Культура

Любко Дереш у Житомирі: „Друзі, не пишіть фігні”. ФОТОрепортаж

5 March 2010, 16:02

Вперше в історії нашого міста до Житомира приїхав вже прозваний геніальним постмодерністом і талановитим письменником-фентезістом Любко Дереш.

Зустріч з письменником організувала молодіжна громадська організація ”Молода сила”.

Програма зустрічі була проста. Спочатку виступили житомирські літератори, потім Дереш, потім знову житомиряни, прослухавши творчість яких, Любко сказав: „Хлопці і дівчата, не пишіть фігні!".

Спілкуючись з глядачами, Любко Дереш наголосив, що вже починає пожинати плоди своєї творчості, слухаючи та читаючи вірші таких людей, як наші молоді житомирські літератори…

„Я навіть не знаю, як впливає моя творчість на розуми юних поетів та прозаїків, але я вже починаю пожинати плоди цього. Єдине, що можу порадити, хлопці та дівчата - не пишіть фігні,” – сказав Дереш.

Виступ Дереша почався з відповідей на запитання, на що пішло багато часу, після чого його попросила зачитати щось. Він погодився, прочитавши коротке оповідання.

В перервах Дереш роздавав автографи і фоткався на пам'ять з шанувальниками.

Під час виступу житомирян Дереш пив каву, копирсався у ноутбуці і курив цигарки.

Після перерви та недовгих виступів молодих поетів Любко Дереш вхопив власну книжку „Архе”, перепитавши, чи має хтось при собі збірку „Трициліндровий двигун кохання”. Ніхто не мав. Наостанок він зачитав уривок з „Архе” - щось про моржа.

Зустріч вирішили закінчити так само, як почали: присутні задавали запитання, а письменник відповідав. Останнє запитання звучало так: "Чи багато заробляють письменники"? На що Дереш відповів: "Останні два роки я живу з гонорарів".

Нагадємо, що у 16 років Любко Дереш написав свій перший роман, який відразу ж викликав неабияку хвилю пристрасних дебатів у молодіжних кав'ярнях і модних редакціях, потім був перекладений на кілька європейських мова, а самого автора зробив зіркою міжнародних книжкових ярмарків. На сьогодні Любко Дереш (1984) не тільки закінчив факультет економіки Львівського університету , але й став автором кількох національних бестселерів («Культ», «Поклоніння ящірці», «Архе», «Намір!», «Трохи пітьми»), лідером нового літературного покоління і молодіжним кумиром. Права на видання його книг купили провідні видавництва Європи. Редактор німецького видавництва «Зуркамп» Катаріна Раабе характеризує роман «Культ» так: «Я думаю, це одна з тих книг, яка орієнтована на аудиторію читачів, яким подобається жанр «фентезі». Ця книга не призначена тільки для молоді - вона призначена допитливому читачеві. Але це також і твір і для старших читачів-інтелектуалів. Оскільки це та книга, в якій втілений світ за допомогою тексту. Тому багато людей отримають задоволення».

Житомир.info  

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі