Події

Милиционеры Житомирщины вместе с российскими, белорусскими и молдавскими коллегами провели спецоперацию «Розыск»

6 April 2010, 14:34

Наприкінці березня УМВС України в Житомирській області спільно із правоохоронними органами Російської Федерації, республіки Білорусь, Молдови проводилася спеціальна операція «Розшук», яка була спрямована на розкриття злочинів, фактів незаконного переміщення через державний кордон нелегальних мігрантів, зброї та наркотичних засобів, активізацію розшуку осіб, які ухиляються від відбування кримінальних покарань та безвісти зниклих.

Як повідомив начальник відділу Управління карного розшуку УМВС України в Житомирській області Іван Сташко, в результаті міждержавної взаємодії міліціонерів було встановлено місце перебування на території нашого регіону чотирьох осіб, які розшукувалися за скоєння злочинів сусідніми державами. Крім того, на Житомирщині затримано 79 розшукуваних, які переховувались від органів слідства й суду, із них 48 – більше року.

Зокрема,  в одному із міст Курської області Російської Федерації затримали розшукуваного 32-річного жителя Коростенського району, який  на території Житомирської області минулого року скоїв злочин, передбачений ст. 309 КК України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). На даний час проводиться його екстрадиція до України. 

В цей же період проведено екстрадицію із Росії 21-річного житомирянина. Юнак ухилявся від відбування кримінального покарання за спричинення тяжких тісних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого. Але тепер затриманого чекає виконання покарання.

Житомирські міліціонери встановили  долі 19 громадян, що рахувалися безвісно зниклими. Як приклад, з 2009 року встановлювалося місце знаходження 48-річного мешканця Луганської області. В результаті співпраці міліціонерів різних регіонів та обміну інформацією, його було знайдено на території одного із районів Житомирської області. Чоловік проживав у співмешканки, проте про місцезнаходження родичів із Луганщини не повідомив. Гаючи дорогоцінний час на пошуки таких нібито зниклих, правоохоронці могли надати дієву допомогу тим, хто дійсно її потребує.

Адже кожен факт безвісного зникнення людини органами внутрішніх справ класифікується як надзвичайна подія. Сьогодні в розшуку перебуває 104 особи, 2 з них іноземці, - розповідає Іван Сташко. – Вагому частину складають ті громадяни, що  знаходяться у постійному пошуку, а саме: спиртного. Як приклад, до чергової частини Житомирського райвідділу міліції час від часу надходять заяви про зникнення 40-річної жительки району. Жінка зловживає спиртними напоями, і, знаходячи «товариську компанію» йде з дому. Співробітники органів внутрішніх справ знаходять її і повертають до дому, проте, там вона на довго не затримується.

Як правило, більшість громадян негайно звертаються до міліції із заявою про зникнення осіб. Проте, майже 10%  звернень надходить через великий термін часу, який вимірюється і роками. Бувають такі випадки, коли родичі, повідомляють до міліції про зникнення людини лише в разі виникнення питання розподілу майна останньої.

Зокрема, на Херсонщині ще у 2003 році було виявлено труп невідомого чоловіка. Проте інформації про зникнення особи, схожої на померлого, в базі даних МВС не було. І лише декілька років тому, після написання заяви родичами потерпілого до Новоград-Волинського міськвідділу міліції були проведені відповідні заходи, які встановили, що виявлений труп це і є зниклий.

Для відома: Існує хибна думка, нібито звертатися до правоохоронних органів із заявою про розшук особи потрібно лише за три доби після її зникнення. Повідомляємо, що працівники міліції не можуть відмовити у прийомі заяви чи повідомленні про зникнення особи під приводом обслуговування іншої території, відсутністю фотокартки розшукуваного або інших причин.

Інформація про зникнення осіб приймається органами внутрішніх справ у день звернення до них громадян.

Безумовно, для ефективнішого розшуку особи необхідно надавати більше інформації про неї: зовнішній опис, наявність шрамів, татуювань, інших особливих прикмет, опис одягу, наявність мобільного телефону, автотранспорту. Звичайно, фотокартка полегшить роботу правоохоронців. При можливості треба повідомляти адреси рідних і знайомих зниклого в інших населених пунктах. З метою розшуку зниклого на його останнє місце перебування або проживання виїжджає слідчо-оперативна група, яка фіксує інформацію чи матеріальні об’єкти, які допомагають встановити обставини, що можуть свідчити про вчинення злочину щодо зниклого. Ці дії, зокрема, сприяють встановленню місця перебування особи або ідентифікації з невпізнаним тілом.

Отож, своєчасне звернення до правоохоронних органів, значно полегшить встановити місце перебування безвісно зниклої особи.

Інна Базилюк, ст.інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі