Суспільство

В Житомирской области экологи запретили ловить рыбу и раков

25 March 2010, 13:59

Відповідно наказу Державної екологічної інспекції в Житомирській області від 23.03.2010 р., з 01 квітня по 30 червня 2010 року на території Житомирської області розпочинається операція «Нерест».

Про це Житомир.info повідомив заступник начальника інспекції Михайло Павельчук.

У цей період заборонено будь-яке рибальство та добування інших водних живих ресурсів. Зокрема, встановлено заборону на всяке рибальство під час ходу риби на нерест і на період відкладання ікри в такі терміни:

- на річках та їх притоках - з 01 квітня по 20 травня;

- на водосховищах та ставках - з 01 квітня по 09 червня;

- у новостворених водних об`єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об`єктах - з 01 квітня по 30 червня (включно).

Забороняється будь-який вилов раків у водоймах області, в період виношування ікри, личинок першої і другої линьок з 01 квітня по 20 червня та з 20 липня по 10 вересня.

Також у вказані терміни забороняється пересування будь-яких плавзасобів на місцях, оголошених органами рибоохорони нерестовищами, за винятком плавзасобів що належать державним природоохоронним та правоохоронним органам, які здійснюють охорону водних живих ресурсів. Також заборонено в нерестовий період в акваторіях водосховищ та річках проводити гідромеханізовані та будь-які інші роботи.

Разом з тим дозволяється любительський і спортивний вилов риби на період заборони з берега, за межами місць нересту та в межах населених пунктів, розташованих на берегах водойм і річок, однією поплавковою або донною вудками з одним гачком і спінінгом з блешнею.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища у складі оперативних груп по боротьбі з браконьєрством, спільно з працівниками правоохоронних органів МВС у Житомирській області, інспекторами держрибінспекції, громадськими інспекторами довкілля та ЗМІ, здійснюватимуть рейдові перевірки з метою недопушення лову риби та добування водних живих ресурсів в заборонених місцях, здійснення несанкціонованого скиду рівня води та проведення руслових робіт.

За порушення правил та термінів рибальства винні особи відповідатимуть відповідно до чинного законодавства України. До того ж, порушник закону повинен відшкодувати заподіяну шкоду внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення одного екземпляра риби або водного безхребетного, що обраховується відповідно до Постанови КМУ № 32 від 19.01.1998 р. «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення ціних видів риб, водних безхребетних і водних рослин у рибогосподарських водних об`єктах України».

Слід зауважити, що розмір шкоди, незаконного добування (збирання) або знищення одного екземпляра риби або водного безхребетного незалежно від розміру та ваги, а також водних рослин обраховується в неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. За одну незаконо впійману особину риби оцінка шкоди становитиме:

·        Білий амур, товстолоб, щука – 3  неоподатковуваних мінімума, що становить 51 грн.

·        Короп, лящ – 1,5 неоподатковуваних мінімума, що становить 25 грн. 50 коп.

·        Плітка – 0,6 неоподатковуваних мінімума, що становить 10 грн. 20 коп.

·        Карась, окунь – 0,3 неоподатковуваних мінімума, що становить 5 грн. 10 коп.

 

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі