Культура

В Бердичеве открылась выставка берестяных картин бывшего спортсмена Сергея Дьякова. ФОТОрепортаж

14 April 2010, 15:27

Виставка робіт Сергія Дьякова відкрилась у приміщенні художньо-естетичного відділення Центру позашкільної освіти ім.О.Разумкова за сприяння міської влади та громадської організації інвалідів-візочників “Стимул”, повідомпяє ВІК.

Берестяні витвори вже бачили у Бельгії та Франції, незабаром їх споглядатимуть у Польщі. Та не лише роботи викликають у глядачів подив та захоплення - їхній творець гідний не меншої уваги. Якби років десять тому хтось сказав спортсмену, члену збірної команди України Сергію Дьякову, що він малюватиме, чоловік би ні за що не повірив. Адже це не входило до його захоплень. Було суворовське училище, Одеський інститут сухопутних військ, армія, спортивні змагання... У 2000-му році Сергій отримав травму шийного відділу хребта, яка прикувала його до інвалідного візка.

Сергій Дьяков, майстер прикладного мистецтва: “Три роки пошуку себе. Я не знав, що мені робити, але треба було жити далі. Так я почав малювати. Все це прийшло спонтанно. На ювілей весілля своїм батькам я подарував картину з берести. Вони мені сподобались і я теж захотів таке робити”.

Спочатку нічого не вдавалося. Вчителів поруч не було, тож на Сергія чекав цілий рік спроб і помилок: він підшуковував кольори, вчився обробляти матеріал. Потім став брати участь у виставках, а в 2005-му зробив персональну, після неї і отримав звання майстра прикладного мистецтва.

Якось доля звела Сергія із бердичівлянином Юрієм Яремчуком. Обидва позбавлені можливості самостійно рухатись, обидва — не опустили рук, коли зіткнулися з бідою.

Юрій Яремчук, голова громадської організації інвалідів-візочників “Стимул”: “Познайомились ми з Сергієм у Криму, в санаторії. Я побачив його роботи, він їх там теж малював, потім ще мені подарував. Мені сподобалось те, що він робить. Я захотів показати ці роботи у Бердичеві і познайомити городян із цією людиною”.

Юрій Яремчук підкреслює, що особливо така виставка потрібна людям з обмеженими можливостями. Таких у Бердичеві більше сотні. Гість із Білої Церкви показує приклад, що у будь-яких життєвих умовах людина може бути активною та успішною

Юрій Яремчук, голова громадської організації інвалідів-візочників “Стимул”: “Можливо, люди, які є у нас в Бердичеві, опустили руки від свого становища. Може, після перегляду у когось відкриється талант і хтось теж буде цим займатись”.

Картини жваво розглядали маленькі бердичівляни. Дивувалися, як із порепаної, непримітної на перший погляд берести можуть виходити такі незвичайні речі. На них небагато фарби, і зображення начебто прості, а виглядає геніально. “Природа малює сама”, - дає відповідь митець, він тільки домальовує де гілочку, де купол церкви.

Сергій Дьяков, майстер прикладного мистецтва: “Малювати дуже легко. А от обробляти - здерти, почистити бересту — важко. Береза має бути старенькою, тому вона часто і брудна. Мій теперішній учитель Валерій Вовченко говорить, що, роблячи з мертвої берези такі картини, ми даємо їй другий шанс, нове життя, показуємо людям”.

Виставка пробуде у Центрі позашкільної освіти до кінця тижня, оглянути її можна всім бажаючим.

Автор: Інна Покотилюк

Камера: Віталій Сінєльніков

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі