Україна

Как Янукович будет наводить порядок. Интервью с президентом

8 March 2010, 07:20

О результатах визитов в Брюссель и Москву, а также о ситуации в парламенте, о формировании новой команды - обо всём этом Виктор Янукович рассказал в эксклюзивном интервью телеканалу "Интер" - в первом интервью в статусе президента Украины.

- Немає коаліції, немає уряду, ваш прогноз, ваші відчуття, як будуть розвиватися події найближчими днями?

Віктор Янукович: В правильному напрямку. Я в цьому впевнений. Тому що у нас іншого шляху немає. Нам треба наводити лад в країні. Відновлювати систему управління державою, і це треба робити швидко, якомога скоріше. І ми це зробимо.

- Стосовно коаліції. Як Ви вважаєте, те що є намагання змінити регламент і він може вступити в протиріччя з Конституцією - яка Ваша точка зору з цього приводу?

Я впевнений в тому, що депутати зараз зрозуміли, що треба об'єднуватись і треба, щоб парламент працював. І мої переговори - вони мене переконали в тому, що я відчув, що є бажання, стосунки будувати партнерські, зрозумілі і йти шляхом розвитку країни. Тому питання стоїть однозначно на порядку денному: треба створювати коаліцію, створювати професійний уряд,  щоб ми - уряд, парламент і президент - спільно почали працювати.

- Ви зараз активно формуєте вертикаль виконавчої влади, з'явилися нові люди в Адміністрації президента, на часі, очевидно, і урядові призначення і губернатори, аж до найнижчої ланки. Це тисячі людей, де Ви їх візьмете?   

Я вважаю, що зразу ми не вийдемо на оптимальний варіант, такого не буває. Розбудова сильної команди, наведення порядку, це буде потребувати часу, тому що кадрова політика в країні також зруйнована. Надзвичайно велике політиканство, яке пішло зверху до самого низу, пронизало суспільство. Тому нам треба трішки заспокоїти і людей, і політиків і ми всі зацікавлені в тому, щоб ми в державі навели порядок. Тому разом з нардепами, разом з урядом майбутнім ми почнемо вже в березні місяці працювати, і нам вкрай важливо, щоб ми на цьому шляху знайшли всі ці рішення, про які ми кажемо. Ми всі будемо дивитись, як це зробити в межах існуючого законодавства. Хоча ми всі бачили останні 5 років, як країна вся ходе навколо тієї Конституції, яка була прийнята наприкінці 2004 р поспіхом, і я вважаю, що майбутнє наше залежить також від того, як ми знайдемо можливості знову таки, політичну волю змінити цю Конституцію, яка призвела країну до того, що ми отримали стільки негативу за цей час. Оптимізувати ці дії потрібно буде, але, безумовно, зараз ми будемо використовувати ті закони які є.

- Щось Ви вже почали робити за допомогою Ваших указів. Указ, який спрямований на створення антикорупційного комітету, указ який створений на подолання бідності - чи є механізми для виконання цих указів, як Ви це бачите?

Безумовно. У нас прийнято антикорупційне законодавство. Його треба розширювати, вдосконалювати, але воно вже є. Його треба вводити в дію і починати боротьбу з корупцією.  Одне з найважливіших завдань, яке стоїть сьогодні перед суспільством, перед президентом - встановити справедливість по відношенню до бідних людей. Я задав президенту Медвєдєву питання: скільки разів вони підіймали соцстандарти - заробітні плати, пенсії, за минулі 2 роки - 4 рази. І ось зараз, з 1-го квітня це буде 5-й. А у нас, з 2008 року уряд Тимошенко заморозив соцстандарти, і сьогодні пенсії в Україні, майже наполовину менші, ніж в Росії. На 30% менша заробітна плата, яка є джерелом формування пенсійного фонду. Сьогодні  дефіцит пенсійного фонду складає  більше 10%. Це неприпустимо. Це загроза дуже велика для країни, тому що у країні 14 мільйонів пенсіонерів, і це вкрай небезпечно.

- Два закордонних візити, які Ви мали на цьому тижні. Ваші відчуття, чи нам дають якийсь аванс у відносинах, чи все ж таки підкреслення, що Україна гідний партнер, з яким варто розвивати добросусідські відносини?  

Я і в Європі, і Росії я відчув, що той час, який плинув 5 років у стосунках  як України з ЄС, так і з Росією - він втрачений. І наші партнери втомилися від того безладу, який був всі ці 5 років у нашій країні. Дуже багато буде залежати від того, наскільки ми спроможні виконувати свої зобовязання, які ми беремо на себе під час міжнародних переговорів, виконання різних протоколів, угод і т.д. Тому сьогодні моє головне завдання - відновити довіру партнерських стосунків, тому що довіра - це фундамент, на чому можна будувати все в майбутньому. Ми домовились з Європою що через рік громадяни України будуть мати можливість їздити в Європу без віз. Тобто, це нас зобовязує на протязі цього року виконати певну програму, прийняти цілу низку законів, які б адаптували українське законодавство до європейського і дали можливість нам ввезти безвізовий режим. Крім того ми зацікавлені відкрити зону вільної торгівлі з ЄС, тому що це великий споживчий ринок, 27 країн і Україна як експортно орієнтована країна дуже зацікавлена, щоб ми мали доступ до цього ринку з своїми товарами.

- Росія при цьому не буде на нас скоса дивитися?

Росія добре розуміє, що Україна обрала свій шлях, вона йде, але це не заважає нам у жодному разі. Скоріш за все доповнює як стратегічних партнерів доповнює можливості. Уряд України і Росії відпрацюють всі питання двосторонніх стосунків. Я би сказав так, розмороження багатьох напрямків нашої співпраці і пошуки спільних дій, які будуть спрямовані на покращення економік наших країн, збільшення товарообігу, об'єднання зусиль навколо технологічних комплексів наприклад, авіабудування, суднобудування, в багатьох напрямках машинобудування, розбудова транспортних коридорів, це нам дуже цікаво з огляду на те, що Євро-2012 буде в Україні, а в Росії у 2014 буде Сочі-2014. Тому  у нас також ці 5 років дуже негативно вплинули на стосунки між нашими країнами, і сьогодні ми вже з 2 сторін зробили висновки, і, безумовно, є велике бажання все це виправити і забути про те, що було і починати новий шлях, відкривати нову сторінку в стосунках між Україною і Росією. Тому ми домовились, що вже у 1-му півріччі  президент Медвєдєв буде з офіційним візитом в Україні.

Одне з чутливих питань, яке ми обговорювали це питання святкування 65-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. Ми домовились, що ми відпрацюємо спільну програму - Росії-України-Білорусі, у всіх містах героях відбудуться військові паради. Це перше. Друге: напередодні ми зустрінемось на самміті в Москві і скоріш за все разом зустрінемо потяг, який пройде від  Бресту, через Мінськ, Київ до Москви, і ми зустрінемо там героїв Вітчизняної війни.

Ну і вважаю, одне з питань також дуже чутливих, яке ми домовились, що будемо спільно вирішувати це підняття рівня соцстандартів учасників Вітчизняної війни і дуже важливо, щоб ми це зробили синхронно, тобто, щоб наші ветерани були в однакових умовах у всіх країнах, які перемогли у цій страшній війні.

Подробности-ТВ

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі