Події

В Житомирском районе милиция задержала 5 рыбаков-браконьеров. ФОТО

13 April 2010, 11:59

На території Житомирщини розпочалися традиційні, з настанням весняно-літнього періоду, профілактичні заходи під умовною назвою «Нерест». Працівники міліції спільними робочими групами з представниками державних рибоохоронних органів проводять спеціальні рейди для попередження та виявлення випадків порушення правил рибальства на річках та водоймищах області.

Їх результати, на жаль, уже фіксують  зловживання горе-рибалками. 

Так, 9 квітня у Житомирському районі  міліціонери на річці Гуйві, поблизу с. Пряжева, затримали відразу 5 місцевих жителів, які займались незаконним виловом риби. Четверо чоловіків, використовуючи два човни, ставили сітки, ще один – у рибальських чоботях бродив поблизу берега з ятером. Усі знаряддя, у тому числі сітки загальною довжиною близько 1,5 км та човни, були вилучені.

Як прокоментував начальник Новогуйвинського відділення міліції Ігор Сапацінський, сьогодні чинним законодавством України подібні дії кваліфікуються як порушення правил використання об'єктів тваринного світу та караються накладенням штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Грубі порушення (рибальство із застосуванням вогнепальної  зброї,  електроструму, вибухових або отруйних  речовин,  інших  заборонених знарядь лову…) автоматично збільшують суму покарання  -  від двадцяти  до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією 
знарядь  і  засобів  вчинення  правопорушення  та незаконно добутих водних живих ресурсів.  
Однак, окрім адміністративної відповідальності, існує ще й кримінальна - відповідно до ч.2 ст.249 (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) Кримінального кодексу України.

Тож, шановні, нагадуємо, що упродовж квітня-червня під час нересту риби забороняється перебування на річках, озерах та інших водоймищах маломірних суден промислового та кустарного виробництва, а також користування ними на вказаних водних об’єктах. Використання  допоміжних засобів риболовлі, як то сітки, гарпуни,  і вже тим більше електрострум, вибухові або отруйні речовини мають самі негативні наслідки для навколишнього середовища загалом та водоймищ, зокрема. 

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі