, перебувають у безпорадному або небезпечному для життя і здоров'я стані, а та­кож своєчасне інформування чергових по міськрайлінорганам про всі випадки ви­никнення загрози громадській безпеці, про необхідність залучення технічної допомоги та аварійних служб.

Ми постійно забезпечуємо охорону громадського порядку під час усіх масових заходів, що проходять в м. Житомирі, а також містах обласного підпорядкування.

За 2009 рік патрульні розкрили 376 протизаконних діянь. Вже з початку 2010 року безпосередньо працівниками патрульної служби розкрито понад 20 злочинів та більше 70-ти – спільно із представниками інших служб ОВС.

Як приклад, події, що сталися останньої зимової ночі в обласному центрі. По опівночі до патрульного наряду на одній із вулиць м. Житомира підійшов чоловік, на якому з одягу була лише спідня білизна та шкарпетки. Він розповів, що кілька хвилин по тому, на нього напали четверо молодих людей, 2-є з яких дівчат. Невідомі збили його з ніг та пограбували. Окрім одягу, взуття, незнайомці забрали гаманець з грошима, золотий ланцюжок, годинник та документи.

Про злочин було інформовано всі наряди, які несли службу в цей час, і вже через нетривалий час після звернення патрульні за орієнтуванням затримали підозрюваних в іншому мікрорайоні обласного центру. Речові докази у них вилучено. Затриманих доставили до Богунського райвідділу міліції для з’ясування всіх обставин події.

Патрульний – це універсальний міліціонер, адже він має бути ще й педагогом і психологом. Цей досвід доводиться часто застосовувати при спілкуванні із окремою категорією громадян, зокрема при викликах на сімейні сварки.

Слід зауважити, що міліцейські патрулі спонукають багатьох потенційних правопорушників утримуватися від нерозважливих вчинків, натомість у законослухняних громадян викликають відчуття безпечного перебування на вулицях.

Нерідко міліціонерам доводиться діяти в умовах, коли реальна загроза непов’язана зі злочинними зазіханнями. Саме такий випадок напередодні новорічних свят стався в обласному центрі, де завдяки вмілим та оперативним діям трьох інспекторів батальйону патрульної служби  було врятовано із палаючих обіймів пожежі життя  п’ятьох  громадян. За мужність і самовіддані дії Президент України нагородив патрульних-рятувальників медаллю «За врятоване життя».

 

- А як при такому навантаженні Вашим підлеглим вдається підтримувати належну фізичну форму?


           - 2 рази на тиждень ми проводимо заняття. Це і службова підготовка, і фізична, і бойова. Крім того, перед заступанням на службу ми обов’язково відпрацьовуємо прийоми рукопашного бою. Адже реальні ситуації, які нерідко виникають під час несення служби, - бійка на вулиці, у громадському транспорті, у тісноті, у темряві, протистояння кільком противникам, або ж озброєним ножами чи вогнепальною зброєю – можна безболісно розв’язати за допомогою техніки бойового мистецтва.

У нас діють армійські принципи: хто не вміє стріляти – вчимо, хто не може підтягуватись – заставляємо.

 

- Існує постулат, що патрульна служба – це кузня кадрів. Поясніть, будь ласка, що це означає?


            - Працівники, що несуть тут службу, мають особливі професійні навички і знання. Вони виховують у собі риси характеру, які дають змогу чітко й швидко виконувати поставлені завдання, — почуття особистої відповідальності, об’єктивності, дисциплінованості, працьовитості і відзначаються високим рівнем правової культури.

 Тому саме співробітників патрульної служби так радо беруть до інших підрозділів.

 

28 лютого – День створення патрульної служби. У переддень свята за сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків, досягнення високих показників у роботі по забезпеченню охорони громадського порядку, особистої безпеки громадян, працівникам патрульної служби начальник Управління МВС Житомирщини Валерій Присяжнюк вручив дострокові спеціальні звання, нагороди та відзнаки МВС та УМВС України в Житомирській області, почесні грамоти, цінні подарунки.

Отож, житомиряни і гості міста можуть бути впевнені в тому, що працівники патрульної служби забезпечать спокій та правопорядок.

 

Інна Базилюк, ст. інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі